?>

Türkiye’de bir ilk! MS Farkındalık sergisi!

Bursa Multipl Skleroz (MS) Derneği'nin toplumsal farkındalık adına düzenlediği Gökay Yavuz ve öğrencileri tarafından hazırlanan " Benim MS'im " adlı açılışı gerçekleşti.

H. Gül KOLAYLI

3 yıl önce

Daha önce MS Teşhisi konulan erken teşhis ve tedaviyle hastalıkla mücadele etmeyi başaran Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmeni Gökay Yavuz ve öğrencileri tarafından oluşturulan ve MS Derneği’nin organizasyonunda düzenlenen MS Toplumsal Farkındalık Sergisi büyük ilgi gördü.

Serginin açılışına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Taşdelen, Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Mustafa Yavuz’un yanı sıra…

Bursa MS Derneği Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Turan ile dernek yönetim kurulu üyelerinden Başkan Yardımcısı Nörolog Doç. Dr. Meral Seferoğlu, Uzm. Dr. Ali Özhan Sıvacı, Mali İşler Sorumlusu Muammer Uçak, dernek sekreteri Sevinç Coşar, eski dernek başkan yardımcısı Güngör Keskin; Burtom Konur Tıp Merkezi İşletme Yöneticisi Meral Başak; Burtom Sağlık Grubu Kurumsal İletişim ve Pazarlama Sorumlusu Derya Batmaz Üney ile Burtom Biyofiz Mudanya İşletme Yöneticisi Seher Uçar Örs ile Gökay Yavuz ve öğrencilerinin yanı sıra okul yöneticileri, MS hastaları ve sağlık çalışanları da katıldı…

MS KADINLARDA ERKEKLERE GÖRE 2 KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR! MS’e dair belirtiler de dahil olmak üzere çeşitli bilgilendirmeler ve MS hastalarının duygularının betimlendiği, dijital tasarımların yer aldığı sergi, bu alanda alışılagelenlerden oldukça farklı… Benzersiz… Türkiye’de bir ilk… Sergide, Multiple Skleroz hastalığının belirtileri, teşhis ve tedavi süreci, hastanın psikolojik durumu, toplumun hastaya karşı davranışı gibi konular anlatılıyor…

Benim MS’im’ sergisiyle Gökay Yavuz; MS’in tedavi edilebilir bir hastalık olmasının yanı sıra; erken teşhis ve doğru tedavinin ne kadar önemli olduğunu da kamuoyu ile paylaşmış oldu.

Yanılmıyorsam 2004 ya da 2005 yılında MS hastalarının ve tıp bilim insanlarının konuk olduğu bir TV programına katılmıştım. O program sayesinde MS hastalığı hakkında fikir sahibi olmuştum. Sonrasında da MS ile ilgili çağrıldığım tüm etkinliklere gitmiştim…

Bu tür etkinliklerin farkındalık oluşturduğu kesin… MS hastalığı hala toplum tarafından yeterince bilinmiyor… Bursa MS Derneği’nin sitesinde MS’in kesin nedeninin tam olarak saptanmadığı belirtilirken, toplumda görüldüğü kesime dair ise oldukça ilginç bir saptama var:

“Genellikle gençlerde, kadınlarda, sosyo-ekonomik düzeyi yüksek toplumlarda, kentlerde yaşayan eğitim düzeyi yüksek kişilerde görülen bir hastalık!”

Sitede MS’in  20-40 yaş arasında görüldüğü, nadiren çocuklarda ve yaşlılarda rastlandığı; kadınlarda ise erkeklere oranla iki, iki buçuk kat fazla olduğu yer alıyor…

Ayrıca yer alan bilgilerde MS’in ölümcül bir hastalık olmadığına, yapılan çalışmalarda MS’lilerle sağlıklı bireyler arasında yaşam süresi açısından önemli bir fark olmadığı da yer alıyor…

‘SERGİYE BAŞKA İLLERDEN DE TALEP VAR! Serginin açılış töreninde Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Fadile Demir, öğretmeni Gökay Yavuz’un MS teşhisi konulduğu sırada ve tedavi sürecinde iyileşene kadarki yaşam öyküsünü okudu… Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise böyle bir serginin Türkiye’de ilk kez düzenlendiğine vurgu yaparak şunları söyledi:

“İnsan sağlığının kıymetini bilmeli. Hepimiz hasta olma potansiyeline sahibiz ve sağlığımızı kaybetmeden gerekli tedbirleri almalıyız. Ülkemizde 80 bin civarında MS hastası bulunuyor.

Fakat bilinenin dışında yüz binlerce insan vardır ve bu insanlar yürüyemiyor, göremiyor, elleri tutmuyor ama MS hastası olduklarının farkında bile değiller…”

Başkan Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu serginin amacı insanlara MS’i tanıtmak, bilinçli bir tedaviye başlamalarını sağlamak ve toplumsal bir farkındalık oluşturmak.

Gökay hocam gibi irade ortaya koymalarını sağlamak. Kendisini yürekten kutluyorum. Dolayısıyla Türkiye’de bu türden ilk MS sergisini gerçekleştirmiş oluyoruz ve ülke genelinde şimdiden ses getirdi.

Sergiyi gerçekleştiren okulumuza başta İstanbul olmak üzere Kayseri, İzmir ve daha birçok şehirden sergi açmak için teklifler geliyor. Eğer şehirde ve ülkede böyle farkındalık oluşturacak çalışmalar varsa, bu çalışmalara bütün tesislerimiz sonuna kadar açık…”

‘MS KÖTÜ BİR HASTALIK DEĞİL!’

Bursa Multipl Skleroz Derneği Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Turan da Mayıs ayının üçüncü haftasının Dünya MS Haftası olarak kutlandığını belirtti.

Başkan Prof. Dr. Turan “1998 yılında MS derneğini kurduk. O dönemde televizyonlarda MS’i anlatmaya çalışıyorduk” diyerek, o tarihlerde yapılan sokak röportajlarında insanların MS hastalığının ne olduğunu bilmediğini, bir pratisyen hekimin ise ‘MS’in çok kötü bir hastalık’ olduğunu söylediğini anımsattı… MS’in kötü bir hastalık olmadığına değinen Prof. Dr. Turan şunları söyledi:

“MS kötü bir hastalık değil. Erken tedavi edilirse, uygun tedavilerle, yardımcı desteklerle, MS hastaları yüzde 80 iyiye dönüyor.

Her MS hastası illaki kötü gidecek diye bir şey yok.  Erken teşhis, erken tedavi bu hastaları büyük bir ölçüde normal yaşamında tutuyor”

Doç. Dr. Meral Seferoğlu ise, “Bu sergi bize MS’li bir bireyin neler başarabileceğini, kendisiyle ve sosyal çevresiyle olan ilişkisini anlatıyor. Bu sergide hepimizin öğreneceği çok şey var” mesajını verdi…

YAZARIN DİĞER YAZILARI