Proje kapsamında 2021-2022 dönemi ilkbahar ve yaz aylarında hafta sonları yaşları 6-14 arasında değişen çocuklar hem doğayla bütünleşerek eğlendi hem de tarımsal üretimi yaparak öğrendi.
Öğrenme piramidinde en etkili en kalıcı öğrenme yöntemi yaparak, uygulayarak öğrenmedir. Zeyniler’de yapılan da bu aslında…
Atölye çalışmalarına katılan çocuklar öğrendiklerini unutmayacak…
Zeyniler’de yaşayan ailelerin ikinci, üçüncü kuşakları Bursa’da yaşıyor. Köy onlar için yaz tatillerinde hafta sonu gidilen bir yer…
Z kuşağı çocukları için ise kent daha eğlenceli. Z kuşağı diğer kuşaklarla keskin hatlarla ayrılır; dijital devrimin içinde doğdukları için tablet, cep telefonu, bilgisayar gibi iletişim araçlarıyla fazlaca haşır neşirdir.
Eline bilgisayar ya da tableti verin, sabahtan akşama kadar odasından çıkmaz.
İşte Zeyniler’de Elif Yıldırır ve Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin projesi aynı zamanda Z kuşağının dijital döngüsünü kırdı; kırsalla ve yetişkin kuşakları buluşturdu. Bursa Büyükşehir Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin Kadın gözüyle Kadim Şehir Bursa Proje yarışmasında Elif Yıldırır ile Zeyniler Muhtarlığı ve Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin ‘Gelecek doğada, tarımda ve çocuklarda” projesi ikinciliğe layık görüldü…
Elif Yıldırır projenin amacını şöyle anlatıyor:
“Çocuk ve doğa arasındaki bağı, çevre bilinci uyandıracak, öğrenirken eğlenmelerini sağlayacak sanat, bilim, el becerileri, spor aktiviteleri ve doğa etkinlikleriyle kendi keşiflerini yapabileceği fırsatlar oluşturmak.
Bilimsel ve yaratıcı düşünme becerileri, sosyal becerileri, bilgi ve kavrayışlarının gelişmesine katkı sağlamak.
Doğa yürüyüşleri ve ata spor dalları ile fizyolojik, psikolojik, zihinsel gelişimine katkı sağlamak. Üyeler arasındaki kardeşlik, sevgi ve dayanışmayı güçlendirmek.
Çocukların, yaşadıkları çevreyi daha iyi anlamalarına, tanımalarına yardımcı olmak.
Doğa Atölyesi içerisindeki eğitimlerle toprağa dokunmuş çocukların üretkenliği yaratıcılığını arttırmak
Gelecek nesillere tarımı tanıtmak, tarımı sevdirmek, çocukların doğa bilincini, tarıma ilgisini artırarak, tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmak. Kuşaklar boyu gelecek olan nesillere temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakmak.”
Elif Yıldırır’ın verdiği bilgilere göre;
“Çocukların yaş gruplarına, ilgi ve yeteneklerine göre planlanan etkinlikler ailelere önceden haber verildi…
Gezi planı öncesinde her türlü güvenlik önlemi alınarak güzergah ve arazi belirlendi…
Mevsimine göre meyve ve bitki türleri tanıtıldı. Meyvenin ya da bitkinin yerinde görülmesi için doğa yürüyüşü, saha gezisi gerçekleştirildi.”
‘ÇOCUKLAR KUŞ GÖZLEMLEDİLER’
Etkinliğin içeriğine uygun çeşitli faaliyetlerden bazıları ise şunlar:
“Kuş gözlemciliği aktivitesi ile kuşları izlendi.
Çocukların gökyüzü ve toprak arasındaki her yere bakmasını, dikkat etmesi sağlandı.
Kuşların renkleri, boyutu, nasıl uçtuğu ve davranışları yalıngözle izlenir, dürbün ile gözlendi.
Küçük çocukların gördüklerinin resmini yaparken, daha büyük çocuklar not aldı… Kuş besleyici, kuş banyosu veya yuva kutusu el becerisi faaliyeti yapıldı ve kuşların faydalanması için uygun alanlara bırakıldı.
Yürüyüş sırasında alfabe oyunu oynanarak doğada a, b, c vb. ile başlayan öğeler bulundu.
“KARINCALAR NE YAPIYOR?”
“Karıncalar ne yapıyor? Bulutlar neye benziyor?” gibi doğal konular konuşuldu, incelendi. Çeşitli böcekler hakkında bilgi edinildi. Toprak kazıldı; solucanları gözlemlendi. Çamurdan turta, şekilli kurabiye yapıldı. Taş, meşe palamudu, çubuk gibi eşyalar toplandı. Açık hava doğa müzesi oluşturuldu.
Doğadaki farklı sesleri duymaları, dinlenmesi sağlandı. Küçük yaş grubundan duyulan seslerin neye ait olduğunu gösteren resimler çizmeleri istendi.
Büyük yaş grubundan sesin belirgin özelliklerine yönelik dağarcığındaki bilgiyi kayıt etmeleri istendi.
Tutulan notlar bireysel sözlü ifadelerle gruba aktarıldı.
Rengarenk Teraryumlar aktivitesi ile çevredeki özel bitki türleri büyüdüğü doğal ortamdan toplandı. Şeffaf kavanozlar içinde teraryumlar oluşturuldu.”
YABANİ OTLARI TEMİZLEDİLER!
“Yabani otların yolunması etkinliğinde yabani otların bitkiler için nasıl zararlı olduğunu açıklandı. Uygun bahçe aletleriyle mıntıka temizliği yapıldı.
Bahçede yetiştirilen sebze ve meyvelerden uygun yiyecek ve içecek yapıldı. Çeşitli bitkilerin dikimi yapıldı. Ata sporları, kamp ateşi, yarışmalı oyun parkurları, deneyler, macera yürüyüşleri, el becerileri etkinlikleri, kitap okuma, masal anlatma, mutfak atölyesi, bitki ekimi, bakımı gibi etkinler yapıldı… Araştırma gezileri düzenlendi.
Günlük aktivitelerde katılımcılara faaliyet ortakları sponsorluğunda yiyecek ve içecek ikramı yapıldı…
ÇOCUKLAR TOPRAĞA DOKUNDU!
Canlıların yaşam alanı olan doğanın, insan yaşamının devamı için korunması, kollanması, çevre dostu olma farkındalık çalışmaları gerçekleştirildi.
Çocukların doğada vakit geçirmeleri, vücutlarını çalıştırmaları, doğayla iç içe olup bağ kurmaları ve toprağa dokunmaları sağlandı.
Doğada kendiliğinden yetişen yenilebilir yabani bitki türleri teması çerçevesinde katılımcılara konu ile ilgili eğitimler verildi.
Doğayı daha yakından tanıma, tarım nasıl yapılıyor, gıda ürünleri nasıl üretiliyor, tarladan sofraya nasıl geliyor aşamaları görüldü.
Yerinde analiz etme, sınıflandırma, değerlendirme, sebep-sonuç ilişkisi kurma yetenekleri ve yaratıcı fikirler oluşturmalarına katkı sağlandı…
Deney yaparak bilimsel düşünme tekniklerini öğrenecek, araştırma, gözlem ve dil yetenekleri gelişecek, analiz ve sentez yapmayı öğrendiler.
Daha çok duyu organının öğrenmeye katılması sağlandı.
Gerçek ve hayati bilgiler kazandırıldı.
Dikkatlerini artırarak daha fazla odaklanma yeteneklerini geliştirildi.
Gerçek dünya ile okul arasında ilişki kurma becerisi kazandırıldı.
Yaşadıkları çevrede sosyal ve çevresel mirası fark etmeleri sağlandı…
Özetle çıktısı ‘kazan, kazan, kazan, kazan” olan dört dörtlük bir proje… Emek veren herkesi ve katılımcı çocukları kutluyorum…