?>

Vatandaş kurbanlıkların yanına yanaşamıyor….

Malum Kurban Bayramı; bu hayat pahalılığında herkes olmasa da toplumun bir kısmı kurban kesiyor. Kimisi koyun alıyor, kimisi de birkaç kişi birleşip danaya giriyor.

H. Gül KOLAYLI

2 yıl önce

Az önce komşumla görüştüm; eşi kurban almaya gitmiş. Genelde arife günü kurbanlık fiyatları bir tık da olsa düşer… Epeydir gelmeyince merak etmiş, aramış; “Hanım, çok pahalı alamadım, bakınıyorum, zaten burası da eskisi gibi kalabalık değil, herkes benim gibi bakınıp ortalıkta dolaşıp duruyor..” demiş…

Kuyruklu koyunların fiyatının 2 bin 500 ,3 bin liradan; diğerleri de 4 bin liradan başladığını söylediler…

Bundan 15, 20 yıl öncesi Kurban Bayramlarında Bursa’nın dereleri kırmızıya boyanırdı. Vatandaş, boş arsada, dere kenarında nerede bulursa orada keserdi kurbanını… Elbette hiç hijyenik olmayan koşullarda…

Artık belediyelerin hazırladığı kurban kesim yerleri var.  Vatandaş da alıştı… Yine de münferiden boş arsaların, yeşil alanların olduğu şehrin periferindeki mahallelerde ortalık yerde ya da evlerinin bahçelerinde kurbanını kesenler var…

200, 300 liralık kurban kesim ve parçalama bedeli ödememek adına bu işleri kendileri üstlenen vatandaşların bir kısmı ise kendilerini doğrayıp acillik oluyor.

Bayramın ilk iki günü hastane acilleri elini, kolunu, orasını burasını kesen vatandaşlarla dolup taşacak…

Öte yandan bayram hazırlıkları, vatandaşın maaşlara ve asgari ücrete gelen zamlarını eritti bile…  Bugün patatesin kilosu 16; soğanın kilosu 10; maydanozun, yeşil soğanın, dereotunun beşer liraydı! Şekerin kilosu 23,5 TL; açık sütün kilosu 12 lira! Kıyma 150 Lira! Meyveler aldı başını gitti. En bol olması gereken zamanda çileklere bir hal oldu; tezgahlarda çilek, kiraz yok!

Gürsu Ericek’te arkadaşımın damadı çilek ekiyordu; geçende gördüm çok üzgündü, “Abla hiç çilek yok, kendimize yemeğe bile çilek yok, bu sene neden olmadı, bilemiyorum” diyordu…

Bu sene üç, beş yıl önceki gibi şehrin sokakları boşalmayacak. Önceki yıllarda özellikle de çalışan nüfus bayramı tatil olarak değerlendiriyordu. Bu sene çevremde Bayramı Ege ve Akdeniz kıyılarında geçiren yok! Mülkleri olanlar gidiyor, bir de kente göçle gelen nüfus gidebilirse şehrine, kasabasına ya da köyüne gidiyor…

Ama bu yıl çoğunluk hayat pahalılığı nedeniyle kıpırdayamaz halde!

SAADET PARTİSİ İL TEŞKİLATI KURBAN SATIŞ VE KESİM NOKTALARINI ZİYARET ETTİ

Saadet Partisi İl teşkilatı kurban satış ve kesim noktalarını ziyaret etti… İzlenimlerini paylaşan Ekonomik İşler Başkanı, İl Başkan Yardımcısı İbrahim Özacar’ın açıklamasında şu ifadeler de yer aldı:

“Saadet Partisi Bursa il ve ilçe teşkilatlarımız Kurban Bayramı vesilesi ile Anadolu’nun farklı şehirlerinden kurbanlık hayvanlarını satmak üzere Bursa’mıza gelen üreticilerimizi   kurbanlık hayvan satış pazarlarında ziyaret ettik.

Misafir üreticilerimizin karşılaştıkları sorunları birinci ağızdan dinleyerek sorumlu muhalefet anlayışımız gereği siyasi iktidar başta olmak üzere ilgililere ileterek çözüm odaklı çalışmalarımız dün olduğu gibi bugün de devam ediyor.”

3 yıldır kurban satış noktalarında çalışma yürüttüklerini anlatan  Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı İbrahim Özacar’ın gündeme getirdiği konular arasında hayvan satıcısı esnafın barınma, dinlenme, yeme, içme alanları, banyo tuvalet gibi imkanlardan mahrum olduğu yer aldı…

Özacar, yıllardır her Kurban Bayramı öncesi çözüm odaklı önerilerini ve üreticilerin insani taleplerini dile getirdiklerini hatırlattı… Özacar’ın kurbanlık hayvan satış noktalarındaki bir diğer izlenimi ise şöyleydi:

“Kurbanlık hayvan satış noktalarına yaptığımız ziyaretlerde kurbanlık hayvanı almaya gelen vatandaşlar  geçen yıllara göre artan fiyatlardan şikayetçi. Yüksek enflasyonun ve piyasalardaki belirsizlik vatandaşın alım gücünü düşürmüş durumda.”

İbrahim Özacar’ın verdiği bilgilere göre; İsabey Hayvan Pazarı esnafı geçen sene 8 bin lira ödediği barınaklara bu yıl 10, 15 gün için 19 bin 750 ilra ile 59 bin 750 lira arası ödeme yapmış. Bir hayvanın bu süre içerisinde barınak ve nakliye maliyeti 3 bin 500 lira… Geçen yıl 130 lira olan yem çuvalı ise 400 lira civarındaymış!

Özetle anladığım kadarıyla kurbanlık hayvan satmak için Anadolu’nun çeşitli kentlerinden, Bursa’nın ilçe ve köylerin şehrimize gelen hayvan satıcıları ya da üreticilerin durumu mevsimlik işçilerden farklı değil…

İbrahim Özacar Bursa genelindeki tüm hayvan satış noktalarında çalışma yürütmüş; Osmangazi Veysel Karani ve İnegöl Hayvan Pazarı dışındaki bütün satış noktalarında sorun olduğuna dikkat çekiyor…

Önerilerinden biri de hayvan kesim ve satış noktalarına en az bir ambulans tahsisi…

Diğer önerileri zaten olması zorunlu şeyler; mesela hayvanların mevsim şartları göz önüne alınarak veteriner hekimlerin kontrolünde, hijyen kurallarına uygun kıyafetler giyen profesyonel kasaplar tarafından kesilmesi.

Bu konuda Et balık kurumu, Belediye, Kasaplar Odası ile işbirliğine gidilmesi. Kesilen etlerin zaman kaybetmeden tahliyesinin sağlanması ya da soğutucularda bekleterek vatandaşlara ulaştırılması…

İbrahim Özacar’ın bir de vatandaşlara Saadet Partisi İl Teşkilatı olarak Kurban Bayramı mesajı var:

“Aziz milletimizin birlik ve beraberliği için özel gün ve haftalar çok önem arz etmektedir. Yakınlaşma, adanma anlamın da gelen mübarek Kurban Bayramı heyecanını milletçe yaşadığımız bu günlerde, gelen şehit haberleri Bayram sevincimizi hüzne çevirmiştir.

Kendilerini Allah için vatana   adayan Bursalı Şehitlerimiz, Teğmen Halis Keskin’in, Şehit Uzman Çavuş Serkan Taşçı,  Dün görevi Başında silahla vurularak Katledilen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ekrem Karakaya’yı ve bütün şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.

Bu vesileyle Saadet Partisi Bursa teşkilatlarımız adına Bursalı hemşerilerimiz başta olmak üzere aziz milletimizin Kurban Bayramı’nı en kalbi duygularımla tebrik eder, bir sonraki bayrama huzur içinde kavuşmayı ümit ederim.”

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI