Şirketin ortakları: Anadolu Grubu (%23), BMC (%19), Kök Grubu (%7 - projeden çekildi), Turkcell (%23), Zorlu Holding (%23), TOBB (%5).
Yılda yaklaşık 90 milyon aracın bantlardan indiği dünyada; 2030 yılına kadar geleneksel motorlu araçlar elektriklilere evirilecek. 2051 yılında Türkiye dahil Avrupa’da yollarda tek bir içten yanmalı motora sahip araç kalmayacak. Hâlen Türkiye’de 24 milyon araç bulunmakta ve artmaya devam etmektedir.
Kuruluş stratejisini elektrikli otomobil üzerine kurgulayan yerli otomobil TOGG’un önemini vurgulamak için bazı açıklamalar ve rakamsal değerler vermemiz gerekiyor. Şirketin CEO’su Gürcan Karakaş; Bursa’nın Gemlik ilçesinde 18 Temmuz 2020 tarihinde inşasına başlanan fabrikanın belirlenen takvime uygun olarak ilerlemekte olduğunu, 2022 yılının ortalarında inşaatının tamamlanmasının planlandığını söyledi. Karakaş, “Şirketimiz 2022 yılı sonunda elektrikli ve güncel otonom seviyesine sahip, orta büyüklükte (C segmenti) bir SUV’u (Sports Utility Vehicle – Sportif Çok Amaçlı Araç) seri üretim bandından indirecektir.” şeklinde konuştu.
2023 yılının ilk çeyreğinde de satışa sunulması planlanmaktadır. C SUV’un ardından pazara sunacağı C Sedan, C Hatchback, B SUV, C MPV modelleriyle ürün çeşidi 5’e çıkarılacak.
TOGG’un Farasis ortaklığı ile kurulan SIRO şirketinin, otomotiv uygulamaları için batarya tedarik etmenin yanı sıra, Türkiye ve çevre coğrafyalara enerji depolama çözümleri sunacağı belirtildi.
Nihai hedef olarak öngörülen 175.000 adet/yıl üretimde; direkt 4.300, dolaylı 20.000 çalışan hizmet verecektir. Gayri Safi Milli Hasıla’ya (GSMH) katkısı 50 milyar Euro ve Cari Denge’ye katkı 7 milyar Euro olacaktır.
Başlangıçta %51 olan yerlilik, 3 yıl içinde %68’e çıkarılacaktır. Yapılan rezervasyonlarla, çip krizine takılınmayacağı düşünülüyor. Çip krizinden çok; batarya krizinden endişeleniliyor. Şirket; başından beri bu iş planlanarak yürütüldüğünden, batarya hücre krizine takılmayacaklarını belirtiyor.
Tesislerin Gemlik’te inşa edilmesi bilinçli verilmiş bir karar. Çünkü ülkemizde değişik illerde bulunan otomotiv sektörünün merkezi Gemlik olarak düşünülmüştür. Tüm Yan Sanayi’nin taşıma ekonomisinin cazibesi Gemlik’i odak olarak göstermektedir. Tedarik sanayimizin TOGG’la birlikte mamül ürüne dönüşüp yeni dünyaya hazır hale geleceği öngörülmektedir.
Yukarıdaki açıklamalar ve rakamlar bir mühendis olarak beni tam olarak tatmin etmiyor. Başlangıçtan bugüne ortaya çıkan tablo, konuya ihtiyatla yaklaşmamızı gerektiriyor. Buna karşın CEO’nun belirttiği takvimin gerçekleşmesini gönülden arzu ediyorum. Pazarlama konusunda ise biraz daha süreye ihtiyaç var.