?>

Kaçan uykularımızı nasıl geri getireceğiz!

Kovid-19 salgınıyla birlikte tıp bilimcileri maske, mesafe hijyen üçlemesinin yanı sıra hep düzenli uyku ve sağlıklı beslenmeden dem vurdular.

H. Gül KOLAYLI

3 yıl önce

(Hoş günümüzde sağlıklı, güvenli gıdaya erişim bir yana seçici olmadan pazarda ya da marketteki gıdalara erişim bile toplumun önemli bir kısmı için lüks haline geldi.)

Hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, kredi kartları; kendinizin ve ailenizin sağlığa erişimi, gelecek kaygısı gibi sorunlardan dolayı insanların uykusu kaçıyor.

Bir de cep telefonlarıyla, bilgisayarlarla yatıp kalkmaya başladık. O da başlı başına bir uyku kaçırıcı… Yani bin türlü nedenden dolayı uykumuz kaçıp duruyor. Artık televizyondaki haber kanallarını izleyemiyorum. Hele açık oturumlarda hepten asabım bozuluyor; yandaş ya da muhalif hiç fark etmiyor; hepsi de kimyamı bozuyor, sinirleniyorum ve uykum kaçıyor. Bu aralar lay lay lom Hint filmlerine, Kore filmlerine filan takılıyorum. Haberleri de birkaç internet sitesinden takip ediyorum.

Her neyse… Tüm uzmanların hemfikir olduğu bir konu düzenli bir uykunun sağlık için şart olduğu…

Son dönemde çok sayıda tanıdık uyku sorunundan yakınıyor. Bunda gündelik stresin yanı sıra pandemi nedeniyle eve kapanmanın getirdiği günlük rutinden uzaklaşmanın da etkisi var.

UYUYABİLMEK ASLINDA EDAVA TEDAVİ!

Bunu bir şekilde aşmak zorundayız… Niye derseniz…

Karanlıkta ve saat 11.00 ve 05,00 arasında beden melatonin hormonu üretiyor. Çok önemli bir hormon!

Beyindeki epifiz bezi tarafından üretiliyor. Yağ hücrelerini düzenleyerek dengede tutuyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

İltihaplanmayı azaltıyor, göz sağlığına etkisi oldukça fazla, antioksidan özelliği var. Bilim insanları görme engellilerde kanser vakalarının görülme azlığını melatonin hormonuna bağlanıyor. Sürekli karanlıkta olduklarından epifiz bezi bolca melatonin hormonu üretiyor!

Velhasıl uyuyabilmek, insan için bedava bir tedavi! Uykusuzluk yaşadığımız pek çok sağlık sorununun sebebi.

Uzmanlar kaliteli bir uyku için, karanlık odada yatılması; uyku rutininin düzenlenmesi, kahvenin azaltılması; bitki çaylarının yeğlenmesi, düzenli egzersiz, şekerli gıdalardan uzak durulması, geceleri yatmadan hemen önce tatlı, ya da yemek yenmemesi gibi bir dizi öneride bulunuyor.

Uyku bozukluğu yaşıyorsanız, bir şekilde çözümünü bulun!

Uyku abnesi yani uykuda soluk durması ve kesintili uyku sorununuz da olabilir; onun için uyku laboratuvarında teste girmeniz ve böyle bir sorununuz varsa, uzman hekim desteği almanız gerekiyor.  

İnternette uyku üzerine araştırma yaparken, Prof. Dr. Vahide Savcı’nın blog’una denk geldim. “Uyku Sorununa Çözüm Önerileri” ile “Uyku ve Beyin” başlıklı makalelerini okumanızı öneririm…

www.vahidesavci.com’daki makalelerinin her biri çok değerli ve öğretici…

Mesela “Kolin-Omega-3 ve Alzheimer Hastalığı İlişkisi” başlıklı makalesinin bir bölümünde şunları yazmış:

“Kolin ve omega-3 yağ asitleri temel besin maddeleridir ve mutlaka diyetle dışardan alınmaları gerekir. Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırma Anketi sonuçları Amerikan toplumunda 71 yaşın üzerindeki erkeklerin yüzde 96’sının ve kadınların da yüzde 98’inin yeterli kolin almadığını göstermektedir.

Oysa her gün düzenli olarak kolin alımıyla birlikte hafızanın güçlendiği, bilişsel sorunların ve Alzheimer hastalığının daha az görüldüğü bildirilmektedir…”

Annem Alzheimer hastası olduğundan çok ilgimi çekti. Yine Prof. Dr. Vahide Savcı’nın “Ağzını Kapat ve Hayatını Kurtar”; “Diyafram Nefesinin Faydaları” başlıklı yazıları da çok ilginç; hepsini de okudum… Merak ettim, yaşam öyküsüne göz attım; oldukça sıra dışı bir akademisyen… Farmakoloji profesörü, ama Wellbeing Uzmanı ve Biyointegratif Nefes Terapisti olarak bireysel danışmanlık ve eğitimler veriyor. (Welbeing internette çeşitli mecralarda “İyi oluş, bütünsel sağlık, esenlik" olarak tanımlanıyor.)

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi iken 2021 yılında emekli olan Prof. Dr. Vahide Savcı; çok yönlü ve “Yaşam boyu öğrenim” dediğimiz mevzunun canlı timsali…

Bursa Büyükşehir Belediyesi Türk Sanat Müziği Konservatuvarı mezunu. Kara kalem ve suluboya resim çalışmaları yapıyor. 2020-2021 yıllarında Gedik Üniversitesi ve Yükselen Çağ Wellbeing Akademi’nin programladığı Wellbeing Uzmanlığı Temel ve İleri Seviye Eğitimlerini tamamlayarak dönem birincisi olarak mezun olurken, aynı tarihlerde Chopra Center Meditasyon Eğitimi Sertifikası’nı da almış.

2021 yılı Ocak-Mayıs arasında Gedik Üniversitesi ve Yükselen Çağ Wellbeing Akademi’nin programladığı Biyointegratif Nefes Temel ve İleri Seviye Eğitimlerine devam ederek mezun olmuş… Yani pandemiyi kişisel gelişimi açısından fırsata çevirmeyi başarmış.

ÜNİVERSİTENİN ACI KAYBI PROF. DR. PİR ALİ KAYA

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya’ya hayatını kaybetti. Prof. Dr. Kaya’nın kaybı üniversite camiasında üzüntüyle karşılandı.  Prof. Dr. Kaya Ağrı eşrafından tanınan bir aileye mensuptu. Ağrı eski İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Nuri Kaya’nın oğlu olan Prof. Dr. Pir Ali Kaya’nın cenazesi bugün Ağrı’nın Tutak İlçesi Mızrak Köyü’nde toprağa verilecektir.

PROF. DR. PİR ALİ KAYA’NIN KISA YAŞAM ÖYKÜSÜ

Prof. Dr. Pir Ali Kaya 1965 yılında Ağrı Tutak’ta doğdu. Lise öğrenimini Erzurum Anadolu Lisesi’nde (1985), lisans eğitimini Uludağ Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri Bölümü’nde; Yüksek Lisans Eğitimini Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamladı, Doktorasını Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İş Hukuku Bilim Dalı’nda yaptı. Doktora tez araştırması için 1994 yılında ILO-Cenevre’de bulundu. Uludağ Üniversitesi İİBF’de Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi olarak çalışan Prof. Dr. Pir Ali Kaya’nın. İş Hukuku ve Sosyal Siyaset konularında yayınlanmış birçok makalesi ve iki kitabı bulunuyordu.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI