Geçen yazımda bazı kuruluşların buna ciddi destekler verdiğini belirtmiş; İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İSMEK’in önemli ölçüde katkılarını anlatmıştım.
Bu kez; İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) bu konudaki katkılarını sunmak istiyorum. Bundan amacım; bir yönüyle, yeterince önemsenmeyen Mesleki Eğitimi gündemde tutmak, diğer yandan ciddi kaynakları olan kuruluşların neler yaptığını sizlerle paylaşmak.
İSO; Milli Eğitim Bakanlığı ile 2019 yılından beri yürüttüğü İSO MEİP (İSO Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi) ile kapsamlı bir mesleki eğitim hareketini sürdürüyor. Amaçları; meslek liselerine nitelikli öğrencileri çekmek, onları istihdam odaklı bir şekilde yetiştirmek ve sanayide kendi alanlarında iyi şartlarda istihdam edilmelerini sağlamak. Bu kapsamda, İstanbul’daki 40 mesleki ve teknik anadolu lisesi (MTAL), 1 Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM), 11 güzel sanatlar lisesi (GSL) ve 23 özel eğitim meslek okulunu (ÖEMO); İSO’nun çeşitli sektörlerdeki 130’u aşkın meslek komitesi üyeleriyle birlikte yönetiyor.
3 yılı aşkın süredir; meslek lisesi öğrencilerine, işletmelerde beceri eğitimi ve staj imkanları sağlanıyor. Alan öğretmenlerine eğitim veriliyor. Ayrıca; öğretim programlarının güncellenmesi, okulların proje odaklı üretim yapması ve başarılı projelerin desteklenmesini de sağlıyorlar.
Okulların döner sermayelerini güçlendirecek ve onları birer Ar-Ge ve üretim merkezi gibi konumlayacak iş birlikleri oluşturuluyor. Tüm bu çalışmalarla eş zamanlı olarak, protokol ile mesleki eğitim projelerini de hayata geçiriyorlar. Türkiye’de bir ilk olacak Mesleki ve Teknik Eğitim Geliştirme Merkezi’nin fizibilite çalışması tamamlandı. Bu merkezin; İstanbul’da bulunan 300’ün üzerinde meslek lisesinin yönetici, öğretmen ve öğrencilerine yönelik eğitimlerin tasarlanması, aynı zamanda mesleki eğitim alanında bir bilgi üretim merkezi olarak çalışması planlanıyor.
Erasmus + Mesleki Eğitim Hareketliliği Akreditasyonu Programı ile, İSO MEİP (Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi) kapsamındaki okullardan öğrenci ve öğretmenlerin; yurt dışındaki firmalarda ve eğitim kurumlarında gerçekleştirilecek işbaşı eğitimleri ve kurslarına katılımları sağlanacak.
İstanbul Zincirlikuyu’daki İSO Vakfı Meslek Lisesi’ni bir Mesleki ve Teknik Eğitim Kampüsü’ne dönüştürme çalışmaları başladı. Burada yine Türkiye’de ilk olacak açık hava müzesi kurgusu hedefleniyor.
İSO MEİP kapsamında MEB tarafından belirlenen 5 meslek lisesi, kaynakçılık alanında birer mükemmeliyet merkezine dönüştürüldü. Eğitimleri GEDİK KAYNAK ile tasarlanıyor. ÖEMO (Özel Eğitim Meslek Okulu)’lar kapsamında İstanbul’da staj imkanı sağlanan 9 ÖEMO’nun öğrencilerinin aynı firmalarda istihdam edilmesi hedefleniyor. MEB’nın MESEM (Mesleki Eğitim Merkezi) programı konusunda İSO olarak sektör bazında sanayicilerle lansman toplantıları gerçekleştiriliyor.
Hayata geçirilen bir diğer önemli proje; EVYAP MTAL’nin Türkiye’nin ilk Yazılım Lisesi haline getirilmesi. Başarı sıralamasında en üst sıralarda olması arzu edilen EVYAP MTAL’nin mükemmel eğitim, proje tabanlı gelir modeli ve yazılım alanında öğrencilerine yaratacağı parlak kariyer yoluyla, aranan elemanlar yetiştiren yıldız bir okul olması hedefleniyor.
Gerek İBB ve gerekse İSO’nun Mesleki Eğitim alanında ne kadar önemli görevler yüklendiklerini bir ölçüde anlatmaya çalıştım. Bu çalışmaların bazılarının ülkemizde “ilk” olması ayrıca takdire değer.
Yazıyı yaygın bir sloganla tamamlamak istiyorum. “Meslek lisesi, memleket meselesi”…