22 Nisan tarihinde yazdığımız “Fiyatlamalar nasıl oluşuyor?” başlıklı yazı “Bu fiyatlamalar dünyanın her noktasına bir şekilde yansımaktadır. Şu an için geçerli midir? Evet, ancak yarın, ertesi gün kitlesel psikolojinin nasıl şekilleneceğini bilemeyiz” cümleleriyle sonlanmıştı.
Toplumsal psikolojinin küresel düzeyde fiyatları ulaştırdığı çılgınlık düzeyinden örnekler vermiş; TESLA’ya o gün itibarıyla piyasanın verdiği değeri misal vererek içinde bulunulan ekonomik iklimi anlatmaya çalışmıştık. O tarihte 1.005 USD olan bir TESLA hissesinin bu yazının kaleme alındığı gün 663 USD olduğunu görmekteyiz. Sadece TESLA mı değer kaybına uğramıştır, bu geçen bir ay içerisinde? Hayır, o yazıda bahis ettiğimiz Apple, Microsoft, Amazon, General Electric, VOXX, Twitter şirketlerinin hepsinin değerlerinde dramatik düşüşler gerçekleşmiştir. İfade edilen düşüşlere rağmen bu şirket değerlemelerinin hala yüksek olduğu görülmektedir. Ancak küresel genişleme veya daralma hareketlerini başlatan ABD piyasalarında psikolojinin yön değiştirdiği anlaşılmaktadır.
Türkiye her zaman trendleri gecikmeli takip etmiş, bir anlamda mimiklemiştir.
Gelişen piyasalarda rüzgarların döndüğü bugünlerde ülkemizde hala fiyatlamalarda bir uç oluşturmaya çalışılması bu yüzden anlaşılır bir durumdur.
Dünyada sürdürülemez ekonomik dinamiklerin sonuna gelindiği bugünlerde toplum olarak rüyadan uyanmamız an meselesidir. Üretmeden, tüketerek, yurtdışındakilere astronomik faizler ödeyerek, içerideyse TL’yi kağıt değerinin bile altında değerlere bağlayarak gerçekleşmiş parti, halkın refahı için artık sonlanmalıdır. Acı ilacı toplum olarak içip bir an önce sağlıklı bir bünyeye dönmeliyiz.