Bursa Büyükşehir Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen Kadın Gözüyle Kadim Şehir Bursa başlıklı proje yarışmasında KADEM Bursa İl Temsilciliği tarafından hayata geçirilen Kadınlar Üretiyor, Gençler Öğreniyor başlıklı proje birincilik ödülüne layık görüldü.
Çok yönlü projede Bursa’ya üniversite okumak üzere yurt dışından ya da yurt içindeki çeşitli şehirlerden gelen öğrencilere Bursa’nın kültürel özellikleri, ipek halı, ipek kumaş, çini, yöreye has meyve ve sebzelerden elde edilen ürünler ve üretiminin tanıtılıyor… Projenin amaçlarından biri de Bursa’daki kadın kooperatifleri ile geleneksel sanat atölyeleri ziyaret edilerek gençlerin yerinde alacakları eğitimlerle ürünlerin tanıtmak, bilgiyi genç kuşaklara aktarmak…
KADEM Bursa İl Temsilcisi Gülhan Keskil projenin hedefi hakkında şu bilgileri verdi:
“Gençlerin yaşadıkları şehrin kültürünü bir bütün olarak görmesi amacıyla Bursa'nın tarihini, coğrafyasını ve sosyal yapısını tanımaya yönelik yapılacak gezi ve kültürel faaliyetlerle çevreyle bağlarını güçlendirmek suretiyle geleneksel üretimin ve kültürel mirasın geleceğe taşınmasında gönüllü elçiler olmaları hedeflenmektedir.
Projenin ikinci etabında da şehrimize göç etmiş (yerli ve yabancı) kadınlar için uygulanıp, Bursa'mızın kültür, sanat, üretim, coğrafi bölgesel özellerini tanıtarak yaşamış oldukları şehre entegrasyonlarına katkı sağlamak hedefleniyor…”
GÜRSÜ’DA ARMUT KURUTTULAR, ÇİKOLATA YAPTILAR!
Proje kapsamında ilk gezi Gürsu Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifine gerçekleştirilmiş.
KADEM Bursa İl Temsilciği tarafından paylaşılan bilgiler şöyle:
“Şehrimize eğitim için gelen yerli ve yabancı öğrencilerden oluşan 20 genç kızımızla Gürsu ilçemize gidildi. Bölgedeki armut bahçeleri ziyaret edildi. Daha sonra kooperatife geçildi. Üreten kadınlarımızla armut kurutma atölyesinde yöreye ait armut kurusu imalatına gönüllü olarak dahil olan gençler armudun bahçeden sofraya olan serüvenine tanık oldu. Gençler, kadınlarımızdan üretimin yanı sıra bölgenin kültürü hakkında da bilgilenme fırsatını buldular.
Gürsu kadın kooperatifinin butik pastacılık alanında da üretim yapılıyor. Gezi sırasında gençler butik çikolata yapımında da bulunarak çikolata yapımının inceliklerini uygulamalı olarak öğrendi ve kişisel becerilerini geliştirme fırsatı kazandılar.
Gençler yaptıkları çalışmaları fotoğraflayarak da almış oldukları temel fotoğrafçılık eğitiminin uygulamasını da gerçekleştirmiş oldular. “
TRİLYE’DE KIRMA ZEYTİN; ZEYNİLERDE ERİŞTE, İZNİK’TE GELENEKSEL DOKUMA!
Proje kapsamında yapılacak diğer ziyaret ve etkinlikler ise şöyle:
Tirilye Tarımsal Kalkınma Kooperatifi:
“Gençler Trilye’de kooperatif bünyesinde kadınlarla buluşarak taş kırma atölyesinde kırma zeytin üretimini ve ürünlerin paketleme aşamasını öğrenecek. olan genç kızlar aynı zamanda Trilye’de Taş Mektep, Fatih Camii, Avlulu Hamam gibi tarihi ve kültürel mekanlarını ziyaret edecek.
Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi:
“Gençler Zeyniler’de geleneksel üretimin yapıldığı Erişte Atölyesi’nde kadınlarla birlikte yufka açıp erişte kesecekler. Ardından da tarihi ve kültürel mirasını yakından tanımak amacıyla Zeyniler Köyü Çalıkuşu Evi ziyaretleri gerçekleştirilecek…”
İznik Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi:
“İznik’te katılımcı gençler kooperatif ziyaretleri ile dokuma atölyesinde geleneksel İznik dokumacılığı hakkında bilgi sahibi olacak ve dokuma tezgahını deneyimleyecek. Ardından da İznik’in Ayasofya Camii, İznik Müzesi gibi tarihi ve kültürel alanlar gezilecek. “
CUMALIKIZIK’TA AHUDUDU ŞERBETİ, BALABAN’DA KANTARON YAĞI
Cumalıkızık Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi:
“Genler Cumalıkızık’ta yetiştirilen coğrafi işaretli ahududu meyvesinden geleneksel ahududu şerbeti yapımını öğrenecekler. Ardından Cumalıkızık Köy müzesini ziyaret edilecek.”
Balaban Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi:
“Gençler burada şifalı kantaron yağı üretimini öğrenecek.”
DAĞKADI’DA EKİNEZYA VE KOZALAK ŞURUBU; ORHANELİ’NDE KEKİK BASMASI
Karacabey Dağkadı Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi;
“Katılımcılar Dağkadı’da kooperatifin atölyelerinde kadınlardan ekinezya ve şifa kaynağı Kozalak şurubunun yapımını öğrenecekler.”
Orhanili Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, kekik basması:
“Gençler kooperatifteki üreten kadınlardan taze kekikten yapılan kekik basmasının üretimini, yapım aşamalarını, püf noktalarını öğrenecek, Orhaneli’nin doğal ve tarihi değerlerini ziyaret edecekler.”
KİŞİSEL GELİŞİM ATÖLYELERİ
Projede geleneksel üretim atölyelerinin gerçek üretim alanı olmasına, üreticilerle gençler arasında usta çırak ilişkisinin kurulabilecek olmasına dikkat edilmiş.
Projenin ilk etabında 20 genç kız, Bursa’da çeşitli ilçelerdeki kadın kooperatiflerindeki üretim atölyelerine katılarak çoğunluğu coğrafi işaretli ürünlerin geleneksel üretimini yerinde uygulamalı olarak öğrenecek… Üretim ve paketleme süreçlerine gönüllü olarak dahil olacaklar. Kadın kooperatiflerinin çalışma yöntemlerini tarım faaliyetlerini de öğrenecekler. Yerelde üretim yapan kadınlarla iletişim, katılımcıların girişimci yanlarını da tetikleyecek.
Proje tamamlandığında öğrenciler hem Bursa’nın, hem ülkemizin hem de geleneksel üretimin gönüllü elçisi olacak.. Ayrıca proje kapsamındaki faaliyetlere geleneksel üretim atölyelerinin yanı sıra temel fotoğrafçılık eğitimi, kişisel beceri atölyeleri ve kültürel faaliyetler de eklenmiş…
Mesela Kişisel Gelişim kapsamında “Ben Kimim; Sevgi Dilimi Öğreniyorum; İletişim Becerileri Atölyesi:; Bireysel Stratejik Plan Yazma” atölyeleri düzenlenecek…