?>

Yeliz Toy; ‘Üniversiteler liseleştiriliyor!’

Eğitim İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy yaptığı açıklamada üniversiteye giriş sınavlarında yapılan son değişiklikleri gündeme getirdi.

H. Gül KOLAYLI

3 yıl önce

Eğitim sisteminde sürekli değişiklere gidiliyor. Son olarak üniversiteye girişteki Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) ile Alan Yeterlilik Sınavında (AYT) Baraj sistemi kaldırıldı. Sınava 3, 4 ay kala yapılan bu değişiklikler üniversiteye hazırlanan öğrencilerin, öğretmenlerin ve ebeveynlerin kafasını karıştırdı.

Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy AYT ve TYT’de yapılan son değişikleri şöyle değerlendirdi:

“Eğitimin hiçbir paydaşına sormadan, bilime ve akla kulak vermeden, hangi ihtiyaca cevap olduğu bilinmeyen bu değişikliklere göre üniversiteye girişte TYT ve AYT sınavlarında baraj sistemi kaldırılmış, yerleştirmede ortaöğretim başarı puanının esas alınacağı belirtilmiş ve 135 dakika olan TYT’nin süresi 165 dakikaya uzatılmıştır.”

İroni yaparak ÖSYM’nin geleneksel bir soru kalıbıyla süreci özetledi:

“ ÖSYM’nin kalıplaşmış bir soru kalıbıyla anlatacak olursak:

‘ Yazar burada ne demek istemiştir?

a) Hükümet, sorgulayan bir nesil olduğu için gerici politikalarıyla tatmin edemediği Z kuşağına umut satarak bir seçim yatırımı yapmaktadır. b) Mantar gibi türeyen apartman üniversitelerinin boş kalan kontenjanları ve öğrencilerin dolaylı olarak yönlendirdiği tarikat yurtları doldurulmak istenmektedir. c) Gençlerin neredeyse hepsi üniversite okuyor olacağı için şu anda neredeyse 4 gençten birinin işsiz olduğunu ortaya koyan genç işsizlik istatistikleri düşürülmek istenmektedir. d) Verilen eğitimin sınavla uyumsuzluğunu ortaya koyan ‘şu kadar genç barajı geçemedi’ haberlerinin önüne geçilmek istenmektedir.

Cevap veriyoruz: e) HEPSİ!

ÖSYM eliyle yapılan bu hamlenin adı umut tacirliğidir, üniversite kavramını liseleştirmektir, gençlerin ve dolayısıyla ülkenin geleceğini seçim yatırımı yapmaktır.”

Sorunun barajda değil sistemde olduğunu savunan Yeliz Toy’un açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Ambalajı ne kadar değiştirirseniz değiştirin, her yıl biraz daha katlanarak artan başarısızlığı kapatacak kadar sihirli bir makyaj yoktur.

2020 yılına göre 2021 yılında 160 bin daha fazla öğrenci ile gerçekleştirilen TYT oturumunda 1 milyona yakın öğrenci barajı geçememiştir.

2020 yılında TYT oturumu için sayıları 1 milyon 745 bin olan barajı geçen öğrenciler 2021'de 1 milyon 627 bin olarak kayıtlara geçmiştir.

Son TYT’de 23 bin 695 öğrenci sıfır çekmiştir. 2021 TYT’de öğrencilerin kendi ana dilleri olan Türkçe’deki net ortalaması 40 soruda 18’de, tüm sayısal derslerin belkemiği olan matematikteki net ortalaması 40 soruda 5’de kalmıştır.”

Yeliz Toy, ortaöğretim başarı puanının üniversiteye yerleştirmedeki etkisine dikkat çekti:

“Artık yerleştirmede neredeyse tek başına rol oynayacağı belirtilen ortaöğretim başarı puanının adil ve şeffaf dağıtılmıyor olması da ayrı bir çıkmazdır.

Bu nedenle yerleştirmede adaletsizliğin artacağı, her türlü desteğin verildiği imam hatiplerle, velileri memnun etmek için notların bol keseden dağıtıldığı özel okulların öğrencilerinin haksız bir avantaj elde edeceği açıktır.

Bizlerin uyarılarına rağmen sınav stresi faktörü de güçlendirilmiştir. ‘Gençlerin sınav stresini nasıl azaltırız’ diye düşünmesi gereken bir kurumun, zaten uzun olan sınav süresini bilime ve değerlendirme ilkelerine aykırı olarak yarım saat daha uzatması stres faktörünü pekiştirecektir

Yoğun stresin etken olduğu bir yerde, değerlendirmenin sağlıklı olamayacağı çünkü bazı gençlerin bilgiye sahip oldukları halde stres nedeniyle sınavda başarısız olacağı açıktır.”

BURSA İÇİN İŞBİRLİĞİ PLATFORMU’NDAN ZAMLARA TEPKİ

Bursa’da, Memleket Partisi, Gelişim ve Demokrasi Partisi, Demokratik Sol Parti, Genç Parti, Doğru Parti, Türkiye Değişim Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Cihan Partisi ve Liberal Demokrat Parti il başkanlıkları bir araya gelerek “Bursa İçin İşbirliği” platformunu oluşturdu. 

“Bursa İçin İşbirliği” platformunda yer alan il başkanlığı temsilcileri Bursa’da sanayideki elektrik kesintileri ve elektriğe gelen zamlarla ilgili 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda ortak basın açıklaması yaptı. Ortak basın açıklamasını Genç Parti İl Başkan Yardımcısı Okan Polat okudu.

Polat, sanayiye 3 gün boyunca elektrik ve doğalgaz verilmemesini eleştirerek “Üstelik doğalgaza ve elektriğe bu kadar zam yapılmışken. Faturalar, üçe dörde katlamışken bir de kesintiyle karşılaştılar” dedi.

Bursa’da 18 OSB’nin olduğuna dikkat çeken Polat, sanayicilerin üretim, istihdam ve ihracattaki yeri ve önemine ve iktidardan beklentilerine dikkat çekti:

“ İktidarlardan beklentileri ise üretim için gereken elektriği, doğalgazı sağlamasıdır. Bunlar, düzenli olarak ve ucuz maliyetle sağlanırsa iş dünyası dünya ile rekabet edebilirler. Kesintiler, kısıntılar, üretimi durdurur, rekabet koşullarını sekteye uğratır, azalan üretim, fiyatları da tetikler. Yükselen maliyetler, satış fiyatlarına yansır, toplumun alım gücünü düşürür. Üretim için gerekli olan enerji kaynaklarına yapılan zamlara ne demeli?”

Ocak 2021- Ocak 2022 tarihleri arasında elektriğe yüzde 219, doğalgaza yüzde 443 oranında zam yapıldığını gündeme getiren Polat bu zamların maliyeti yükselttiği için tüketiciye de yansıdığını söyledi.

NÖSAB’ta 30 yabancı firmanın elektrik ve doğalgaz kesintilerini anlayamadıklarını vurgulayan Polat şöyle konuştu:

“Bunu yabancılara anlatmak çok zor. Hatta olanaksız. Ülkeye güven kayboluyor. Müşteriler arasında güvensizlik ortamı oluşturuyor. Yaratılan güvensizlik ortamı, dışsatımı olumsuz etkiliyor. Ülkemizin saygınlığı yok oluyor. Güven kaybolunca, yabancı ülkelerdeki alıcılar, başka ülkelere, başka arayışlara yöneliyor. Ayrıca kesintilerden dolayı üretimin durması halinde üretici firmaya ceza kesiliyor. Üretim arttıkça faturalar yükseliyor.”

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI