Yani Bursa’da Suriyelilerin yanı sıra Afganlılar gibi diğer ülkelerden gelenlerin de kaydı yapılmayacak.
Birkaç gündür 16 ilde Suriyeli sığınmacıların yeni kaydının yapılmadığı basına yansımıştı… Ancak detaylar çok net değildi. Yeni kayıt yapılmayacak olan iller arasında Bursa da yer alıyordu. Ama bu yeni bir bilgi değildi.
İstanbul’a yeni Suriyeli kaydı, 2018 yılında kapatılmıştı. Bursa’da 2020’den beri yeni kayıt yapılmıyordu zaten…
YASALARIMIZA GÖRE MÜLTECİ VE SIĞINMACI FARKI Şimdi… Suriyeliler için bazen mülteci, bazen de sığınmacı tanımı kullanılıyor.
Mülteci diyenler sosyal demokrat ötesi sol; Batı ülkeleri siyasileri ile medyası… Türkiye sadece Batı ülkelerinden gelip ülkemize sığınanları ‘Mülteci’ kabul ediyor.
Asya, Afrika, Uzak doğu, Ortadoğu ülkelerinden gelenlere uluslararası mülteci statüsü tanımıyor. Geçici sığınmacı adı altında tanımlanıyor.
Türkiye’nin mülteci, sığınmacı iç yasalarının dayanağı da imzaladığı uluslararası anlaşmalar!
Türkiye BM Genel Kurulu’nda 1951 yılında kabul edilen Cenevre Sözleşmesi’ni ve 1967 yılında kabul edilen ek protokolü imzaladı, ancak mülteciler konusunda coğrafi çekince hakkından vazgeçmedi…
GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ SIĞINMACILAR Türkiye’de 2013 ve 2014 yıllarında Suriyeli sığınmacılara özel “Geçici Koruma Yönetmeliği” çıkartıldı.
Savaş nedeniyle Türkiye’ye gelen Suriyeliler Geçici Koruma Altındaki Sığınmacılar olarak tanımlandı. Kayıt yükümlülüğü her ilde kurulan Göç İdaresi Başkanlığı’na verildi.
Suriyeliler ancak kayıtlı oldukları illerde ücretsiz sağlık kuruluşlarından yararlanabiliyor ve ilaçlarını alabiliyor; çocuklarını okula gönderebiliyor.
Başlangıçta Suriyeliler; Suriye sınırına yakın illerde kurulan kamplarda kaldılar; ama milyonlarca insan gelince, Türkiye geneline yayılmalarına izin verildi. Şu anda Türkiye’de Suriyelilerin olmadığı il yok!
BURSA’DA SURİYELİ GETTOLAŞMASI
Bursa da dün yazdığım gibi 26 Ocak 2022 itibariyle 183 bin 710 Suriyeli yaşıyor.
Bursa, Güneydoğu ile birkaç Akdeniz Bölgesi şehri hariç, Türkiye genelinde nüfusa oranla en fazla Suriyeli nüfusa sahip il. Dolayısıyla da gettolaşmadan payını alıyor. Son günlerde medyada yer alan bilgilere göre, devletin kurumları da bunu onaylıyor.
İllerdeki kayıt kısıtlamaları, gönüllü seyreltme gibi uygulamalar, yerel ve yaygın medyadaki köşe yazarları tarafından gündeme getirildi…
Ancak ne yerelde ne de ulusalda İçişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili detaylı bir açıklama gelmemişti…
Dünkü yazımın başlığı “Gettolaşma önlemi Çarşamba’da uygulanır mı? Bilemedim” idi.
Yazının içeriğinde de bu ikircikli yaklaşımı gerekçelendirmiştim… Bursa’da Suriyeli gettolaşmasına yönelik “gönüllü seyreltme”ye gidilmeyeceğini düşünmüştüm….
Nitekim; Olay Gazetesi’nden Mustafa Özdal köşe yazısında, “Bursa’da 13 mahallede nüfusun yüzde 25’ini aştığından Suriyeli kaydına kapatıldığını, ancak bu mahallelerde şu anda bir seyreltme olmayacağını” yazdı…
Bursa’daki Suriyeli gettoları olduğu gibi kalacak.
BAKANLIK SÖZCÜSÜ İSMAİL ÇATAKLI’DAN AÇIKLAMALAR
Öte yandan bugün de İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, yaptığı açıklamada Bursa’nın da içerisinde olduğu 16 ilin hem geçici korumaya hem de uluslararası korumaya kapatıldığını söyledi…
Bursa zaten Suriyelilere yani geçici korumaya kapalıydı, yeni bilgi şehrin Suriyelilerin yanı sıra Irak, Afganistan, Afrika, Asya gibi ülkelerden gelenlere kapatıldığıdır…
Bakanlık sözcüsü Cataklı’nınpaylaştığı bilgilerden bazıları özetle şöyle:
“Geri gönderme merkezi kapasite artırımları yapıldı”;
“İran sınırına yakın bölgelerde ciddi bir Afgan nüfusu bulunuyor”;
“Suriye’ye 486 bin kişi döndü;”
“Suriyelilere Türkçe eğitim veriliyor”;
“Türkiye genelinde toplam nüfusun yüzde 25'ini geçtiği için 781 mahalleyi kayıtlara kapatıldı”;
"Kimseyi yakasından paçasından tutup, zorla alıp götürdüğümüz yok"
“Son dönemde Suriye'den ekonomik sebeplerle çoğunluğu erkek olan bir nüfus hareketi olduğuna dair tespitler yapıldı. Özellikle Şam ve çevresinden ekonomik anlamdaki göç hareketine izin verilmeyecek…”
“Yeni gelen Suriyelilere doğrudan geçici koruma statüsü verilmeyecek, önce kampa alınıp geçici korumaya ihtiyacı olup olmadığı araştırılacak.”
“Yeni dönemde turistik sebeplerle Türkiye'de ikamet almak isteyenlere ikamet verilmeyecek…”
‘SAYILARI RESMİ OLARAK ARTMAYACAK’
Ankara Altındağ olaylarının başka illerde yaşanmaması için alınan tedbirler…
Sonuç; Bursa’da Suriyeli ve diğer sığınmacı sayısı, doğumlar hariç resmi olarak artmayacak. Gayri resmi olarak artış yaşanmayacağı ise kolluk kuvvetlerinin denetimlerine bağlı.
Kolluk kuvvetlerine destek olacak herhangi bir kurum, kuruluş yok!
Suriyeliler olmasa, Bursa’da ekonominin batacağını, özellikle de konfeksiyon ve tekstilin biteceğini yazan meslektaşlarımız var…
Herkesin malumu; Bursa’da çok az Suriyeli SGK’dan alınan çalışma izinleriyle istihdam ediliyor! Suriyelilerin çoğunluğu sigortasız kayıt dışı çalışıyor; dışarıdan gelenler de onların arasında kaynar gider.
Suriyeliler ucuz işgücü olarak görülüyor. Oturacak tek konutu olanlar bile dairelerini yüksek fiyatlarla Suriyelilerekiraya verip, üzerine birkaç yüz lira katıp daha mutena semtlerde ya da Nilüfer veya Mudanya’da oturmaya bakıyor.
Suriyeliler çalışıp evlerine ekmek parası götürmek ve bir yerlerde de barınmak zorunda.
GELECEĞE YÖNELİK PLANLARDA SURİYELİ NÜFUS
Haa, demografik olarak Türkiye için bir sorundur; gelecekte daha ciddi sorunlar doğuracaktır. Hatay, Gaziantep, Kilis, Urfa gibi illerde demografik yapı çoktan bozuldu.
Şimdiden 515 gibi Arap milliyetçiliğini savunan grupların varlığı medyaya yansımaya başladı.
Ülkelerinde savaş bitse bile, Suriyelilerin büyük kısmı burada kalacak. Bazı siyasiler istedikleri kadar “Göndereceğiz” desin; bu pek mümkün değil.
Suriyelilerin büyük çoğunluğu, eğitimden, sağlık yardımından, işten yoksun olacağı bir dünyaya dönmek istemeyecek.
Ve sunduğu istihdam olanaklarıyla yeni kayıt alınmasa da 10 yıl sonra Bursa, yüksek doğurganlık hızı nedeniyle nüfusunun en az yüzde 6 ya da 8’i oranında bir Suriyeli nüfusla yaşıyor olacak.
Yerel ve idari yönetimlerin şehrin geleceğine yönelik projelerini buna göre oluşturmaları gerekiyor.