?>

Kestel’in ilk kadın tarımsal kalkınma kooperatifi Kozluören’den

Kestel’e bağlı Kozluören kırsal mahallesi kadınları kooperatif çatısı altında bir araya geldi. 30 Mart’ta resmi kuruluşu gerçekleşen Kozluören Kadınları Kırsal Kalkınma Kooperatifi ilk genel kurulunu gerçekleştirdi.

H. Gül KOLAYLI

3 yıl önce

Kozluören Köyü kooperatif binasında yapılan genel Kurulda üyelerin yanı sıra İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Şubesi Yüksek Ziraat Mühendisi Songül Acıköse ile Ziraat Mühendisi Ebru Yaldır görevli olarak hazır bulundu.

Konuk olarak ise Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Bursa İl Temsilcisi Bilal Tunç, Yıldırım Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Filiz Çilingir ile Müdürlüğün Sosyal İnovasyon Merkezi Koordinatörü ve Proje Sorumlusu Ebru Yüksel, YILKAKOOP Başkanı Semiha Şan ile bursa.com yazarlarından Belçika’da sinema yüksek lisansı yapan Yüksel Çilingir de belgesel çekmek üzere oradaydı. Genel kurula katılan mali müşavir İlkay Mutluay zaten Kozluörenli! Kadın kooperatiflerinin kuruluş ve faaliyetlerine gönüllü olarak destek veriyor; şimdi de “mumun dibine ışık vermesi misali” kendi köyünün kadınlarının kooperatifleşme sürecinde yanlarında oldu. İşin güzel yanı, Kozluören Muhtarı Murat Yıldız ile onlarca yıldır faaliyet gösteren kooperatifin de kadın kooperatifini destekliyor.

KAMU BÜROKRATLARI BİLGİLENDİRDİLER

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden kongre için görevli gelen Songül Acıköse ile Ebru Yaldır, genel kurulu yönetirken; usule, işleyişe yönelik kooperatif kurulları hakkında bilgi verdiler. Özveriyle çalıştılar. Kadınların güçlendirilmesi gerektiğinin ve kırsal kalkınmada kadınların yeri ve öneminin farkındalar. Yani onlar için yaptıkları sadece günde 8 saatlerini geçirdikleri bir iş değil. Çok daha fazlasını yapıyorlar.

Tıpkı TKDK İl Temsilcisi Bilal Tunç gibi! AB hibe fonlarında tek bir Euro’sunun bile geri gitmemesi için uğraşıyor. Daha önce de yazmıştım, bir kamu bürokratından ziyade bir sivil toplum gönüllüsü gibi yaptığı işe yüreğini koymuş! Onda da devlet memurunun mesai mefhumu yok.

KADIN KOOPERATİFLERİNİN HİBEDE KARŞILAŞTIKLARI MÜLKİYET SORUNU

Öte yandan… Kozluören Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruluş genel kurulunda maddeleri görüştü; danışmanlıkları çok sağlamdı.  Bir yıl içerisinde ihtiyaç duyabilecekleri tüm maddeleri gündemlerine alıp onayladılar.

Kongreyi izlerken epeyce bilgilendim; mesela AB; Enhancer, BEBKA, Dünya Bankası, Tarım ve Orman Bakanlığı, TKDK gibi çeşitli kuruluşlardan hibe kredi alınması için kooperatif yönetim kuruluna yetki verilmesi gerekiyor.

Uluslararası projelerde kooperatifin öz sermayesine katkı gerekiyor, mesela 300 bin liralık bir proje için 30 bin liralık kredi çekmek zorunda kalıyorlar. Yönetim kurulunun tüm bu işler için yetkilendirilmesi gerekiyor. Keza, kaç kişi çalıştıracağı, kaç lira kredi talebinde bulunacağının üst limitinin de karara bağlanması şart.

Kadın kooperatiflerinin önüne çıkan engellerden biri de mülkiyet sorunu. AB hibelerinde mülkiyet, ruhsat  aranıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Tarım Sempozyumu’nda kadın kooperatiflerinin bu sorununu çözeceğine dair söz vermişti. Muhtemelen çözülür. Zaten kadın kooperatiflerinin desteklenmesi Ak Parti Kadın Kolları Genel Merkezi’nin Türkiye genelinde hayata geçirdiği bir proje…

YENİ YÖNETİM KURULU

Genel Kurul’da gerçekleşen seçimde 4 yıllığına; asil yönetim kurulu üyeleri Ruhsel Demirtaş, Fatma Özdaş ve Elif Yıldız’dan oluştu. Hicran Koç, Remziye Güleç ve Sibel Durak ise yedek üyelerde yer aldı. Yönetim kurulu kendi arasında görev dağılımı yapacak.

Böylece Kestel Belediyesi’nin ilk Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi de kurulmuş ve faaliyete geçmiş oldu. Kozluören’in okulu Hazine’ye oradan da Kestel Belediyesi’ne verilmiş. Kestel Belediyesi de okulu Kozluören Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne, belli bir süreyle verirse kooperatifin hem yer sorunu hem de AB hibeleri açısından mülkiyet ve ruhsat sorunu olmayacak.

Peki neler yapacaklar? Hedefleri çok; öncelikle Kozluören’de yetişen armut, ahududu ve böğürtlenleri değerlendirmek istiyorlar. Armut kurutma tesisi, reçel tesisleri gibi. Öncelikleri kendi ürünlerini işleyerek katma değeri yüksek ürünler halinde pazara sunmak.

TARIMSAL VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK)

Öte yandan… Genel Kurul’da söz alan TKDK Bursa İl Temsilcisi Bilal Tunç şunları anlattı:

“Kozluören’e daha önce de çok geldim. Burada Hayriye teyzemiz hibe aldı, soğuk hava deposu yaptı. Bir başarı hikayesidir.

Bizi bir yerlerde görmüş, duymuş, geldi. İlk geldiğinde çok da umutlu değildi, ‘Bu iş olmaz’ gözüyle bakıyordu. 2,5 milyon liralık soğuk hava deposunun 1,5 milyon lirasının hibe aldı; 1 milyonunu da kendisi temin etti.

Depo bitti, faaliyete geçti. Tamamen kadın girişimidir. Biz de proje yazımından, Avrupa Komisyonu’ndan geçmesine dek her aşamada yanında olduk.”

Ardından Kozluören Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyelerine seslenen Bilal Tunç şunları söyledi:

“Kadın kooperatiflerine pek çok kurumdan destek var. BEBKA; Tarım İl Müdürlüğü, TKDK gibi.  Bizim desteklerimizde mülkiyet sorunu bir dezavantaj. Kadın kooperatiflerimi biz de önceliyoruz. BEBKA’nın, Erhancer’in hibe için 1 yıllık kooperatif olma şartı var. Yüzde 90 hibeli programlar söz konusu.  Bursa’da 80 milyon liralık hibemiz oldu. Kadın kooperatifleri sıralamada ve puanlamada avantajı var. Bu avantajı kullanın.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI