?>

Uludağ Çocuk Onkoloji TBMM gündeminde!

Çocuk Onkoloji Hastanesi’nin hekimsiz kalmasını TBMM gündemine taşıyan MHP Milletvekili Dr. Mustafa Hidayet Vahapoğlu, diğer sağlık kurumlarından geçici doktor görevlendirmesi, kalıcı çözüm üretilmesini istedi.

H. Gül KOLAYLI

3 yıl önce

Hayır yapmak kültürümüzün bir parçasıdır. Bursa geçmişine baktığınızda vakıfların çok yoğun faaliyet gösterdiği bir şehirdir.  Bunda Osmanlının ilk başkenti, Hüdavendigar kenti olmasının da etkisi vardır.

Bursa yüzlerce yıllık hayır yapma geleneğini bugüne taşıyabilen bir kenttir. Şehrin hayırseverleri yıllardır okul, hastane yapıp devletin kurumlarına bağışlıyor… Bunlardan biri Mustafa Dörtçelik’tir. Adı şehirde okullarda, hastanelerde yaşıyor. Son yıllarda yaptığı okullarla, hastanelerle adı öne çıkan şehrin hayırseverlerinden biri de Sabahattin Gazioğlu’dur. Sağlık ve eğitim alanında yaptığı bağışlarla öne çıkan isimlerden biridir. Daha bir yıl önce Kükürtlü’de dört dörtlük Macide Gazioğlu Ortaokulu hizmet binasını yaparak Milli Eğitim’e  bağışlamıştı… Yine Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne şehrin çocuk ve yetişkin hastaları için çok gerektiren bir ihtisas sağlık kuruluşu olan onkoloji ve hematoloji hastanesini yaparak bağışladı. Hatta hastaneyi yaptırırken, fiziki mekan olarak özel hastaneden farkının olmamasına çok özen göstermişti… Ayrıca Sabahattin Gazioğlu sadece hastane binasını bağışlamakla kalmamış, onkoloji ve hematoloji tedavisinde kullanılan milyonlarca liralık cihazları da alıp kuruma bağışlamıştı…

Şimdi… Hayırsever bir vatandaş bir hastane yaptırıyor, içine cihaz desteği de veriyor… İlgili kurumlara düşen de onu işlevsel halde ayakta tutmak, yapımının amacı doğrultusunda hizmet verilmesini sağlamaktır. Bu sadece o kuruluştan hizmet alanlara değil, küstürülmemesi, kırılmaması gereken hayırsever vatandaşlara da bir borçtur… 

Bursa Uludağ Üniversitesi Sabahattin Gazioğlu Onkoloji ve Hematoloji Hastanesi Çocuk Kliniği’nde  bir profesörün sağlık sorunları yaşaması ve talepleri göz ardı edilen bir hekimin de istifası sonucu yaşanan sıkıntılar kamuoyuna yansıdı.

Çözüm olarak başka hastane bulmaları önerilen ama hiçbir hastanenin yarıda tedaviyi kabul etmediği çocuk hastaların yakınları paniğe kapıldı… Durum kamuoyuna Çocuk Onkoloji Hastanesi kapatılıyor, şeklinde yansıdı… Ardından üniversite Rektörlüğü yaptığı açıklamada hastanenin kapanmayacağını bildirdi. Yetkililerden gelen açıklamalar bu yönde. Ancak şimdilik  tüm hasta çocukların tedavisi için bir uzman hematolog doktor olan öğretim elemanı görevlendirildi. Bir süre sonra o uzman da tükenmişlik sendromu yaşar; zira sorumluluğu çok ağır; konsey kararı ve hocanın olması gereken tedavi karar alma süreçleri var. Çocuk onkoloji hastaları 24 saat bire bir takip gerektiren hastalar.

Mutlaka çocuk onkolojisinde deneyimli, tedaviyi oluşturacak ve sürdürecek uzmanlıkta hekimler gerekiyor. Ancak bu hekimler saksıda yetişmiyor, pediatri ana dal ihtisasından sonra yan dal yapmaları gerekiyor. 6 yıllık tıp fakültesi eğitiminden sonra ortalama 10 yıllık bir ek eğitim almaları, bu alanda akademik çalışmanın yanı sıra saha/ hasta deneyimi de olmaları gerekiyor…

 

‘YÖK VE SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN KALICI ÇÖZÜM ÜRETMESİ’

MHP Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Hidayet Vahapoğlu TBMM’de  tam da bu konuyu gündeme getirdi… Bursa Uludağ Üniversitesi Sabahattin Gazioğlu Çocuk Onkoloji Hastanesi’nin hekimsiz kalmasını TBMM gündemine taşıyan MHP Milletvekili Dr. Mustafa Hidayet Vahapoğlu, diğer sağlık kurumlarından geçici doktor görevlendirmesi, kalıcı çözüm için de YÖK Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın tedbir üretmesini istedi.

Konuyla ilgili gündem dışı söz olan TBMM Milli Savunma Komisyonu ile Güvenlik ve İstihbarat Komisyon Üyesi Dr. Vahapoğlu, öncelikle Bursa Uludağ Üniversitesi Sabahattin Gazioğlu Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Hastanesi’ninhem Bursa hem de Güney Marmara Bölgesi’nde yataklı tedavi imkânı sunan tek sağlık kuruluşu olduğunu hatırlattı.

Vahapoğlu, böylesine önemli bir kurumun yüzlerce çocuğa tedavi hizmeti sunarken, hastanede görevli iki onkologtan birinin istifa etmesi, diğer uzman doktorun da sağlık sorunları nedeniyle izne ayrılmasının kuruluşu hekimsiz bıraktığını dile getirdi. Sorunun çözümü için önerisiniTBMM kürsüsünden dile getirip, YÖK ile Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunan MHP Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Hidayet Vahapoğlu,sözlerine şöyle devam etti:

“Üniversitenin Rektörü ve Fakülte Dekanının gayretleri ile çözüm üretilmeye çalışılsa da ciddi mağduriyetlerin doğması kaçınılmazdır. Hastanenin yeniden fonksiyonel hale gelmesi için Bursa’da Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanede sadece poliklinik hizmeti veren onkolog hekimlerin üniversite hastanesinde geçici olarak görevlendirilmeleri, kalıcı çözüm için de YÖK Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığınca tedbir üretilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.”

Bu arada TBMM’deki oturum sonrası konuyla ilgili açıklama yapan Vahapoğlu, Uludağ Çocuk Onkoloji’ye kadrolu uzman hekim ataması konusunda ilgili kurumların üzerine düşeni yapacağına olan inancını dile getirdi. Ayrıca, ciddi bir ameliyat geçiren kliniğin hocası, çocuk onkoloji uzmanı Prof. Dr. Betül Berrin Sevinir’e de geçmiş olsun dileklerini iletti…

Vahapoğlu’nu duyarlı ve yerinde yaklaşımından dolayı kutluyorum…

YAZARIN DİĞER YAZILARI