Bursa'da, Çekirge Devlet Hastanesi, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi, Bursa Şehir Hastanesi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Yüksek İhtisas Hastanesi, Dörtçelik Çocuk Hastanesi ve Gemlik Devlet Hastanesi'nde gerçekleştirilen G(ö)REV eylemine hekim ve sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğunun katılırken, acil servislerde ise hasta kabulüne devam edildi. Bursa Tabip Odası (BTO) Bursa Tabip Odası, Bursa Dişhekimleri Odası, Bursa Eczacı Odası, Bursa Veteriner Hekimler Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bursa Şubesi, Dev Sağlık İş Bursa Şubesi, Genel Sağlık İş Sendikası Bursa Şubesi, DİSK, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birik ve Dayanışma Sendikası, Bursa Aile Hekimliği Derneği ve Tarım Orkam-Sen Bursa Şubesi imzalarını taşıyan ortak açıklama BTO Başkanı Alpaslan Türkkan tarafından okundu. Etkinlikte diğer kuruluş temsilcileri de görüş bildirdi.
HALKIN SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLENİYOR! Süreçten sadece sağlık çalışanlarının değil halkın da olumsuz etkilendiğine dikkat çekildi:
“Sağlıkta Dönüşüm Programı ile aylarca randevu almak, ameliyat olmak için sanal kuyruk beklenmektedir. Bu da sağlık hizmetine erişimi engellemekte ve geciktirmektedir. Sağlığı doğruda olumsuz etkileyen bu gecikme halkı mağdur etmektedir.
Sağlık emekçileri yetersiz istihdam ve kışkırtılmış sağlık talebi karşısında tükenmekte, angarya ile çalışmaya zorlanmaktadır.
Bu yoğun emeğin karşılığında ise insanca yaşanabilecek temel ücrete erişmek yerine oyalama tasarılar, ek ödeme yaklaşımları ile geçiştirilmektedirler. Performans ile sağlık çalışanları birbirine düşman edilmekte, nitelik değil nicelik önemsenmektedir.
Yoğun emek gerektiren bu çalışma düzeni ve ekonomik sorunların yanı sıra liyakatsiz atamalar, yönetici mobbingleri, KHK’ler ve soruşturmalar gibi antidemokratik uygulamalar ile sağlık emekçileri yıldırılmıştır.”
5 DAKİKADA MUAYENE OLMAZ!
Açıklamada Sağlığa erişimde vatandaşları olumsuz etkileyen 5 dakikalık muayene randevularına da atıfta bulunuldu:
“Hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS sistemi üzerinden 5 dakikada bir muayene randevusu açılmaktadır. DSÖ uygun bir muayene süresinin en az 20 dakika olduğunu açıklamıştır. Hekimlere dayatılan 5 dakika muayene sürecinde hastanın şikayetlerini dinlemek bile olanaksızdır. Hastalarımızı yeterince dinleyememekten, muayene edememekten şikayetçiyiz. Bu durum hekimin mesleki özerkliğine müdahale etmek anlamı taşıdığı kadar; halkın nitelikli sağlık hizmeti almasına da engel olmaktadır.
Halkımız şikayetinin bile dinlenmediği, muayene edilemediği koşulların suçlusunun hekimler olmadığını ve bu durumun onların sağlığını olumsuz etkilediğini bilme hakkına sahiptir.”
EMEKLİ AYLIKLARI ÇOK DÜŞÜK!
Sağlıkta şiddete karşı işyerlerinin güvenli kılınmasına yönelik yeterince tedbir alınmadığı etkili, caydırıcı sağlıkta şiddeti önleme yasasının gündemde olmadığına yer verilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Sağlık emek meslek örgütleri olarak sağlık alanında yaşanan bu olumsuz tabloya karşı Halkın sağlık hakkı ile ekonomik ve özlük haklarımız için hep birlikte mücadele ediyoruz.
Emekli aylıklarının benzerleri ile kıyaslanamayacak kadar düşük olması, sağlık çalışanlarını emekli olduktan sonra da çalışmaya zorlamaktadır.
Emeklilerin hangi sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak emekli olduğuna bakılmamalı, hepsine eşitlik ve adalet ölçüsünde insanca yaşamaya yetecek emekli maaşı bağlanmalıdır.
COVID-19 pandemisinin bilimsel bilgi ve tarihsel deneyimlerin yok sayılarak, veri gizleyerek kör döğüşü biçiminde yürütülmesi meslektaşlarımızın, halkımızın hastalanmasına/yaşamlarını yitirmesine yol açmıştır. Pandemi, salgının değil algının yönetildiği süreç olmuştur.”
SAĞLIKLI YAŞAM HAKKINDAN VAZGEÇMEYELİM!
Türkkan ortak açıklamada şunları söyledi:
“Bu G(ö)REV yalnızca hekimler/sağlık çalışanları için değil, hepimiz içindir. Taleplerimiz; halkımızın sağlık hakkı, topluma nitelikli sağlık hizmeti sunulması ve insanca yaşamın sağlanmasıdır.
Biz hekimler ve sağlık çalışanları dün olduğu gibi bugün de nitelikli sağlık hizmeti sunmak ve iyi hekimlik yapmak istiyoruz. Sizin de her gün yakından şahit olduğunuz sağlıkta yaşanan bu çöküşün sorumlusu hekimler ve sağlık çalışanları değildir.
Aylarca sanal kuyruklarda beklemenize, 5 dakikada muayene olmanıza, sorunlarınızı acillerde çözmeye çalışmanıza, nitelikli sağlık hizmeti alamadığınız sağlık sistemine karşıyız.”
BAOB’TAKİ FORUMDA DESTEK VERENLER
Dün gece de BAOB Ortak Salon’da düzenlenen basın toplantısı ve forumda Diş Hekimleri Odası Başkanı Emel Eroğlu, Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu üyesi Melike Baysal ve Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan’ın kürsüde yer almıştı. Ortak basın açıklaması BTO Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan tarafından yapılmıştı…
Akademik odalar ile meslek örgütleri ve STK’lardan destek isteyen, Türkkan hekimlerin yanı sıra tüm sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunları ve talepleri gündeme getirirken, halkın doğru, nitelikli sağlık hizmetine erişimi için de mücadele ettiklerine vurgu yapmıştı. Toplantıda söz alan akademik oda, sendika ve STK temsilcileri de destek sözü vermişti.
BDHO Başkanı Emel Eroğlu “Diş hekimleri olarak çok sorunumuz var. Emekliliğimize de yansıyacak insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz. Kovid’in meslek hastalığından sayılmasını talep ediyoruz. Sağlıkta şiddetin önlenmesi için gerekli yasaların çıkmasını bekliyoruz” derken…
BVHO Yönetim Kurulu üyesi Melike Baysal ise; “Veteriner hekimlik mesleğin eğitimi ve hizmet alanları açısından asğlık mesleği olmasına rağmen sağlık sınıfı olarak görülmüyor. Alanımızdaki sağlıkla ilgili sorunlar toplumu da etkiliyor. Veteriner hekimlik kapsamındaki Zoonoz hastalıklar toplumun sağlığını doğrudan etkiliyor” demişti.
BEO Başkanı Okan Şahin de Koronavirüs salgınında ilk can kaybının bir eczacı olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürmüştü:
“Bizlerde maalesef kamudaki eczacı sayısı yetersiz. Devletin gereğinden fazla mezun ettiği eczacı var. Her yıl 4 bin eczacı mezun oluyor, 500’ü serbest eczacılık yapıyor. 3 bin 500’ü işsiz! Kamuda istihdam çok yetersiz, kamuda çalışan eczacıların ücretlerinin iyileştirilmesi şart!”
SES Bursa Şubesi Başkanı İrfan Açık şöyle konuşmuştu:
“Sağlık emekçilerinin sorunları ortaktır. 14 yıl önce kamuda özlük hakları açısından Sağlık ikinci sıradaydı. Bugün altıncı sırada.” BTO eski başkanlarından Prof. Dr. Kayıhan Pala ise şunları söylemişti:
“Aslında bu mücadele hekim ve sağlık çalışanlarının emek cephesindeki mücadelesidir. 1988 mezunuyum. 1989 yılındaki sözlerin aynısını hala söylüyoruz. İçimizde bazıları hekimlerin, bazıları sağlık çalışanlarının öne çıkmasından yana. Dünyanın en iyi hekimi de olsanız eğer bir ekiple çalışmazsanız bir hiçsiniz. Ben sağlık mücadelesinin bir ekip işi olduğuna inanıyorum”
Forumda söz alan kişi ve kuruluş temsilcilerinden bazıları şu isimlerdi:
“Bursa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Zeynep Özsevimli, Birlik ve Dayanışma Sendikası Bursa Temsilcisi, Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Burak Özgen, Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı Feridun Tetik ve eski başkanlardan İbrahim Mart, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Fevzi Çakmak, Genel Sağlık İş Bursa Temsilcisi, TOMİS Bursa İl Temsilcisi, Bursa Barosu’ndan Nilüfer Aydın, Halkevleri Bursa Şubesi Başkanı Ahmet Keskin, Deva Partisi İl temsilcisi Semiha Sevim.”