Kent Konseyi Kadın Meclisi 2 Şubat’ta genel kurulunu gerçekleştirmiş ve Mihrimah Kocabıyık güven tazelerken yönetim kurulu ise şu isimlerden oluşmuştu:
“Mecbure Altun, Nuray Yeşil, Mahinur Makar, Tuba Er, Hacer Özyürek, Havana Yiğitalp, Emine Aksoy, Ayşe Energin, Şule Kuzlak, Esra İnhanlı, Neşe Yangın, Ülkü Celep, Pervin Adıgüzeller, Elif Hanoğlu, Figen Öztürk, Elif Kamacı Efe, Emine Elmas, Av.Figen Şahin, Zehra Budak Yatan, Defne Aktoprak, Esra Aydı, Mutlu Çatalkaya, Suzan Çelik ve Güler Demirhan…” Kent Konseyi Kadın Meclisi ilk etkinliğini Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün yıldönümü kapsamında düzenlediği panel ile gerçekleştirdi.
Panele kadın dernek ve kooperatif temsilcileri, kadın belediye ve kamu bürokratları ve Kent Konseyi Kadın Meclisi üyelerinin yanı sıra Ak Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç ve Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan da katıldı. Katılımcıların neredeyse hepsini tanıyordum. Farklı görüşten kadınların bir araya gelebilmeleri kadının insan hakları mücadelesinde atılan en önemli adımlardan biri. Toplantının sunumu Havana Yiğitalp tarafından yapıldı.
Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Mihrimah Kocabıyık konuşmasına Medeni Kanun’un kadınlar için önemini vurgulayarak başladı:
“Bugün Cumhuriyetin ilanından sonra kadının eşit yurttaş olarak tanınmasındaki en büyük devrim ve kadınlar adına atılmış en büyük adım olan Medeni Kanun’un kabul edilişinin 96. yılını kutluyoruz.
Medeni Kanunun birçok ülkeden önce kabulünü sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk e ve Birinci Meclis Mebuslarına şükranlarımızı sunuyoruz ve rahmetle anıyoruz.”
MEDENİ KANUN KADINLARA GÜVENCE OLDU
Mihrimah Kocabıyık Medeni Kanun’un kadınlara tanıdığı haklara atıfta bulundu:
“Medeni Kanunun kabulü ile kadınlarımıza mahkemelerde tanıklık yapma hakkı tanınmış, miras ve boşanma konularında kadın ve erkek eşit hale getirilmiş, resmi nikah zorunluluğu ve tek eşle evlilik esası benimsenmiştir.
Ayrıca kanunda belirtilen nedenlere dayanarak kadının boşanma davası açabilmesi ve mahkeme kararıyla boşanma hakkı edinmesi, mirastan kız çocuğun da eşit pay alması gibi pek çok hak da kabul edilmiştir. Medeni evlenme yaşının belirlenmesi ve resmi nikahın kabulü kadın haklarının güvencesi olmuştur.”
Bursa Kent Konseyi olarak amaçlarını özetledi:
“Kadınlarımızın sorunlarından ve beklentilerinden yola çıkarak ihtiyaçların belirlenmesi, çözümler ve projeler üretilmesinde aktif rol almalarının sağlanması ve projelerin hayata geçirilmesini sağlamaktır.
Bu çerçevede eğitimden sağlığa, kültür ve sanattan hukuka, el becerilerinden iş ve meslek edindirmeye kadar çok çeşitli konularda birçok etkinlik gerçekleştiriyor, binlerce kadına ulaşıyoruz.”
PANDEMİYE RAĞMEN YAPILAN ÇALIŞMALAR
Mİhrimah Kocabıyık, Kadın Meclisi olarak geçen dönem pandemi nedeniyle etkinlikleri sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiklerini anlattı ve yaptıkları çalışmaları özetledi:
“Bir Kitap Gönder Bin Çocuk Okusun” projemiz ile başta Bursa olmak üzere il dışından çeşitli okulların kütüphanelerine katkı sağlandı.
Afet ve olağanüstü durumlarda farkındalık düzeyini arttırmak üzere, kadın erkek 1250’nin üzerinde vatandaşımızın Afet simülasyon merkezinde fiili olarak eğitim alması sağlandı.
Düzenlediğimiz Keçe Sabun, Amugurimi, Vitray, Makrome, Kağıt Takı, Kedi Evi Boyama atölyeleri ile kadınlarımız, çocuklarımız açısından beceri kazanma ve farkındalık çalışmaları yapıldı.
Sivil Toplum Kuruluşları ile yaptığımız işbirlikleri çerçevesinde, Pandemi döneminde ülkelerine geri dönemeyen üniversiteli yabancı kız öğrencilere, 3 üç ay boyunca nakış, dikiş, örgü, amugrumi ile ilgili atölye çalışmaları yapılmış, online kağıt takı, makrome, keçe sabun gibi gibi el sanatlarını dersleri verilerek kız öğrencilere beceri kazandırılmış ve kültürümüz tanıtılmıştır.
Düzenlediğimiz kitap etkinliği ile toplu olarak okuduğumuz Çalıkuşu, Beş şehir romanı vb. kitap yorumlama faaliyeti gerçekleştirildi.
Düzenlenen 3 D tasarım atölyesi ile İnsan Psikolojisi ve Duyular, Toplumsal Kimlik Bilinci, Evlilik ve Aile İçi İletişim, Çatışmalar ve öfke kontrolü konuları ele alındı. Ayrıca zoom üzerinden uzmanlarla bir araya gelinerek Kahkaha yogası, Kayıp kelimelerin izinde konulu etkinliklerle binin üzerinde vatandaşımıza ulaşıldı.
Farklı konularda instagram üzerinde yaptığımız canlı yayınlarla interaktif eğitimler gerçekleştirildi. “Haklarımızı Konuşuyoruz, Dünya Kadın Hakları Günü Kapsamında Kadın Muhtarlarla Söyleşi, Bursa Nilüfer Kadın Korosu Şefi Aysel Gürel’le Neşeli Sohbetler, Spor Eğitmeni İle Masa başı Egzersizleri, Sağlıklı Beslenme, Motivasyon, Güvenli Gıda, Pandemide Ebeveyn ve Çocuk olmak, fotoğraf ve Seyahat üzerine söyleşi” gibi 9 canlı yayın gerçekleştirilerek binlerce kişiye ulaşıldı.
Sağlık Müdürlüğümüz ile yaptığımız işbirliği ile Yaklaşık 250’nin üzerinde kadının KETEM taramaları yapıldı, Bursa’da önemli rol modeller ile birlikte gerçekleştirdiğimiz “Sigaraya Veda hayata Merhaba” Video mesajla kitlelere konu ile ilgili mesaj verildi.”
KADIN CİNAYETLERİ
Kadın cinayetlerine de atıfta bulunan Mihrimah Kocabıyık şunları söyledi:
“Aile içi şiddetin, kadın cinayetlerinin, çocuk istismarlarının önüne geçilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması için verdiğimiz mücadelemiz katlanarak devam edecektir. Daha geçtiğimiz hafta Bursamızın sevilen okul müdürü Yasemin hocamızı ve henüz 16 yaşında çocuk olan Sıla yavrumuzu vahşi bir cinayete kurban vermiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Yaşama hakkı gibi kutsal bir hak hiçbir gerekçe ile hiçbir kadından, çocuktan ya da herhangi bir canlıdan alınamaz. Kadın ve çocuklara karşı işlenmiş her türlü suçun karşısında vicdanları teskin edecek en ağır cezalarla karşılık bulacağına inanıyoruz.”
MEDYADA KADIN ALGISI VE MEDYA DİLİ
Önceki dönemde yapılan çalıştaylara atıfta bulunan Mihrimah Kocabıyık sözlerini şöyle sürdürdü:
“Önceki dönemde STK’larımızın , üniversite hocalarımızın, gazetecilerimizin ve Kadınla ilgili konularda çalışan kurumlarımızla birlikte güzel bir çalıştay gerçekleştirmiştik. Çalıştay raporumuzu ilgili kurumlara ve Bursa büyükşehir Belediye Meclisine sunmuştuk. Bu dönemde de bu çalıştaydan çıkan sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili detay çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Özellikle Medyada kadın algısı ve medya dili ile ilgili topluma yönelik geniş katılımlı bir proje üreteceğiz. Sizleri de kadınla ilgili yapacağımız tüm proje ve çalışmalarda paydaş olmaya davet ediyoruz.”
MEDENİ YASA VE MECELLE
“Medeni Kanun biz kadınların miladıdır” diyen Avukat İlknur Kutucu “Çok özel bir günü anmak üzere buradayız. Medeni Kanun kişiler arasında doğumdan başlayıp ölüme kadar kişisel ilişkilerin düzenlendiği bir yasadır” dedi. Medeni Yasa’nın gökten zembille inmediğini söyleyen Kutucu, ağırlıklı olarak Osmanlıda 11868-1876 yıllarında hazırlanan Mecelle’yi anlattı. Avukat Havva Karaman ise evlilik süresinde edinilen malların boşanmada nasıl paylaşıldığını anlatan yasal mal rejimi gibi konularda bilgi verdi.