?>

‘Bizim Dükkan’ dünya vitrininde

Bursa medyasının tanınmış isimlerinden Güzin Abraş’ın yazdığı ve babasına adadığı “Bizim Dükkan” adlı kitapile aynı ismi taşıyan belgesel film İngiltere’den sonra şimdi de Varşova’da gösterimde.

H. Gül KOLAYLI

2 yıl önce

2021 yılında tanıtımı yapılan “Bizim Dükkan” belgeseli Bursa’yı aşarak uluslararası film festivallerinde gösterime layık görülen eserler arasına girdi.

Önce İngiltere’de bir film festivalinde izlenime suunlan Bizim Dükkan, Polonya’da Varşova’da düzenlenen festivalde 800 film arasından gösterime girecek 40 filmin arasında yer aldı…Belgeselin gösterimi 23-24 Eylül tarihleri arasında Varşova Bağımsızlık Müzesi'nde gerçekleşecek. 

BİZİM DÜKKAN’IN KİTAPTAN BELGESELE, BURSA’DAN DÜNYAYA YOLCULUĞU

Güzin Abraş ile yıllar önce aynı medya kuruluşunda çalışmıştık, dostluğumuz o yıllara dayanır. Bir Kayhanlı olarak babasını ve amcasını da tanırım. Eski Bursalılar arasında Çancılar’daki meşhur Hacıbaba Köfte'yi bilmeyen; Mehmet Abraş ile kardeşi Orhan Abraş’ı tanımayan var mıdır?

Güzin Abraş Babası Mehmet Abraş’a adadığı bizim Dükkan isimli bir kitap yazmıştı… Ardından da kitapla aynı adı taşıyan bir belgesel film çekilmişti. Bizim Dükkan belgeselinin senaristliğini, yapımcılığını ve yönetmenliğini Güzin Abraş; görüntüleri Hakan Sertan, kurguyu ise Mustafa Aptioğlu üstlenmişti.

Belgeselin sunumu Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleşmişti. Çok başarılı bir çalışmaydı. Kitabın iç sesi, belgesele büyük bir başarıyla taşınmıştı… Genelde bir kitaptaki kurgu ile o zeminde çekilen film pek örtüşmez… Ama Bizim Dükkan belgeseli kitabın ve zamanın ruhunu olduğu gibi yansıtmıştı… 

Mehmet Abraş 3 yıl kadar önce son yolculuğuna uğurlandı. Orhan Abraş hayatta…

Bizim Dükkan ise ailenin beşinci kuşağı  Furkan Küçüker’e emanet. O da mekanın kadim emektarlarıyla birlikte Hacıbaba Köfte’yi lezzetinden, kalitesinden, esnaflık ilkesinden hiç taviz vermeden aile büyüklerinden nasıl öğrendiyse öyle işletmeyi sürdürüyor… Bizim Dükkan belgeselinde 1922 yılından beri Çancılar’da hizmet veren Hacıbaba Köfte ile Abraş ailesinin geçmişi, eş zamanlı olarak  dünya, Türkiye ve Bursa tarihindeki önemli olaylarla harmanlanarak izleyiciye aktarılıyor…

'HELAL ÜÇ KURUŞUN BEREKETİ!'

Bizim Dükkan sadece bir ailenin anı belgeseli değil. Bursa’nın yakın tarihi, esnaf ahlakı  ve ahilik kültürünü de yansıtıyor… Ördekli Kültür Merkezi’nde geçen sene bu zamanlarda yapılan belgesel tanıtımında Güzin Abraş şunları söylemişti:

Bizim dükkân hepimize helal kazancı öğreten yerdir. Helal 3 kuruşun alım gücünün ve bereketinin servetten daha yüksek olduğunun kanıtıdır. Dedemi, amcamı, babamı, beni, kardeşimi, kuzenlerimi büyüten, yediren, giydiren, okutan, bizim de elimizin ekmek tutmasını sağlayan kazancın kapısıdır. Bizim dükkân sadece ailemizin değil, Bursa’nın anılarının, değerlerinin saklı olduğu gizli hazinedir…”

Bizim dükkân çarşı için çok önemli bir kale. Gelin bu kaleyi birlikte yaşatalım…

Belgesel ve bu kitap, bizi biz yapan değerlerin unutulmazlığını, emeğin, çalışma ahlakının her dönem yüceltileceğini vurgulamak ve kent kimliğinin önemli bir parçası olan çarşı kültürünün geçmişini gösteren sırları dökük aynasına bir yansı hazırlayabilmek amacıyla hazırlandı…”

Güzin Abraş’ın kitapta dediği gibi; “Şehirdeki kuşlar değişirken ve çiçeklerin bile modası geçerken ‘Bizim Dükkân’ hep oradaydı…”

'BİZİM DÜKKAN'IN ULUSLARARASI YOLCULUĞU'

Ve gelelim Bizim Dükkan’ın uluslararası yolculuğuna… Güzin Abraş kitabı yazarken ve belgeselin yapımcılığını gerçekleştirirken, Bizim Dükkan’ın zaman yolculuğunda ekonomiyi, ülke yönetimini ve yaşam biçimini derinden etkileyen dünya savaşları,  göçler dahil tarihi, sosyal, kültürel ve ekonomik dönüşümlere yol açan olayları da anlatıyordu…

Bizim Dükkan’da Çancılar’daki Hacıbaba Köfte’den Bursa’ya, Türkiye’ye ve dünyaya uzanan mekânsal genişlik ve derinlik söz konusuydu…

Kanaatimce, Bizim Dükkan’ın Varşova Bağımsızlık Müzesi’nde gösterime girmesinin nedenlerinden biri de belgeseldeki çok yönlü yerelden küresele uzanan bakış açısıdır…

Peki uluslararası arenaya nasıl taşındı? Burada devreye Güzin Abraş ile ortak dostumuz olan değerli insan Yüksel Çilingir giriyor… O da eski Bursalı bir aileye mensuptur.

Yüksel Çilingir uzun yıllar bir küresel otomotiv markasının Belçika’da üst düzey yöneticiliğini yaptı.

Halen Brüksel'de yaşayan, entelektüel ve sanata yatkın bir kişiliği olan Yüksel Çilingir, önce çeşitli sinema atölyelerinde çalışmalara katıldı.

Ardından da  Luca School of Arts Brüksel Kampüsü'nde  Audio Visual Arts - Film bölümnde yüksek lisans yaptı. Yüksel Çilingir’in muhtelif kısa film çalışmaları var. Ayrıca kendisi bursa.com’un köşe yazarları arasında yer alır. Güzin Abraş duygularını şöyle özetliyor:

“Yüksel Çilingir ile uluslararası festivallerde gösterime girebilmesi için bir şeyler yapıp yapamayacağımızı konuşmuştuk. Belgeseli uluslararası platforma taşıyan Yüksel Çilingir’e teşekkürü borç biliriz…

.Uluslararası film festivallerine yönelik bağlantıları o kurdu. Önce İngiltere’de bir festivalde gösterime girdi. Şimdi de Varşova’da Bağımsızlık Müzesi’nde gösterime girecek. Çok ama çok mutluyum. Benim için büyük bir sürprizdi… Şahane bir şey!” Bizim Dükkan’ın kitabını da okumuştum, belgeselini de izlemiştim. İkisi de çok başarılıydı. O yüzden belgeselin sınırları aşıp dünyada kabul görmesine hiç şaşırmadım. Güzin Abraş’ı, Abraş ailesini, belgesele emek veren herkesi ve belgeselin uluslararası arenaya taşınmasına vesile olan Yüksel Çilingir’i de kutluyorum…

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI