?>

Osmangazi Belediyesi’nden sosyal dayanışma

Osmangazi Belediyesi yatırımların yanı sıra sosyal belediyecilik kapsamındaki çalışmalarıyla da öne çıkıyor. Başkan Mustafa Dündar 69 bin 200 haneye ulaştıklarını, Bursa’da 55 noktada günde 6 bin ekmek dağıtımı yaptıklarını açıkladı.

H. Gül KOLAYLI

3 yıl önce

Salgın ve ekonomik krizin öne çıktığı ve dar gelirlilerle hiç geliri olmayanların yaşamını idame ettirmesinin güçleştiği günümüzde sosyal belediyecilik daha bir öne çıkıyor. Dün Osmangazi Belediyesi Soğanlı Kültür Merkezi’ndeydik. 2014 yılında hizmete giren merkez bulunduğu bölgeye değer katıyor. Çeşitli kurs, seminer ve konferansların düzenlendiği merkezde spor salonu, atölyeler, toplantı ve sergi salonları bulunuyor.  Akıllı bina olarak yapılan Merkez’de ayrıca Aş Evi, Sevgi Evi, Sosyal Yardım Destek Hizmetleri Birimi ile Aş Evi’nin mutfak bölümleri de bulunuyor.

İlk olarak Sosyal Destek Hizmetleri Birimi’ni gezdik. Başkan Mustafa Dündar; binanın alt kapısından çoğu yaşlılardan oluşan vatandaşlara bizzat kendisi çorba ve ekmek dağıttı. Soğanlı Kültür Merkezi’nin yan sokaklara açılan alt katındaki Aş Evi olarak hizmet veren yeri, idari birimleri, çorbaların pişirildiği mutfağı ile Sevgi Mağazası’nı gezdik. Mağazada bebek, çocuk giysileri de dahil olmak üzere her yaştan vatandaşın ihtiyacını karşılayacak, giysi, ayakkabı gibi malzemeler vardı. Çoğu birinci eldi. İkinci el giyişler de yıkanmış, raflarda katlanmış halde sahiplerini bekliyordu. Başkan Dündar “Bazı hayırsever vatandaşlarımız sıfır giysi, ayakkabı bağışlıyor. Gelen ikinci el giysileri yıkatıp ütületiyor ve öyle vatandaşlarımıza sunuyoruz” dedi. Osmangazi Belediyesi’nin bildiğim kadarıyla İlk El Mağazası da var. Başkan Dündar depolarda ayrıca ev eşyalarının da olduğunu, gerektiğinde vatandaşlara eşya desteğinin de verildiğini söyledi…

DÜNDAR’DAN TARHANA ÇORBASI İKRAMI

Osmangazi Belediyesi 2009-2022 yılalrı arasında toplam 467 bin 395 kişiye çorba ikramı yaparken; 2015 Temmuz’undan bugüne ise 77 bin 100 erzak paketini 69 bin 200 aileye ulaştırdı. 55 mahallede bin 500 aileye 8 milyon 600 bin günlük ekmek dağıtılırken; Ramazan çadırlarında ise 557 bin kişiye iftar yemeği sundu. Öğrencilere eğitim desteği, ihtiyaç sahibi çocuklara bayrak kıyafeti, bebek bezi, hijyen paketleri dağıtıldı. Halen Osmangazi Belediyesi 55 noktada günde 6 bin ekmek dağıtımına devam ediyor. Soğanlı Kültür Merkezi yemekhanesinde tezgâh başına geçen Başkan Dündar, gazetecilere kendi eliyle kaplara doldurduğu tarhana çorbası ile Somuncu Baba ekmeklerinden ikram etti…

KALABALIKLAŞAN KENT VE YALNIZLAŞAN İNSAN Sosyal belediyecilik faaliyetlerine dikkat çeken Başkan Dündar şunları söyledi:

“Yatırımda öncü olduğumuz gibi sosyal belediyecilikte öncüyüz. “Osmangazi’nin görünmeyen bir yüzü var. Hala göç alıyoruz. İl merkezlerinde yaşayan insanların oranı yüzde 93’e çıktı. 30 yıl önce köyde yaşayan insanların oranı yüzde 25’ti. Köyden kente göçenler tarımdan uzaklaştılar. Kalabalıklaşan şehirler insanlar için yalnızlık getiriyor. Yalnız kalan insanı komşusu bilmiyor. Ölse, ölüsü birkaç gün sonra bulunabiliyor. Köyde bir gariban varsa, komşuları onu bilir ve sahiplenirler. Ama kentlerde bilinmiyor. Çöp evler çıkıyor. Genelde yalnız yaşayana kişilerin evleri. Belediyelerde yatırımlar öne çıkıyor, onlar konuşulup görülüyordur ama burası görülmeyen bir yerdir. Görülmeyen kısım olmaması ayrıca önemlidir. Dolayısıyla belediyelerin, vakıfların, derneklerin bu tür sosyal dayanışma, yardımlaşma faaliyetine girmesi çok önemlidir” dedi.

55 FARKLI MAHALLEDE 6 BİN EKMEK DAĞITILIYOR

Başkan Mustafa Dündar sosyal belediyecilik uygulamalarını gündeme getirdi:

“Burada aşevimiz, sevgi mağazamız var. Sosyal dayanışmalarımız fırın ile sürekli devam ediyor. Çorbalarımızla, erzakla ve ramazan aylarında iftarlarımızla vatandaşlarımızla bir bütün olmaya çalışıyoruz. 55 farklı noktada fırınımız günlük 6 bin ekmek dağıtıyor. Kimisi buradan gelir alır; kimisinin ise kapısına götürülür. Muhtarlarımızla birlikte ihtiyaç sahiplerini belirlenir, kapısına götürülür o ve veren kişi bilir, başkası bilmez. Belediye olarak, Soğanlı Kültür Merkezi, Somuncu Baba Çilehanesi fırınının orada ve Şadırvanlı Han Kültür Merkezi’nde günde en az 500 kişiye çorba ikramları yapılıyor

Erzak, ramazan ayında ağırlıklı yapılıyor ama bunun dışında belli ailelere yılın her zamanı bu yardımlar ulaştırılır. Burada gördüğünüz bürolardaki arkadaşlar sadece burada çalışmıyor. Ekipler sürekli dışarıda gezerek mahalle içlerinde kimin üzüntüsü, derdi, sevinci var, onları tespit ediyor. Evinde ziyaret ederiz ve kaymakamlıkla diyalog halinde oluruz. O eksiklikleri gidermeye çalışırız. Biz bu çerçevede 69 bin 200 hane ziyareti gerçekleştirdik…”

Bunların yanı sıra asker yardımları, yangında evini yitirmiş vatandaşlara eşya ve çeşitli kira yardımları yaptıklarını anımsattı ve Türkiye’nin en büyük sosyal hizmet projesi olan BAREM’i örnek verdi:

“Sosyal belediyecilikte BAREM’İ hayata geçiriyoruz. Teşrifatı tamamlanmak üzere. 150 Alzheimer hastasına, 150 yaşlıya ve 150 gündüz bakımı gereken kişiye hizmet verecek. Türkiye’nin en büyük sosyal kompleksidir.

Günümüzde insan ömrü uzuyor. Yaşlı nüfus artıyor. Ciddi bir ihtiyaç söz konusu. Sosyal belediyeciliği bugünün koşullarında tüm dünyada ihtiyaç var. Dünyada da kriz var; toplumun zayıf halkaları oluşuyor ve onların desteklenmesi gerekiyor. Biz Osmangazi’de aç açık kimse kalmasın diyerek hizmet üretiyoruz. Bir vakıf şehri olan Osmangazi’de bu tür hizmetleri önemsiyoruz…”

YAZARIN DİĞER YAZILARI