Bursa’nın en büyük sivil toplum kuruluşlarından olan BAL-GÖÇ’ün 2021 yılında yapılması gereken olağan genel kurulu pandemi yasakları nedeniyle 2021 Aralık ayına kalmıştı. Ancak Aralık 2021’de yapılamadı ve 13 Mart 2022 tarihine ertelendi.
Ne yazık ki bu tarihte de üyelikler üzerinden çıkan tartışma bir sonuca ulaşamadı ve Genel Kurul mahkemelik oldu…
13 Mart’taki yapılamayan genel kurulda üç Başkan adayının listeleri yarışacaktı. Prof. Dr. Emin Balkan, Doç. Dr. Kader Özlem ve Hasan Öztürk.
Genel Kurul’un iptaline giden süreçte ise bir grup 642 yeni üyenin üyeliklerinin oy kullanamayacağını iddia ederken, diğer grup ise aidatlarını da ödeyerek oy kullanacaklar listesinde alan üyelere seçme hakkının kullandırılmamasının yasalara aykırı olduğunu savunuyordu…
Uzlaşma sağlanamadı, kongre salonunda gerginlik yaşanınca, her üç adayın da ortak kararı olarak kongre ileri bir tarihe ertelendi… Velhasıl BAL-GÖÇ’ün kongre sürecine dair belirsizlik sürüyor…
Son kongresi 2018 yılında gerçekleşmişti… BAL-GÖÇ Başkan adaylarından “Yenilik ve Değişim Ekibi Genel Başkan adayı Doç. Dr. Kader Özlem bir açıklama yaptı…
Doç. Dr. Kader Özlem, kongrenin ertelenmesi sonrasında başlayan hukuki süreci şöyle değerlendirdi:
“Ertelenen BAL-GÖÇ Genel Kurulumuzla ilgili olarak sorularınızın arttığını ve belirsizliğin Camiamız mensupları arasında can sıkıcı bir hale geldiğini biliyorum. Özellikle 28 Nisan 2022 tarihinde görülen kayyum davası sonucunda Mahkeme tarafından atanan kayyumun tarafsız olmadığı noktasındaki kanaatin bilincindeyiz. Zira BAL-GÖÇ'te Yenilik ve Değişim ekibi olarak bizler de aynı kanaatteyiz…”
Ortada Balkan Göçmenleri Camiasına yakışmayan bir görüntü ve vicdanlara sığmayan bir karar var. Bu nedenle yine hukuk içerisinde kalınarak kararın temyizi için üst mahkemeye (İstinaf Mahkemesine) taşınan bu sürecin neticelenmesini beklemekteyiz. Bu süreç de sonuçlandıktan sonra yaşanan gelişmelere dair kapsamlı bir basın açıklaması gerçekleştireceğiz.
Ancak şunu önemle not etmek isterim ki, BAL-GÖÇ'te Yenilik ve Değişim Ekibi olarak bizler sadece yasallığı değil, aynı zamanda meşruluğu önemseriz. Aynı şekilde Camiamızla ilgili konuların Tüzüğümüzde yer alan organlar yerine mahkemelerde görüşülmesinden de hicap duyarız. Bizler için yegâne ölçüt, yalnız ve ancak Balkan Türklüğünün vicdanıdır.”
Doç. Dr. Kader Özlem’in yaptığı açıklama, hukuki sürecin bile BAL-GÖÇ’te yeni tartışmaları da beraberinde getirdiğini, başkan adaylarının uzlaşmadan yana bir tavır içerisinde olmadıklarını gösteriyor…
Şimdi de mahkemenin atadığı kayyumun tarafgirliği tartışılıyor…
Görünen o ki hukuki süreçte alınan kararlar da tartışmaların önünü kesmeyecek ve haliyle bu da yapılacak olan kongreye de yansıyacak… Peki bu düğüm nasıl çözülecek? İstinaf mahkemesinden çıkan karar da beğenilmezse, yeniden kongre salonunda kavga mı çıkacak?
Kongre tekrar ertelenecek mi? Bu işin sonu yok.
Tarafların bir an önce masaya oturup en azından BAL-GÖÇ’ün bekası ve daha fazla kan kaybetmemesi adına asgari müşterekte uzlaşmaları gerekiyor… Kimse kimsenin düşmanı değil!
Sonuçta tüm başkan adayları, listelerindeki isimler ve destekçisi olan üyeler aynı yörenin insanı…
BAL-GÖÇ’te insanlar birbirleriyle uğraşırken, meydan fena halde boş kaldı. Doğrudan Balkan Türklerini hedef alan Bulgar, Makedon, Yunan, Yugoslav gibi yakıştırmalar çok yaygınlaştı. İç çekişmelerle uğraşan BAL-GÖÇ, bu yakıştırmaları savuşturma yeteneğini yitirmiş durumda.
Yani sadece BAL-GÖÇ’e değil, yöre insanına da yazık oluyor…
“KÖY ENSTİTÜ RUHUNU YAŞATACAĞIZ!”
“Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YYKED) Bursa Şubesi üyeleri ile öğretmenler kahvaltıda buluştu. Etkinliğe CHP Genel Başkan Yardımcısı milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık da katıldı.
Karabıyık konuşmasında eğitimin geldiği noktayı eleştirdi.
“10 yıllık iktidar döneminde eğitimi bırakın yaz boz tahtasına dönüştürmeyi, 3 ligden amatör kümeye düşürmüşlerdir…”
Yakın zamanda yaşamını yitiren eski CHP Milletvekili Kemal Demirel’i de anan Karabıyık sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yakın zamanda kaybettiğimiz ve ilklere imza atan merhum Bursa milletvekilimiz Kemal Demirel’in partimize bizlere tekrar açılması için miras olarak bıraktığı Köy Okulları’nı iktidarımızda açarak Köy Enstitü Ruhunu tekrar buralardan başlatarak yaşatacağız.”
YKKED Bursa Şubesi Başkanı Jülide Akköprü; ise şu mesajı verdi:
“5 yıldır şube başkanıyım. Geçmiş yıllarda yapmış olduğumuz çalışmalarla Türkiye’ye örnek olduk. Önümüzdeki aylarda daha fazla etkinlik ile Yeni Kuşak Köy Enstitüleri ismini Bursa’da daha fazla öne çıkartacağız…”
2001 yılı Aralık ayında kurulan YKKED Genel Merkezi’nin kuruluş bildirgesinde amaç özetle şöyle:
““Bizler, Cumhuriyetimizin en önemli eğitim projesi olan Köy Enstitüsü çıkışlılarının, kurucularının, çalışanlarının yakınları olarak yan yana gelip bu aydınlanma projesi kültürünü, anlayışını gelecek kuşaklara taşımak adına Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneğini kurduk.” Ve bu amaca yönelik neler yapacakları bildirgede şu ifadelerle yer alıyor:
“Köy Enstitüleri dönemine ilişkin tüm zenginlikleri, birikimleri yeni yüzyıla taşıyacağız.
Köy Enstitülerinin yetiştirdiği tüm aydın ve sanatçıların birikimlerini yeni anlayışlarla değerlendireceğiz.
Toplumuzda akıl ve bilimin egemen olması adına; daha demokratik ve bağnazlıktan arınmış bir toplum adına; 1940’ların aydınlanmacı anlayışını bilim, teknoloji ve sanatla donatarak, yeni anlayışlarla zenginleştirerek toplumumuza sunacağız.
Köy Enstitülerinin ürettiği ama gün ışığına çıkmamış tüm güzellikleri, tüm birikimleri halkımıza aktaracağız.
Ülkemizde eğitimle ilgili her tür ilerici, insana özgü arayışlarının merkezi olacağız
Yoğun bir emekle, mimarlık projeleri yarışmalarıyla üretilen, öğrenciler tarafından inşa edilen Köy Enstitüleri mekanlarının eğitim merkezleri ve müzelerine dönüştürülmesi ve bu mekanların korunmaları adına çabalar göstereceğiz.
Bu aydınlanma projesinin oluşumuna katkıda bulunan tüm aydınlarımıza, özellikle projenin yaratıcıları olan Hasan-Âli Yücel, İsmail Hakkı TONGUÇ ve çalışma arkadaşlarına sahip çıkıyor, saygı ile anıyoruz.”