?>

'Gücümüz eşitliğimiz, hayat birlikte güzel!'

Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’nun düzenlediği 5. Gücümüz Eşitliğimiz Zirvesi ‘Hayat Birlikte Güzel’ temasıyla BUSİAD’ın ev sahipliğinde gerçekleşti…

H. Gül KOLAYLI

2 yıl önce

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD);  Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD), Türkiye Kalite Derneği (KALDER) Bursa Şubesi ve YEŞİM'in oluşturduğu ‘Kadının Güçlendirilmesi Bursa Platformu” tarafından düzenlenen ve BUSİAD Evi’nde gerçekleşen  zirvenin moderatörlüğünü Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele üstlendi.

Konuşmacı olarak ise Türk Prymisian Kablo CEO’su Ülkü Özcan, Bursa Valiliği AB Proje ve Eğitim Koordinatörü Arzu Erdi, Nike 360 Türkiye Ofis Direktörü Caner Soytaş, Borusan EnBW Enerji, Finans ve Mali Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aras katıldı…

Etkinliğe Bursa iş dünyasından çok sayıda kadın ve az sayıda erkek katıldı. İnoksan Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık da katılanlar arasındaydı. Kentin duayen simalarından Büyükşehir eski belediye başkanı Erdem Saker de oradaydı…

BUĞRA KÜÇÜKKAYALAR’DAN ANAYASA’YA ATIF

BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar Zirve'nin açılışında yaptığı konuşmada Anayasa’nın 10. Maddesi’ne atıfta bulundu:

“Anayasamızın 10. Maddesi şöyle diyor; ‘Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. ' 44 yıl önce kurulan BUSİAD’ın tüzüğünde amacımız  şöyle belirlenmiştir:

‘Ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunmak üzere, Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık hedefini esas alarak bölgesel ve sektörel potansiyellerin en iyi şekilde değerlendirilmesi için faaliyetlerde bulunmak, demokratik, laik, etkin hukuk devleti anlayışı içinde, sivil toplumun kurumsallaşması ve özel girişimciliğin yaygınlaşmasına çalışmak, sanayici ve iş insanlarının sorunlarına sahip çıkarak toplumdaki öncü ve girişimci niteliklerini geliştirmektir.’ 

BUSİAD olarak her alanda eşitliği, toplumsal cinsiyet eşitliğini savunuyoruz. Yüzde 8,5 olan üye sayısını ve yönetim kurulumuzdaki kadın üye sayısını artırmak için çalışıyoruz. Ne kadar eşit olursak o kadar güçlü oluyoruz. Hayat birlikte güzel. Gücümüz  eşitliğimiz diyoruz…”

EMİN DİREKÇİ’DEN ÇARPICI PROTESTO!

BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eroğlu “Bizler BUİKAD olarak iş hayatında kadın sayısının artırılmasının yanı sıra toplumsal eşitliği savunuyoruz” derken; KALDER Bursa Şube Başkanı Emin Direkçi ise oldukça çarpıcı bir mesaj verdi…

Emin Direkçi ‘Komşu bir ülkedeki olaylara atfen’ başına bir örtü bağlayarak yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“İslam öyle bir din ki sevgiyi barışı öngörüyor. Ben komşumuzda yaşanan böyle bir konuyla ilgili tepkimi sundum. O ülkeye defalarca gittik. Çok sayıda insanı tanıyorum. İnsan üzülüyor. Hayat birlikte sayınca sevince güzel…” dedi… Çarıkçı kadınların başörtü örttükleri ya da örtmedikleri için baskı ve şiddete maruz kalmalarının doğru olmadığına dikkat çekti…

Yeşim Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur “Her geçen yıl artan bir katılım görmekten çok mutluyuz. 2016’da başladığımız yolculukta 37 firmanın yer aldığı bir platforma dönüştük…Bu sayı daha da artacak” mesajını verdi.

‘BU GİDİŞLE TORUNLARIMIZIN TORUNLARI GÖREMEYECEK!’  

TÜSİAD Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası Başkanı UN Global Compact Network Türkiye Başkan Yardımcısı Elvan Ünlütürk “Bursa iş dünyası Türkiye açısından önemli. Hem Ar-Ge çalışmaları hem de toplumsal cinsiyete yönelik çalışmaları ile Türkiye’ye örnek oluyor” derken…

Uluslararası kuruluşların değerlendirmelerine atıfta bulunarak şunları söyledi:

“Bu gidişle dünyada cinsiyet eşitliğini torunlarımızın torunları bile göremeyecek. Özellikle de pandemiden sonra hem yerelde hem küreselde çok ağır gidiyor.

Uluslararası kuruluşların raporları pandemi, gıda krizi, savaş gibi olumsuzlukların kadınların üzerindeki etkisinin fazla olduğunu gösteriyor.

Bu alanda ama, fakat, lakin gibi sözcükleri bırakalım. Yıllarca toplanıp toplumsal cinsiyet ayrımcılığını konuştuk.  Kadın hakkı insan hakkıdır.

Bu alandaki eşitsizlikler de insan hakkı ihlalidir. Giderilmesi için tedarik zinciri, işgücüne katılım, eşit işe eşit ücret, cam tavan gibi hedeflerin belirlenmesi gerekiyor…

Erkek egemen sektörlerde istihdam ve üst yönetimde daha çok kadının yer alması iddialı alanlar. Üst yönetimde kadınların oranı küresel ölçekte yüzde 15,7 oldu.

İddialı hedeflerin belirlendiği yol haritası mekanizması var; Global Kompact Türkiye olarak destekliyoruz. Yapılan güzel çalışmalar da var. Şirketler olarak bu çalışmalara katılmamız önemli. Görev hepimize düşüyor… “

‘ÇEŞİTLİLİK, DAHİL EDİLME, KAPSAMA’

Nike 360 Türkiye Ofis Direktörü Caner Soytaş firma olarak küresel stratejilerine değindi:

“Bu strateji çeşitlilik, dahil edilme, kapsama olarak tanımlanabilir. 2017’de kuruldu. Daha önce bu konular İnsan Kaynakları’ndaydı.

Ana strateji sporla toplumu daha iyi bir yere taşımak. Birinci hareket okulda çocuklarda başlanmasıydı. Biz ilkokullarda başlattık. 113 okul var. İkincisi Nike özelinde dahil etme stratejisi. Sekiz alt grubu var, biri de kadınlarla ilgili. Üçüncüsü ise sosyal uygunluk; yani sosyal sorumluluk; küresel olarak felaketlerin olduğu ülkelerdeki çocuklara yardım. Bir önceki karlılığın yüzde 2’si buraya ayrılıyor.

Nike olarak 2025 hedeflerimiz vardı; 2021’de ulaştık. Nike üst düzey organizasyondaki kadın sayısını yüzde 45 olarak hedeflemiştik; 2031’de yüzde 43’e ulaştık.”

‘BANA BİÇİLEN ROLÜ SEÇMEDİM!’

Prymisian Kablo CEO’su Ülkü Özcan erkek egemen sektördeki başarısının ipuçlarını paylaştı:

“Şu anda Prymisian Kablo’nun CEO’luğunu yapıyorum. Önceden çimento, beton, inşaat ve kablo sektöründe üst düzey yönetici olarak çalıştım.

Mühendis değilim, Marmara Üniversitesi işletme mezunuyum. Mühendislik gerektiren erkek egemen sektörlerde çalıştım. İşletme okuyanlar bankacı, finansçı olur, ben reel sektörde olmak istiyorum, dedim. 24 yıldır bambaşka bir alanda çalışıyorum.

Erkek egemen diyerek bizler zihnimizi çıpalıyoruz. Kadın, erkek arkadaşlarla yol aldık. Kadın ve erkek, çeşitlilik ve zenginlik, ortak akıl verimi artırıyor. Kadın dediğimiz varlık her alanda yer alır. Bana finansçı ol, dediler. Ben uzun yolu seçtim. Bana biçilen rolü değil.

Aslında bu yolu, çeşitlilik, zenginlik ve kapsayıcılığı seçerseniz, o rolü reddederseniz kapı açılıyor. Gençlere diyorum ki; ‘Elinizi kaldırırsanız görünürsünüz'. Herkesin taşın altına elini sokması lazım. Biz kadınların farklı yetkinlikleri var, erkeklerin farklı yetkinlikleri var. Prymisian Kablo özüne gelecek olursak cinsiyet eşitliğini kabul ediyor, kapsayıcılık, çeşitlilik ve fırsat eşitliği diyoruz. Farklı ses, çeşitlilik varsa inovasyon da geliyor.”

‘CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN 300 YIL GEREKİYOR’ Borusan EnBW Enerji, Finans ve Mali Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aras ise cinsiyet eşitliğinin dünyada çalışılan bir konu olduğuna değinerek şunları söyledi:

“Birleşmiş Milletler raporlarına göre, dünyada tam bir  cinsiyet eşitliği sağlanabilmesi için gereken süre 300 yıl! Dünya Ekonomik formu Cinsiyet Eşitsizliği raporunda Türkiye 124. sırada. Afganistan 146. sırada. Afganistan ile aramızda bu kadar az fark olması dikkat çekici bir durumdur.

Pandemide cinsiyet eşitliği konusunda dünya genelinde sorun yaşandı. Kadınlar eve kapandı, kadın işgücü istihdamı azaldı, ev içi şiddet arttı. Pandemi sonuçlarının görüldüğü 2021 yılında OECD ülkelerinde yapıla araştırmaya göre cinsiyet eşitsizliğinde 2017’ye gelmişiz.

Borusan olarak 10 senedir bu alanda çalışıyoruz. Kadın çalışanlara 5,5 ay kesintisiz annelik izni sağlıyoruz. Esnek çalışma, emzirme odaları, babalık izninin 1 haftadan 15 güne çıkartılması, okulun ilk günü, karne günü izinleri gibi uygulamalarımız var.

0-66 ay arası kadın çalışanlarımıza kreş yardımı yapıyoruz. Çalışma yaşamında toplumsal cinsiyet hak ihlali için etik kurullarımız var. Kadın istihdamı ve çalışanların kariyerleri gibi konularda cinsiyet eşitliği gözlüğü takıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve hane içi şiddet rehberi hazırladık…”

AB PROJELERİ VE FONLAR

Bursa Valiliği AB Proje ve Eğitim Koordinatörü, Arzu Erdi ise sivil toplum kuruluşları ve işletmelerin alabilecekleri projelere örnekler verdi:

“Sanayimizin yararlanabileceği çok güzel hibeler var. Örneğin Yeşim Tekstil bir beceri yükseltme çalışması yapacak diyelim. Fransa’da bir firma bunu yapıyor; proje kapsamında kadın çalışanlar orada 1 yıl ya da 6 ay kalabilir.

Fabrikadaki gençler stajda yurt dışında becerilerini artırabilir. Sürdürülebilirlik üzerinden çalışırken örneğin moda tasarımda proje üretilebilir; yurt dışı ve yurt içi ortak STK ve firmalar bulabilirsiniz.

Projelerde ortaklıklar çok önemlidir. 400 bin Euro’dan 4 milyon Euro’ya kadar hibeler var. Örneğin Borusan’ın rehber kitab yurt içi ve yurt dışında yaygınlaştırılabilir. İnvest Euro programı var; Avrupa Yatırım Bankası ekonomi, yeşil ve dijital dönüşümde hibe veriyor. Dijital dönüşümde sosyal ekonomi var.

Onun altında da toplumsal cinsiyet eşitliği mevcut. Kreatif Euro programları, yaratım sektörleri önemli. Diyelim ki kültür sanat vakfınız var ya da işletme bünyesinde kültür sanat çalışmalarınız var; yararlanabilirsiniz…

Sağlık programı açılacak.  Biz 2016 yılında Bursa Valiliği AB Online programı kurduk. Şu anda 12 bin üyesi var. AB Online Akademi’de AB hibelere yönelik projeleri hazırlama eğitimleri veriliyor…”

Etkinliğe destek verenelre ve konuşmacılara ‘Kadının Güçlendirilmesi Bursa Platformu” tarafından plaket yerine ÇEK Kır Çiçekleri'ne adlarına yapılan bağış sertifikaları verildi... 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI