?>

Ar-ge merkezlerine uzaktan çalışma desteği

Kıymetli okurlar, hepimizin malumu üzerine teknoloji geliştirme bölgeleri ile Ar- Ge tasarım merkezleri ülkemiz ekonomik kalkınması açısından çok büyük önem arz etmektedir.

Cem AĞ

2 yıl önce

 Nitelikli ihracatın artırılması, teknolojiye dayalı sanayileşme ve bilişime dayalı kalkınma açısından mali mevzuat hükümleri teknoloji geliştirme bölgeleri ile ar- ge tasarım merkezleri vergisel anlamda teşvik edilen bir müessesedir.

2020 yılı ile birlikte hayatımıza giren Covid– 19 salgını ile sektör fark etmeksizin birçok işletme uzaktan çalışmayı hayata geçirmiş ve buna uygun bilişim alt yapıları kurmuştur. Bu doğrultuda uzaktan çalışma veya kamuoyunda bilinen adı ile evden çalışma uygulaması çalışma mevzuatı açısından da birçok yeniliği beraberinde getirmiştir. Uzaktan çalışanın mal ve hizmet üretimi için gerekli malzeme ve iş araçlarının iş sözleşmesinde aksi kararlaştırılmamışsa işveren tarafından sağlanması esastır. Bu malzeme ve iş araçlarının kullanım esasları ile bakım ve onarım koşulları açık ve anlaşılır bir şekilde uzaktan çalışana bildirilecektir. Uzaktan çalışmanın yapılacağı zaman aralığı ve süresi iş sözleşmesinde belirtilir. Mevzuatta öngörülen sınırlamalara bağlı kalmak koşuluyla taraflarca çalışma saatlerinde değişiklik yapılabilir. Fazla çalışma işverenin yazılı talebi üzerine, işçinin kabulü ile mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılacaktır.

Ayrıca, 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’un 3’üncü maddesi ve 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunun geçici 2’nci maddesine göre, gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde/teknoloji geliştirme bölgelerinde çalışan personelin toplam sayısının veya teşvike konu edilen toplam çalışma sürelerinin yüzde 20’sini aşmamak kaydıyla, bu merkezler dışında geçirilen süreler de gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilmekteydi.

17 10.2021 tarihli 4625 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile teknoloji geliştirme bölgeleri ile Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde çalışan personelin, gelir vergisi stopajı teşvikine konu edilen toplam çalışma sürelerine uygulanmak üzere söz konusu bölge ve merkezler dışında geçirdikleri süreler bakımından yüzde 20 olarak belirlenen oranın, 31.12.2022 tarihine kadar yüzde 50 olarak uygulanması hükme bağlanmıştı. Buna ilaveten 21.07.2022 tarih ve 31899 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5806 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ilgili mevzuat hükmünde iki önemli değişiklik yapılmıştır. Buna göre, teknoloji geliştirme bölgeleri ile Ar- Ge tasarım merkezleri için uzaktan çalışma uygulaması 31.12.2023 tarihine uzatılmakla birlikte %50 olarak belirlenmiş olan uzaktan çalışma oranı %75 e çıkarılmıştır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI