Günümüzde özellikle kalifiye çalışan noktasında yetersizliğimizin olduğu bilinmektedir. Ülkemizdeki hakim sosyal ve ekonomik koşulların da insanları çalışma hayatına katılmasının önlendiğine şahit olmaktayız. Tarihi negatif faiz uygulamasınında insanları çalışmaktan alıkoyduğunu görmekteyiz.
Türkiye son yıllarda yetişmiş insanını yurt dışına kaptırmaktadır. Artan sayılarla koluna altın bileziğini takmış vatandaşımız daha iyi şartlarda çalışmak ve yaşamak için dünyanın dört bir tarafına göç etmektedir. Gidenlerin yerine aynı özelliklerde elaman bulma arayışında olan şirketler de mevcut kısıtlı insan kaynağı piyasasında talep yaratmaktadır. Sanayici üretim durmaması için ne yapacağını şaşırmış durumdadır.
Diğer taraftan hayat pahalılığı ve tarihi rekor negatif faiz politikası nedeniyle çalışmaktan vazgeçen yetişmiş personelin etkisi durumu daha da çıkılmaz hale getirmektedir.
Çalışanlar teklif edilen ücretlerin bugünün şartlarında anlamsız kaldığı düşüncesiyle maaşlı işleri geçici bir çözüm olarak görmektedir.
Neden görmesin ki; borçlanarak bugün ne alırsanız alın kısa sürede enflasyon artışına bağlı olarak para kazanma imkanı ortadadır. Sistem borçlan, al, bekle, üretme, adam çalıştırma ve para kazan demektedir. Nasıl tefeci faizi kötü bir şeyse, negatif faiz de işte böylesi kötü bir şeydir.
Çalışmayı, üretmeyi anlamsızlaştıran, başkalarının paralarıyla spekülatif kazanç sağlanmasının yolunu açan bir politikadır bu.
Görünen mevcut koşulların devam etmesi durumunda insan kaynağı sorunun artarak devam edeceğidir. İnsanımızın ülkesinde çalışacağı, mutlu ve huzurlu olacağı ortamı sağlayamazsak daha çok manşet atıp dertleniriz.