?>

Ekim ayı belirleyici olacak

İstanbul’ da açıklanan enflasyon rakamları hiperenflasyona işaret etmektedir. Korkutucu hayat pahalılığı verileri herkesi “bu iş nereye gidecek? sorusunu sormaya itiyor. Bazıları artık ülkenin hiperenflayon döngüsüne girdiğini ve her şeyin sürekli fiyatının aratacağı beklentisini paylaşmakta ki; genel kanı bu.

Meftun TAYAN

2 yıl önce

Bir başka grup enflasyonun zirve yaptığı ve düşmeye başlayacağı iddia ediyor.

Diğer taraftan fiyat artışlarının bir noktada ekonomide ani duruşa neden olacağı savlayanlar var.

Fiyatların daha da artması ihtimal dahilindedir, bu doğrudur. Ancak artışların da bir sınırı olabileceği düşünülmektedir.

İki belirleyici bu olasılığın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini bize gösterecektir.

Birincisi ekonomi yönetiminin parasal genişlemeyi destekleme derecesi, ikincisi ellerinde yabancı para tutanların tercihlerinde devam durumu…

Bakıldığında, ekonomi yönetiminin özellikle ödemelerde, hak edişlerde ve maaşlarda kemer sıkmadığı görülmektedir. Para basarak dahi bu noktada parasal genişlemeye gidildiği ve bunun enflasyonist bir seçim olduğu görülmektedir. Ancak parasal genişlemenin diğer bir parçası olan kredi tarafında frene basıldığı ve piyasa üzerinde önemli etkisinin olduğu ifade edilebilir. Bu iki hususun birbirini nötralize edebilmesi söz konusudur.

Demek ki; parasal genişlemenin şu an için enflasyon üzerinde tam olarak etkisinin ne olacağını rahatlıkla söyleyemiyoruz.

Parasını dövizde tutan vatandaşın tercihinin enflasyon üzerindeki etkisinin esas belirleyici olacağı görülmektedir. Yani TL’ ye güven sağlanmadığı sürece enflasyon yaşayacağız.

Hiperenflasyondan çıkamadığımız durumundaysa bir noktada ekonomide ani duruş yaşanması ihtimal dahilindedir.

TL’nin kaderi ve buna bağlı olarak enflasyonun yönü hakkında Ekim ayında piyasanın bir karara varacağı tahmin edilmektedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI