Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) Genel Kurulu’nun 2020 Aralık ayı içerisinde yapılması gerekiyordu. Pandemi nedeniyle ertelendi. 2021 Aralık ayında da yapılamadı. Yönetimdeki istifalar ve başkanlığın el değiştirmesi nedeniyle kongre tarihi olarak 13 Mart 2022 belirlendi.
BAL-GÖÇ merkezi Bursa’da olan en büyük sivil toplum kuruluşlarından biridir. Özellikle de Bulgaristan’daki asimilasyon politikası ve Türkler üzerindeki baskının yoğunlaştığı dönemlerde önemli bir işlev üstlenmiş ve orada yaşayan Türklerin sesi, soluğu olmuştu.
Doç. Dr. Kader Özlem BAL-GÖÇ’ün Karaman’daki dernek lokalinde düzenlediği basın toplantısında “Yenilik ve Değişim Hareketi olarak kongrede aday olduklarını açıkladı. Toplantıya BAL-GÖÇ şube başkanlarının, yöre dernek temsilcilerinin ve üyelerin yoğun katılımı, Doç. Dr. Kader Özlem’in kongredeki iddiasını ortaya koyar nitelikteydi.
Toplantı salonu ve bahçe tıklım tıklım üyelerle doluydu.
BAL-GÖÇ’ÜN ÖNEMİ
Doç. Dr. Kader Özlem konuşmasında BAL-GÖÇ’ün kongre sürecini ve tarihçesini özetledi: “Malumunuz olduğu üzere, BAL-GÖÇ sıradan bir hemşehri derneği olmayıp Bulgaristan’da 1984-1989 yıllarında yaşanan adkıyım/asimilasyon politikalarına tepki olarak ortaya çıkmış, Bulgaristan başta olmak üzere Balkan Türklüğü davasının yılmaz savunucusu, Türkiye’deki Balkan göçmenlerinin en temel yapı taşı, Bursa’mızın en güçlü camialarından, ülkemizin sivil toplum alanında marka haline gelmiş değerlerinden biridir.
BAL-GÖÇ’ümüzün bir dava teşkilatı olmasında ve bir değer haline gelmesinde öncü rol üstlenen başta Göçmen Babası rahmetli Mümin Agamız olmak üzere, Derneğimizin kurucularını minnetle ve saygıyla selamlıyoruz. Vefat eden dava adamlarımıza Allah’tan rahmet, hayatta olanlara sağlık ve afiyetler diliyoruz.”
‘TABAN YENİLENME VE BÜTÜNLEŞME İSTİYOR’
BAL-GÖÇ’ün kongreden güçlenerek çıkmasını arzu ettiğine değinen Doç. Dr. Kader Özlem, tabanda değişmiş, yenilenmiş ve üyesiyle bütünleşmiş bir BAL-GÖÇ beklentisinin olduğuna dikkat çekti…
Nisan 2019’dan bu yana Yenilik ve Değişim hareketi olarak ekip oluşturduklarını ve daha o tarihte genel kurul çağrısı yaptıklarını anlatan Kader Özlem sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tarihin sahip olduğu adil vicdanı da dikkate alarak sabırla ve kararlılıkla ilmek ilmek dokuduğumuz bu süreçle birlikte geldiğimiz noktada, itiraz ettiğimiz, ‘çok daha iyisini yapacağız’ dediğimiz hususları yerine getirmek, tabanın ve üyelerimizin beklentilerini karşılamak, projeler üretmek ve BAL-GÖÇ’ü yeniden ismi kadar güçlü yapmak için Yenilik ve Değişim Hareketi olarak yaklaşmakta olan Genel Kurul’da adayız…”
Çalışma planında önceliğin bütünleşme olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Kader Özlem şunları söyledi:
“Camiamızdaki kırılmaları ortadan kaldırmak, küslükleri gidermek, son birkaç aylık süre zarfında yaşanan yıpranmayı yok etmek için göreve geldiğimizde ilk işimiz bu husus olacaktır.
Bu öyle bir bütünleşme ki kapımız bütün hemşerilerimize açık olacak. ‘Kimin adamısın, kime oy vereceksin?’ diye sormayacağız… Emek vermek isteyen, Derneğimizin mensubu olmaktan gurur duyan herkese kapımız açıktır. Tabanından, üyesinden korkan Genel Merkez Yöneticileri ve Genel Başkan bu koltuklarda oturmasın diye düşünüyorum.
Diğer taraftan, daha da önemlisi belli periyotlarda toplanan, camiamızın kurucularını, eski Başkanlarını ve önde gelen isimlerini kapsayan Yüksek İstişare Kurulu’nu oluşturacağımızın sözünü veriyoruz. Camiamız için makro önemdeki konular, gündemler, meseleler burada istişare edilip görüş alınacaktır.
Tabanın en temel beklentisi camiada restorasyondur. Bütünleşmeyi sağlayarak inşallah bunu halletmiş olacağız.”
DİJİTALLEŞME VE GENÇLEŞME Malum, dijital çağdayız. Derneklerin de bu sürece ayak uydurmaları gerekiyor. Doç. Dr. Özlem de BAL-GÖÇ’ü dijitalleştireceklerini ve gençleştireceklerini, Z kuşağına hitap edeceklerini söyledi:
“Bununla birlikte Kadınların katılımı çok önemli. Gençlerin ve Kadınların baskın olduğu bir ekibiz. Zira onların yönetimdeki temsiliyetlerini fazlasıyla önemsiyoruz. Bu, sözde değil, özde bir temsiliyet olacak. Biliyoruz ki kadınların olduğu yerde nizam vardır, düzen vardır, özen vardır. Harıl harıl çalışan bir Kadın Kollarımız olacak. Zira kadınlarımızı kültürümüzü yaşatacak en önemli aktörler olarak görüyoruz. Folklor ekiplerimizden koro çalışmalarımıza, mutfak kültüründen gezi programlarımıza kendilerini Derneğimizin operasyonel olduğu her alanda görebileceksiniz.”
BALKAN KAPSAMI GENİŞLETİLECEK
Malum… Balkan denilince akla çok daha geniş bir coğrafya akla geliyor. Balkan coğrafyasındaki pek çok ülkede yaşayan ya da oralardan ülkemize göç etmiş çok sayıda insan var. Ama BAL-GÖÇ denilince akla sadece Bulgaristan Türkleri ile Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden Türkler geliyor. Oysa Balkanlar’ın kapsamı çok daha geniş. Doç. Dr. Kader Özlem tam da bu hususa dikkat çekti:
“Bir diğer önemli çalışma alanımız ise BAL-GÖÇ’ü daha Balkanlı bir çehreye kavuşturmaktır. Bu haliyle salt bir yöreye ait olan Derneğimizi, bölge geneline açacağız. Elbette ki bu açılım özden kopuş değil, özle birlikte genele hitap etmektir. Bulgaristan’ın dışında Batı Trakya, Kuzey Makedonya, Kosova, Romanya’da etkinlik göstereceğiz.”
Yenilik ve Değişim Hareketi yönetim kurulu aday listesinde Kosova, Kuzey Makedonya, Yunanistan gibi ülkelerden göç etmiş üyelerin de yer alacağını böylece tüm bölgeye hitap edeceklerini söyledi…
‘PROJE ÜRETEN BAL-GÖÇ OLMAK’
Ekip olarak en iddialı alanlarını “Proje üreten BAL-GÖÇ olmak” şeklinde tanımlayan Doç. Dr. Özlem, genç ve donanımlı ekiple yeni projeleri hayata geçirecekleri mesajın verdi.
Ve hedefleri arasında özetle şunları saydı:
“Balkanlara yönelik tarih, kültür ve politik gelişmeleri ele alan uluslararası bilimsel etkinlikler düzenlemek;, bilimsel çalışmaları kitaplaştırmak…
Sahadan kopmamak, haftada bir göçmen mahallelerinde söyleşi.
İş arayanları Balkan sanayici ve iş insanlarıyla buluşturmak. Balkan SİAD’larıyla protokol imzalayarak iş başvurusunda bulunanların CV’lerine erişimlerini sağlamak.
Çifte vatandaşlık, Bulgaristan’da kalan gayrimenkullerin durumu gibi konularda web sitesinde ve yüz yüze toplantılarda bilgilendirme yapmak. Bursa’daki Balkan kökenli öğrencileri derneğe kazandırmak.” Doç. Dr. Kader Özlem dedi ki:
“Elbette, bütün bunları yaparken şeffaf, hesap verebilir, liyakatli kadrolarla hareket edeceğiz. Akademisyeninden iş adamına, bürokratından doktoruna/mühendisine, saha insanından esnafına/gencine kadar bütün meslek gruplarını kapsayacağız.”
BAL-GÖÇ son dönemde iç çekişme ve tartışmalarla gündeme gelmişti. Toplantıda dikkatimi çeken hususlardan biri Doç. Dr. Kader Özlem, diğer adaylarla polemik oluşturacak keskin açıklamalardan uzak durmasıydı.
Diğer hususlar ise dijitalleşme, genç ve kadınlara ağırlık verme, Balkan kapsamını genişletme vurgularıydı. Her halükarda son sözü sandık yani üye söyleyecek.