Yıldırım Belediyesi Başkanı Oktay Yılmaz; 41 aylık dönemi değerlendirdi. Yıldırım’da yaşayan az sayıdaki gazeteciden biriyim. Dolayısıyla da Yıldırım’daki değişimi yakından gözlüyorum…
Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında Başkan Oktay Yılmaz “Ne varsa Yıldırım’da var” temasıyla düzenlediği toplantıda ilk değindiği konu kentsel dönüşüm ve alt yapı sorunları oldu…
Yıldırım’ın resmi nüfusu 2021 yıl sonu itibariyle 653 bin kişi; Suriyelileri, Afganlıları ve diğer yabancıları kattığınızda en az 700 bin insanın yaşadığı bir ilçe… Bursa topraklarının yüzde 1’ini kapsamasına karşın nüfusun yüzde 21’i Yıldırım’da yaşıyor. Yani Bursa’da insan ve yapı yoğunluğunun en fazla olduğu ilçe. Dolayısıyla okul, Aile Sağlık Merkezi, Kültür Merkezi gibi sosyal donatı alanları için arsa üretiminin en kısıtlı olduğu yer.
Başkan Yılmaz’ın değindiği ilk konu kentsel dönüşüm ve yasal altyapının oluşturulması oldu…
Yıldırım’ın en büyük sorunu çarpık kentleşme ve planların sürekli iptal edilmesiydi… Başkan Yılmaz bu durumu aştıklarını anlattı:
“…Sağlıklı imar planları ve uygulamaları yapılabilmesini sağlayacak düzenlemelerin oluşmasına vesile olduk.
Artık güvenle imar planlarımızı yapıyor, ardından tapu süreçlerini tamamlıyoruz. 2022 yılı sonunda hisseli tarla tapularına sahip 30 binin üzerinde hak sahibine, planlı arsa tapularını teslim etmiş olacağız. Bu sayede kamu ve özel sektör desteğiyle birlikte de birçok mahallemizde kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirmeye başladık…”
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kentsel dönüşüme örnek verdi:
“100 bin metrekare alanda 2 etaplı toplam bin 244 konut ve 332 ticari birimden oluşan Mevlana Mahallesi Kentsel Dönüşüm projemiz ile modern, güvenli, hemşerilerimizin yaşam kalitelerini artıran konutlar üretiyoruz. Projenin içerisinde ihtiyaç duyulan yeşil alanlar, kültürel alanlar, spor alanları, yeni okul projeleri bulunuyor.
Arabayatağı, Çınarönü, Mimarsinan ve Davutkadı kentsel dönüşüm çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Büyükşehir Belediyemiz, Esenevler, Yiğitler ve 75. yıl mahallelerinde yaptığı kentsel dönüşüm çalışmaları gerçekleştiriyor. En önemlisi özel sektöre verdiğimiz destekle Beyazıt, Sinandede, Piremir, Davutdede kentsel dönüşüm projeleri hızla hayata geçiyor…”
ASFALT ÜRETİM TESİSİ
Ulaşım sorunlarına da değindi… Yıldırım’ın bir ucundan diğer ucuna alternatif ulaşımı sağlayacak olan Ankara Yolu’na paralel 30 metre genişliğindeki Erdoğan Caddesi’nden söz etti.
Ayrıca dikey yollarla kent içi trafiğini rahatlattıklarını anlattı… En çarpıcı bilgi ise yol çalışmalarındaki asfaltların Yıldırım Belediyesi Asfalt Üretim Tesislerinde üretilmesiydi…
Tesiste üretilen asfaltların diğer belediyelere de satılmak suretiyle belediyeye kaynak oluşturduğunu anlatarak şunları söyledi:
“Böylelikle Yıldırım’ın sokak ve caddelerinde kullandığımız asfaltın maliyetini sıfıra indiriyoruz…”
GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALLİ LOJİSTİK MERKEZİ
Başkan Oktay Yılmaz’ın verdiği bilgilerden bazı satırbaşları şöyle:
“…48 bin m2’lik Balabanbey Parkı ilçeye kazandırıldı. 162 bin fidan dikildi. Yeşillikler içinde 18 park yapıldı; 32 park ise yenilendi…”
“…32 bin öğrenciye çevre bilinci eğitimi verildi.”
“… Atık Toplama timi oluşturuldu.”
“… Depoların yer alacağı Lojistik Merkezi’nin çatısına güneş enerji santrali kurulacak. 2 milyon liralık enerji tasarrufu sağlanacak… Depolardan belediyeye 750 milyon liralık katkı sağlanacak.”
UYUMAYAN KÜTÜPHANELERE GENÇLERİN İLGİSİ
“…Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi 15 bin 600 genç üye oldu. 19 ayda toplam 320 bin 700 ziyaretçi ağırladı. Barış Manço Kültür Merkezi’nde Mimar Sinan Uyumayan Kütüphane yapılıyor.”
“…Makbule-Tevfik Yıldırım Engelsiz Yaşam Merkezi ve çocuklar için Molla Yegân Çocuk Üniversitesi projeleri tamamlanacak…”
“… Yıldırım Belediyesi 2022 yaz spor okullarında 30 bin çocuk yararlandı. Son 3 yılda 130 bin 478 kişi spor ve eğitim hizmetlerimizden faydalandı. Yıldırım belediyesi sporcuları bin 904 Madalya ve 110 kupa kazandı.”
“…İstihdam Merkezi projesi ile bin 99’u özel gereksinimli, 6 bin 406’sı kadın, toplam 20 bin 782 kişinin iş sahibi olmasına katkı sağlandı.”
“… Yıldırım Belediyesi 8 kadın kooperatifinin kuruluşuna öncülük etti. Hedef 14 kooperatif. 25 Girişimcilik Eğitim Merkezi kuruldu, kadınların ev ekonomilerine katkıda bulunmaları ve ticari hayatta aktif rol almaları desteklendi…”
KAPALI PAZARYERLERİ, ASM’LER
“… Millet mahallesi, Güllük-Mimarsinan, Piremir, Arabayatağı, Bağlaraltı tamamlandı. Arabayatağı, Bağlaraltı ve Gökdere Kapalı pazaryerleri ise yapılacak.”
“… 5 Aile sağlığı merkezi yapıldı; 2 aile sağlığı merkezi daha yapılıyor. 4 112 Acil Sağlık Hizmetleri istasyonu yapıldı.”
“…Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi’nin işletmesi Yıldırım Belediyesi tarafından yapılıyor.”
“…Pazaryerlerinden toplanan organik atıklardan organik gübre elde edilmesini sağlayan Kompost tesisi kuruldu. El de edilen gübreler Yıldırım’daki yeşil alanlarda kullanılacak ve vatandaşlara dağıtılacak. Haftalık 2 bin 500 litre üretim yapılıyor.”
2497 HAYVAN SAHİPLENDİRİLDİ!
“…134 yıl sonra Erguvan bayramı yeniden düzenleniyor…”
“…Yıldırım Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde 7 bin 429 sokak hayvanı tedavi edildi. 2 bin 497 hayvan sahiplendirildi. Yaralı ya da hasta 141 kuş, kirpi, tavşan gibi yaban hayvanları tedavi edildi. Cumalıkızık’taki hayvan barınağı yenilenecek…”
“…Vişne Caddesi’ne yönelik projede otel ve AVM de planlandı.”
“… Samanlı’daki Lojistik Merkezi için 2,5 kilometrelik dere ıslahı gerçekleştirilecek… “… Biri kız diğeri erkek öğrenci yurdu ile Bursa Teknik Üniversitesi’nin karşısına gençlerin melek yatırımcılarla da buluşabileceği inovatif bir Üniversite gençlik Merkezi yapılacak…”
“…Vişne Caddesi’ndeki Yeni Ticaret Merkezi planlamasında oteller de yer alıyor.”