Yıllar önce, akademik oda bileşenlerinin de katıldığı, dönemin CHP il başkanı Gürhan Akdoğan tarafından düzenlenen basın açıklaması Kestel Çataltepe’de yapılmıştı. Ben de oraya giden gazeteciler arasındaydım. Bundan 14 yıl önceydi. Proje henüz başlamamıştı. Dağda, orman arazisinin dibinde, şehirden oldukça uzak bir yerdi. O gün küçük ve orta ölçekli esnafın dağın başında iş yapıp para kazanabilecek olması bana çok ütopik gelmişti.
Aradan 14 yıl geçti, proje tamamlanamadı. 3 bin esnaf taşınacaktı; Bursa esnafı ihya olacaktı! Olamadı… Bir ara Bursa Teknik Üniversitesi kampüsünün o dağ başına yapılması gündeme geldi. Oysa Yıldırım’da iki kampus ile hizmet veren tek üniversite Bursa Teknik Üniversite’dir. Üniversitelerin bulundukları bölgenin gelişimine olumlu etkisi olur. 40 yıl öncesinin Görüklesi’ni hatırlayın, irice bir köydü; bugün modern bir kent! Yıldırım’ın BTÜ’ye ihtiyacı vardır.
Neyse konumuza dönecek olursak…
2008’DE DAVALAR AÇILDI, 2011 YILINDA BİTTİ, YAPILMASINDA ENGEL KALMADI!
Dönemin akademik oda temsilcileri ile bir dönem Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nde başkanlık yapan dönemin CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan BESOB Çataltepe Büyük Sanayi Sitesi Projesine itiraz etmişti…
Defalarca basın açıklaması yapmış, TV açık oturumlarında konuyu kentin gündemine taşımıştı. O dönemde kent TV kanalları güçlüydü ve bugüne göre daha fazla editoryal bağımsızlığa sahiptiler.
Akdoğan odalarla birlikte hareket etmiş ve çok sayıda da davanın takipçisi olmuştu. . Çataltepe BESOB Büyük Sanayi Sitesi projesi, Akdoğan’ın il başkanlığı döneminden sonraki yıllarda da İl başkanlığından sonra da fikri takip dosyası oldu. Hiç bıkmadan, her yıl kamuoyuna bu fiyasko projeyi hatırlattı durdu…
‘BENİM PROJEYİ ALKIŞLAMAM MÜMKÜN MÜ?’
BESOB Sanayi Sitesi projesinin fikri takipçisi Gürhan Akdoğan son açıklamasında BESOB Başkanı Arif Tak’ın esnafa hesap vermesi gerektiğini savunuyor:
“BESOB’nin Bursa Büyük Sanayi sitesi adıyla Çataltepe /KESTEL de başlattığı, ancakbüyük sorunlarla devam eden ve bunca yıldır bitirilemeyen projenin 14. Yılına girdiğimiz şu günlerde kamuoyunu bilgilendirmek üzere bir değerlendirme yapmak, sayın Arif Tak’ın sürekli mazeretler ürettiği konulara açıklama getirmek isterim.
BESOB başkanı sayın Arif Tak’ın18 Aralık 2008 tarihli bir protokolle Çataltepe/KESTEL de başlattığı sanayi sitesi projesinde başlangıcından itibaren 14. Yılına girdiğimiz bu süreçteprojede uzmanların vemeslek odalarının, yaptığıtüm uyarları dikkate almamış, planlama ve finansal yönetim hataları yanında, ilgili paydaşların teknik katılımlarını sağlamadan projeyi yürütmeye çalışmıştır.”
Akdoğan projeyi başarısızlığa sürükleyen gerçek nedenlerin görülmezden gelindiğini proje bitirilemediğinden çok sayıda esnafın mağdur edildiğine dikkat çekiyor. Akdoğan şunları belirtiyor:
“Değerli Dostlar yaşamım boyunca tüm faaliyetlerimde bireysel çıkarlar yerine önce ülke ve toplumsal çıkarlarıdikkate alan, bilimsel temelli yaklaşımlarla bilgiye, belgeye dayalı, kanıtlar ortaya koyarak hareket ettiğimi birlikte yaşadığımız toplum kesimleri yakından bilmektedir. Benim kendisi gibi hamasetyaparak, bugün dediğini yarın unutan veya doğruluktan uzak bilgilerle toplumu yanıltmaya çalışan bir yaklaşımım olamaz. Karşılıklı yaptığımızkamuoyunun yakından bildiği TV tartışma programları ile bu konuda geniş bir arşivi isterse kendisi ile paylaşabilirim…”
TOPLANTIYA KATILANLAR HAYATTA!
Arif Tak’ın Montania Otel’de yapılan toplantıda Akdoğan’ın projeyi aslında ayağa kalkarak alkışladığı, sırf Ak Parti’ye yaradığı için davalardan vazgeçmeyeceğini belirttiği yönündeki söyleminin doğruyu yansıtmadığına, bir kişi hariç toplantıya katılan herkesin hayatta olduğuna dikkat çekti:
“Mudanya Montania oteldeki o toplantıda rahmet eylesin Mudanya esnaf odası başkanı yakın dostum rahmetli Emir Ali Usta,CHP İl sekreteri,mimar Selim Lümalı,Parti Meclisi Üyemiz aynı zamanda kendiside esnaf olan Ali Nihat Irkörücü, Büyük şehir Meclis grup sözcüsü mimar Osman Ayradilli, Mustafa Kemalpaşa şoförler ve otomobilciler odası başkanı Vahit Girgin,Mimar Hasan Sözüneri, İl genel meclisi üyesiİlhan Demiröz, İnegöl Kahveciler odası BaşkanıSalih Pakoğlu katılmıştı.
Rahmetli Emir Ali usta dışında hepsi yaşıyorlar biri çıksın da o sözleri söylediğimi söylesin. Hatırlatayım Mimar ve aynı zamanda şehir plancısı konumunda olan sayın Osman Ayradilli o toplantıda uzmanlık alanından bakarak proje ile ilgili geniş bir değerlendirme yapmıştı.
Ayradilli bu projenin öngörülen maliyetlerin en az üç katı bedelle bitebileceğini bu maliyetlerle bitmesinin mümkün olmadığını bu nedenle hayal bir proje olacağını, yarım kalacağını, proje fizibilitesinin yanlış olduğunu şehir planlaması açısından yanlış olduğunu daha yakın olmasına rağmen Otosansit’te bile sürecin yıllar sürdüğünü, ulaşım sorunları yaşanacağını bunun düşünülmediğini projenin tüm taraflarla birlikte planlanmadan sonuç alınamayacağı gibi onlarca kriteri teknik olarak ortaya koymuştu.
O ortamda hepimiz bu ve buna benzer değerlendirmeleri yaparken bende kalkıp projeyi alkışlayacağım,Akıllara zarar, sübjektif, rasyonellikten uzak, bırakın Arif Tak’ı onlarca yıldır oluşturduğum kimliğimi böyle basit bir yaklaşımla yok edebilirmiyim?”
‘2011’DE TEMEL ATILDI, 2012’DE TESLİM EDİLECEKTİ!’
Akdoğan’ın gündeme getirdiği diğer örnek ise şöyle oldu:
“Diğer taraftan2 Nisan 2016 da BESOB Başkanı Arif Tak,TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve meslek oda başkanlarının da katılımıyla Kestel Çataltepe BESOB Büyük Sanayi Sitesi’nde düzenlediğibir toplantıda ‘1995 yılından bu yana bu işin üstünde çalışıyoruz. En son burası nasip oldu ve bu alan tavsiye edildi. Bu proje 1 milyarlık bir proje ve Bursa'yı kurtaracak bir proje. Zaman zaman engellerle karşılaştık, zaman zaman sıkıntılar yaşadık. 5 yılımız heba oldu’derken…
Bu kezde 29 Ağustos 2021’deki bir demecinde ise‘’Bu davalar tam 8 yıl sürdü’ diyerek 5 yıl önceki sözlerini unutmuş,davaların süresine 3 yıl daha zam yaparak sanki projenin sadece açılan davalardan ötürü aksamış olduğunu söylüyor.”
Akdoğan davaların 2011’den sonra son bulduğunu anımsatarak “29Mayıs 2009’da da Bülent Arınç’ın da katıldığı törenle sanayi sitesinin atılan temeli ile7 bin esnafla başlayan sonra 3 bin 500 e düşen en son 2 bin 600 esnafla devam eden projede Bölgede yapılan 125 dükkânın 2012 yılında sahiplerine teslim edilmesidir. Zaten ondan sonra da başka dükkân yapılmadı” diyor.
Ve Akdoğan Arif Tak’a şu soruyu yöneltiyor:
“Şimdi sayın Tak’a soruyorum 2012’den sonra 10 yıldır bu projede neredesin? Ne yaptın?Bir diğeri 2015 yılında dokuma tekstil – demir ve madeni işler meslek grubundan esnafların TOKİ hesaplarına 20 bin lira ön peşinatları yatırıldı. 2016’da ihale yapılarak 2017 yılı sonunda hak sahiplerine iş yerlerinin teslim edileceğini duyurdun.O tarihten bugüne çivi dahi çakılmadı. 6 yılda ne yaptın?”
BESOB’un internet sitesinde sanayi sitesi ile ilgili bilgiler bile 2017 de kaldığını belirten Akdoğan Arif TAK’ın 104 esnaf odasına, 98 bine yakın esnafa hesap vermek zorunda olduğunu savunuyor.