?>

Bursaspor’a Nasıl Futbolcu Nasıl Yönetim!

Sinan Bür, "Eski futbolcuların teknik yapısı ve zekâları ileriydi. Zor koşullarda oynamak bazı şartları geliştiriyordu. Futbol şimdi çok hızlandı büyük meblağlar konuşuluyor. En büyük sorun ise yönetici profilinin gerilemesi. Bütün kulüplerin içinde bulunduğu durumu özetliyor bu. Futbol ilgisini kaybediyor" dedi. 05.05.2020, 17.02 BURSASPORX.COM

Şemsi GALFA

3 yıl önce

Sinan Bür abimiz hocamız günün futbolcu yapısının eksikliğini, bu eksikliğin, oyunun seyir zevkini zedelediğini, günümüzdeki futbolun daha hızlı olduğunu, bununda bilimin ve teknolojinin futbolcu gelişimine direk etki yaparak fizik ağırlıklı ve hızlı bir futbol ile netice alınmak istendiğini, endüstriyel futbolun kapitalist sömürü düzeninin esaretine girmesini, yönetici profillerinin ise futbolun gelişiminden ziyade kulüplerden her türlü nemalanarak kendilerine menfaat sağlamak istemelerinive Ülkemizde günden güne futbola olan ilginin kaybolduğunu nezaketen iki yıl önce söylemiş.

Guardiola ise günümüz futbolunda fizik kalitenin çok öne çıkmaya başladığını futbolculardaki çalım ve estetik yaratıcılığın kaybolma tehlikesine dönük "Umarım futbolun geleceğini fiziksel oyun belirlemez. Yetenek ve beceriler futbolun geleceği olmalı. Üç kişi çalımlayıp topu 90'a atmak yetenekle ilgilidir, fizik çalışmayla değil. Umarım sokaklar futbolun güzelliğini sergileyecek yetenekli çocuklar çıkarır." Söyleminde bulunarak Sinan Bür abimizin günümüz ve geleceğin futbolcusunun becerisel bakışını desteklemiştir.

Simdi gelelim Bursa’mızın lafta gözbebeği, çağdaş yatırıma geldi mi kimsenin oralı olmadığı Vakıfköy Çocuk, Gençlik Geliştirme ve Evrensel Yıldız Futbolcu Üretim Merkezi'ne Bursaspor ve ülkemize kaliteli futbolcu kazandırma adına burada neler yapılıyor?

Öncelikle Maslow’un 'İhtiyaçlar Hiyerarşisi'nden yola çıkılarak buradaki oyuncuların en temel ihtiyaçları yeterli bir şekilde karşılanıyor mu?

Fizyolojik: “Yiyecek, su, barınak, uyku” ya karşılık gelir,

Güvenlik: “Güvenlik, istihdam, varlıklar” a karşılık gelir,

Sosyal: “Aile, arkadaşlık, yakınlık” anlamına gelir,

Aidiyet: “Saygı”, “Öz-değer, başarı, güven” e karşılık gelir;

Kendini gerçekleştirme: “İç tatmin” e karşılık gelir.

Daha sonra gerek sportif (teknik, taktik, biyomotor) gerek psikolojik, sosyal, kültürel, gerek ekonomik, gerek bilişsel ve zeka, gerek ahlak, gerek Bursaspor’un değerlerine sahip çıkma adına oyuncuların gelişimi adına neler yapılıyor?

Vakıfköy'de teknik adam, idari ve yardımcı personel olarak özveriyle çalışan insanlar var, bunların yaşam standartlarına dönük konforlu bir yaşam sürmeleri için yeterli destek sağlanıyor mu? Kendi mesleki alanlarında çağdaş normlarda kendilerini geliştirmeleri için yurtiçi, yurtdışı eğitime gönderiliyor mu? Çünkü bu insanlar orada çocuklara en yakın temas eden insanlar onların çocuklara yanlış temasları oyuncularda telafisi zor içsel ve dışsal travmalar yaratabilir.

Bursa’mızın ve bu vatanın çocuklarını geliştirmek için Avrupa’da gelişmiş futbol ülkelerinde ne yapılıyorsa Vakıfköy'de de bilimi ve teknolojiyi kullanarak liyakati en öne alarak ve bir sistem kurarak etkin ve yetkin bir şekilde eğitim yapılıyor mu? Yoksa oyuncuların sportif ve futbol potansiyellerinden beslenerek görünen performans belirteçleri (teknik, taktik, biyomotor)üzerinden gidilerek futbolcu olma süreçleri eksik ve yetersiz mi ilerliyor?

Bu konular dahada detaylandırılarak yeni göreve gelecek yönetim tarafından derinlemesine analiz edilerek, çocuk ve gencin futbolcu olma süreci ile ilgili bilimide referans alarak şehirde bir çalıştay yapılarak, uzlaşı kültürü dahilinde Bursaspor'un menfaati ve geleceği ile ilgili çıkacak ortak aklın hayat bulması, Bursaspor’un çağdaş nizam ile temellerinin tekrardan atılması olacaktır.

 Tekrar başa döndüğümüzde Sinan Bür abimizin bakışındaki günümüz futbolcu donanımındaki eksiklikler giderildiğinde, endüstriyel futbol çarkının işleyişini bilen ahlaklı ve adaletli yöneticilerde yönetime geldiğinde,Bursaspor bu bataklıktan çıkacaktır.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI