?>

Mriya’nın* uçabilmesi şimdilik bir rüya

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından sonra savaşın acılarına her gün yenileri ekliyor. İnsanlar ölüyor, ölmemek için topraklarını terk etmek zorunda kalıyor.

Musa Alioğlu

3 yıl önce

Böyle bir savaşta üstünlüğü elde etmek için taraflar her yola başvuruyorlar.

Ukrayna’nın ürettiği ve dünyada bir eşi daha olmayan Antonov-225 tipi Mriya (Rüya) adlı kargo uçağının Ruslar tarafından vurulması savaşta psikolojik üstünlüğü sağlamak için yapılmıştı.

Asıl yapılış amacı uzay aracı taşımak olan bu dev uçak taşıması zor olan birçok kargoyu taşıyarak adından övgüyle söz ettirdi. Vurulmasından sonra kaleme aldığım “Oleg Antonov ve efsane uçak Mriya” başlıklı yazımda uçağı yaratan Oleg Antonov’u ve Antonov uçaklarının doğuş hikayesini Prof. Dr. Fahrettin Öztürk’ün bir yazısından alarak yazdım.

(Unutkanlıkla kaynak gösteremediğim için kendisine bir özür borcum var.)

Şimdilerde Antonov-225’in küllerinden yeniden doğarak uçabilmesi konusunda basında çıkan haberlere seviniyoruz.

Bu konuya girmeden önce iki yıl kadar önce basına yansıyan bir başka haber geldi aklıma. Yapımı yarım kalan ikinci An-225’in bitirilmesi için 300-400 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu ve Çin’in de bu işe hevesli olduğu dile getirilmişti.

An-225 ile ilgili konu 16 Ekim 2020 tarihinde, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin Türkiye’yi ziyareti sırasında da gündeme gelmişti. Hatta ziyaretten sonra Kiev’de konuşan Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleg Urusky, Türkiye’nin yapımı süren ikinci Antonov-225’e finansal destek vereceğini açıklamıştı. Fakat bu konuda hiçbir gelişme olmamış ve ikinci An-225 konusu da böylece kapanmıştı.

İkinci An-225’i değil de Ruslar’ın vurduğu Mriya adlı uçağın yeniden uçurulması için Antonov CEO’su Sergii Bychkov, bir kampanya başlattıklarını, borç değil bağış istediklerini, bu uçağı modern kargo uçağı üretiminde dünyanın en yüksek bilimsel ve teknik başarılarının bir sembolü olarak restore etmek istediklerini açıkladı. Doğaldır ki halen savaşta olan Ukrayna’nın kendi ekonomik gücünün bu uçağı uçurmaya yetmeyeceği çok açık ve acı bir gerçek.

Bunun için uluslararası bir fon kurmayı öneren Ukrayna’nın bu talebine kimler nasıl bir cevap verecek bilinmez. Onlar bu konuda para ararken bazı çevreler diğer uçaklar gibi An-225’in de neden Ukrayna’dan çıkarılmadığını sorguluyor. Antonov’un bu sözlere yanıtı ise şöyle:

“Şubat ortasında, olası Rusya saldırısı göz önünde bulundurularak, uçakların yerlerini değiştirme işini yoğunlaştırdık. Ancak, An-225 bakımdaydı ve bir motor takılı değildi. Böyle bir durum olmasaydı, onu da Leipzig’e kaçırabilirdik”

Şimdi, herkesin sorduğu “An-225 acaba yeniden uçabilecek mi? sorusuna şöyle bir cevap verilebilir. Önce savaş bitmeli sonra gerekli para bulunmalı ki bu iş gerçekleşsin. Yoksa tüm bu düşünceler tıpkı uçağın adı gibi bir (Mriya) rüya olmaya mahkumdur.

İyi uçuşlar Türkiyem…

 

Bugün, 31 Mayıs Dünya Kabin Memurları Günü…

 

Biz onları hep bakımlı, dinamik, dinç ve güler yüzlü görmeye alışkınızdır. Hani o yaptıkları anonsta dedikleri gibi, maskelerinin arkasından bize hep gülümseyen, bir dediğimizi iki etmeyen, her türlü kaprisimizi çeken, uçak veya uçmak deyince aklımıza ilk gelen, bazen hostes diyenlerimiz olsa da kabin memuru diye bildiğimiz havacılığın en çok çile çekenleri, en fazla emek sarf edenleri için bugün özel bir gün.

31 Mayıs Dünya Kabin Memurları Günü.

Bu mesleğe emek vermiş ve halen vermekte olan, vermek için hayaller kuran tüm gökyüzü sevdalılarının gününü kutluyor, aramızdan ayrılanlara rahmet, yaşayanlara sağlık, başarı ve mutluluklar diliyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI