Hakikaten gerekçesi ne olursa olsun insan petshoplarla kasapları aynı meslek odasında bile hayal edemiyor! Biri dana, koyun, kuzu, keçi, tavuk gibi hayvanların etini; diğeri ise canlı evcil hayvan satıyor…
Sakın yanlış anlaşılmasın. Kasaplık da bana göre saygın bir meslektir. Vejetaryen olmayan herkesin bu pahalılıkta eskisi kadar olmasa da mutlaka yolu kasaba düşer. tüketir. Bu pahalılıkta eskisi kadar sık uğramasak da kasaplara mutlaka yolumuz düşer.
Petshopların Kasaplar Odası’na bağlanması kamuoyunda konu tartışılmaya başlayınca Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı’dan açıklama geldi.
Yardımcı , 5 gün önceki açıklamasında uygulamanın yeni olmadığına, 1 yıl önce başladığına değinmiş ve şunları söylemişti:
“Tamamen esnafı korumak için yapılmış bir çalışma ama görüyorum ki yanlış anlaşılmışız.
Petshoplardan canlı hayvan satanlar, eğer odalaşamadıysa karma oda olarak Kasaplar Odası içinde yer alıyor. Yem satanlar ise Fırıncılar Odası'nın çatısı altında toplanıyor. Bence petshoplarda canlı hayvan satışı yapılmalıdır"
BVHO; ‘TALİHSİZ AÇIKLAMA'’
Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) tarafından yapılan açıklamada bu tuhaf durum ele alındı:
“Paylaşılan haberlerde petshopların Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Sanatkarları Federasyonu’na bağlandığı belirtilmiş ve açılış işlemlerinden bu federasyonun sorumlu olduğu vurgulanmıştır.
Yayımlanan genelgenin bu şekilde yanlış bir ifade ile paylaşılması rahatsız edicidir.”
BVHO’nun açıklamasında petshopların 5996 Sayılı yasa ile ruhsatlandırıldığı, 5996 ve 5199 Sayılı yasa kapsamında da denetlendiği yer aldı. Söz konusu yasa kapsamındaki yönetmelikle İl Tarım ve Orman Müdürlüklerince işyerlerine çalışma izni verildiğini ve bu yerlerin yılda iki kez denetime tabi tutulduğunu anımsatıldığı açıklama şöyle devam etti:
“Ruhsatlandırılmış her petshopun işletmeye giren ve çıkan hayvanların kontrolü, tedavisi, aşılaması, işletme dezenfeksiyonu, işletmede tutulması gereken kayıtlar vb. işlemler için İl Veteriner Hekim Odası’na kayıtlı bir Veteriner Hekim ile sözleşme yaparak hizmet alması zorunludur.”
“Federasyon Başkanı’nın, petshoplarda evcil hayvan satışı ile ilgili konudaki açıklamasını da talihsizlik olarak yorumluyoruz” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Bu konuda açıklama yapabilmek için her şeyden önce hem hayvan sağlığı hem de hayvan refahı konularına hâkim olmak gerekir.
Bununla birlikte genelgelerden önce kanunlar gelir ve hayvanlarla ilgili konular da kanunlarla belirlenmiştir.
Üretim, satış, barınma ve eğitim gibi değişik faaliyet alanları olan petshopların bir esnaf grubu olarak örgütlenme isteği gayet doğaldır.
Ancak bağlandıkları oda hangisi olursa olsun, faaliyet konusu ve bu alandaki yetkinliği önemlidir. Söz konusu olan hayvan sağlığı, refahı, hakları ve halk sağlığıdır.
Veteriner hekimlerin ve hayvanların olduğu bir alanda meslek örgütlerimize danışılmamış olmasını, bilgi verilmemesini yadırgıyor, sakıncalı buluyor ve Bakanlık’ tan konuyla ilgili biz de bir açıklama bekliyoruz.”
SAADET PARTİSİ: ‘EVCİL HAYVANLARIN SATIŞINA DA, İHMALİNE DE KARŞIYIZ!’
Petshoplarla ilgili bir açıklama da Saadet Partisi’den geldi. İl Yöneticisi ve Ekonomik İşler Birim Başkanı İbrahim Özacar “Cana bedel biçilemez. Dilsiz evcil canların satışına da ihmaline de karşıyız” dedi.
Özacar bir konuda açıklama yapmadan önce sahaya çıkarak araştırır, konunun ilgileriyle ya da taraflarıyla konuşur… Bu konuda da BVHO ve Bursa Kasaplar Odası Başkanlarıyla, esnafla görüşmüş ve epeyce araştırmış:
Özacar’ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Petshopların Kasaplar Odası’na bağlanacağı iddiaları toplumda infiale neden oldu.
Sorumlu muhalefet anlayışımız gereği ilgili oda başkanları ve işin muhatabı olan esnaflarla görüştüm.
Hayvanları Koruma Kanunu adı altında petshop ve evcil hayvanların durumu ile ilgili belirsizlik ve tartışmalara Tarım Bakanlığı kör ve sağır.
Hafta sonu olmasına rağmen BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit’i i aradım. Dün Bursa Veterinerler Odası Başkanı Hüseyin Bolten,, Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, çeşitli STK temsilcileri ve petshop esnafıyla görüştüm.
Yaptığımız görüşmelerde Bakanlık tarafından, Tarım İl Müdürlüğü, ilgili Oda Başkanları, STK Temsilcileri, Petshop esnafları dahil hiç kimseden ne görüş talep edilmiş ne de bilgi verilmiş.
Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, evcil hayvanların satışı “Kasaplar Odası’na bağlanıyor bilgisi yanlıştır” dedi. ‘Yem ve barınma konusu odamızla ilgilidir.’ Görüştüğümüz çeşitli kesimler kasabın işi kesmektir, evcil hayvanların kasapla anılması kabul edilemez açıklamalarında bulundu…”
‘İNTERNETTEN EVCİL HAYVAN NASIL SATILACAK?’
Buraya bir dip not düşmek zorundayım… Muhsin Yıldız’ın verdiği bilgi ile odasının bağlı olduğu Federasyon Genel Başkanı’nın yazının başında alıntıladığım açıklamadaki bilgiler örtüşmüyor!
Özacar’ın basın açıklamasında yeni yasada internetten katolog resimleri üzerinden verilen satış yetkisi de yer aldı:
“Şimdi bu hayvanlar internetten satılacak. Nerede tutulacak? Nasıl beslenecek? Hangi şartlarda alıcıya ulaşılacak? Bu konuda çalışma var mı? Yok!
İnternetten satış mağduru milyonların olduğu ülkede dilsiz evcil canların nakli nasıl olacak?
İnternet üzerinden telefon satın alan vatandaş telefon kutusunda salatalık bulabiliyor. Bu ve benzeri internet mağduru yüzbinlerin mağduriyetleri ortadayken, hukuki alt yapıyı hazırlamaktan aciz siyasi iktidar buna bir de dilsiz canları eklemek istiyor.
Evcil hayvan yemi, araç-gereç gibi ürün satan esnaf AVM'lere kurban mı yapılmak isteniyor?”
İsrhim Özacar Saadet Partisi teşkilatları adına yaptığı açıklamada yaptığı çağrıda vitrinlerde olduğu gibi internetten de hayvan satışına karşı olduklarını bildiriyor.
Ve İbrahim Özacar “Saadet Partisi Bursa teşkilatları olarak Tarım İl Müdürlüğü ,yerel yöneticiler, Veteriner Odası başta olmak üzere ilgili bütün STK'larla çözüm odaklı ortak çalışma yapmaya hazırız” çağrısında bulundu.