Türk Eğitim-Sen Bursa şubeleri tarafından Şehreküstü’nde düzenlenen basın toplantısına üyeler yoğun katılım gösterdi.
Türk Eğitim-Sen Bursa 2 no’lu Şube başkanı Fatih Gümüş ile Türk Eğitim-Sen Bursa 3 No’lu Şube Başkanı Ömer Işıkoğlu ile Türk Eğitim-Sen’e bağlı şube başkanları da yer aldı…
Şehreküstü’nde toplanan çok sayıda Türk Eğitim-Sen üyeleri “Sınav değil tecrübe”; “Öğretmenin itibarı MEB’in namusudur”; “Öğretmene sahip çıkmak geleceğimize sahip çıkmaktır”; “Sınav iptal olsun! Sınavla kariyer olmaz”; “Banka promosyonları güncellenmelidir”; “13/B-4 yetkisi keyfiyet olamaz!”; “Sınav değil tecrübe”; “Sözleşmelilerin beklediği iyileştirme değil, kadro!”; “Tecrübemiz kıymetimiz, hizmetimiz itibarımızdır” gibi çeşitli pankartları taşırken…
Bazı öğretmenler ise “Mühendis bakan”; “Baş öğretmen”; “Uzman öğretmen”; Öğretmen”; “Sözleşmeli öğretmen”; “Aday öğretmen”; “Ücretli öğretmen” yazılı tişörtleri giyerek eğitmenler arasında maaş ve özlük hakları açısından oluşturulan ayrışmalara dikkat çekti…
EĞİTİM ÖĞRETİM ÖDENEĞİ EN AZ 1 MAAŞ OLMALI!
Basın açıklaması Türk Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Fatih Gümüş tarafından gerçekleştirildi…
Gümüş 2022-2023 eğitim öğretim yılının tüm eğitim çalışanları için umutsuz, mutsuz ve huzursuz bir şekilde başladığına dikkat çekerek öğretmenlerin ve tüm eğitim çalışanlarının haklı taleplerini dile getirmek ve kaygı verici ortamın düzeltilmesi gerektiğini hatırlatmak üzere toplandıklarını söyledi...
Gümüş, her yıl Eylül ayında verilen eğitim öğretim ödeneğinin en az 1 maaş tutarında olmasını ve tüm eğitim çalışanlarına verilmesini talep etti…
ÖĞRETMENLİK KARİYER MESLEĞİ DEĞİLDİR!
Tüm eğitim sendikalarının öğretmenlerin sorunlarını ortadan kaldıracağını umarak talep ettiği Öğretmenlik Yasası’na az ya da çok tüm eğitmen sendikalarının itiraz ettiği hususlar var.
Başkan Fatih Gümüş de 14 Şubat’ta yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ve 12 Mayıs’ta çıkan yönetmeliklere atıfta bulunarak şunları söyledi:
“Türk Eğitim Sen’in yıllardan beri karşı çıktığı Sınavla Kariyer’ uygulaması yeniden karşımıza çıkmış, tecrübelerimiz ve önerilerimiz göz ardı edilmiştir. “
Fatih Gümüş Türk Eğitim Sen olarak 2005 yılından beri kariyer basamaklarında düzenleme yapılmasını ve kıdeme dayalı bir sistemin oluşturulmasını savunduklarını söyledi…
Ve Türk Eğitim Sen Genel Merkezi’nin ilgili yönetmeliğin yayınlanmasının akabinde Danıştay’a dava açarak başta sınav olmak üzere bazı hükümlerin iptalini ve yürütmenin durdurulmasının istendiğini anlattı…
‘ÖĞRETMENLERİN UZMANLIKLARI DİPLOMALARIDIR’
Ardından da şunları söyledi:
“Öğretmenlik Meslek kanunu diye sunulup, içerik itibariyle sınav yönergesinden öteye geçmeyen, iş olsun diye önümüze konulan 2 sayfalık bu yasa öğretmenler nazarında bir meslek kanunu olmaktan çok uzaktır.
Alanında ihtisas eğitimini tamamlayıp üniversiteden mezun olmuş, KPSS’de başarılı olmuş, mülakatı geçmiş, adaylık kaldırma sınavında yeterliliğini ispatlamış mesleğinde yılları geride bırakmış öğretmenlerimiz uzmandır, uzmanlıkları diplomalarıdır.”
Fatih Gümüş, TBMM’yi Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu yeniden görüşmek üzere göreve davet etti…
SINAV ŞARTI KALDIRILMALI!
Fatih Gümüş, Türk Eğitim-Sen olarak taleplerini şöyle sıraladı:
“Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerimizin muhatap olduğu mevzuat ve süreçleri muhtevasında toplamalıdır.
Kariyer basamaklarında sınav şartı kaldırılmalı, 10 yılını dolduran her öğretmen uzman öğretmen, 20 yılını dolduran her öğretmen başöğretmen olmalıdır.
Sözleşmeli atama sonlandırılmalı, Tüm öğretmenler sadece kadrolu olarak istihdam edilmelidir.
Liyakat ve ehliyeti esas alan bir yönetici atama sistemi ihdas edilmelidir.
Öğretmenlerin her türlü istihdam, özlük, ödeme, disiplin, terfi, izin, atama iş ve işlemleri meslek kanunu içinde olmalıdır.
Başarıyı esas alan ve teşvik eden objektif bir ödül sistemi hayata geçirilmelidir.
Ek ders ücretleri yüzde 100 artırılarak, öğretmelerin rahat bir nefes alması sağlanmalıdır. Çalışanların Vergi dilimi yüzde 15’e sabitlenmelidir.
Müdür, Müdür Başyardımcısı ve Müdür Yardımcısı olarak görev yapanların aylık karşılığı ve isteğe bağlı ek ders ücreti karşılığında derse girme zorunluluğu kaldırılmalıdır.
Tüm öğretmenlerin maaş karşılığı ders saatleri 15 saate eşitlenmelidir.
Şiddet ve tacize yönelik önleyici tedbirler ve caydırıcı müeyyideler hayata geçirilmelidir.
Elverişsiz koşulların hakim olduğu bölgede görev yapan öğretmenlere Zorunlu Hizmet Tazminatı ödenmelidir.”
PROMOSYONLAR GÜNCELLENMELİ!
Fatih Gümüş promosyon sorununa da dikkat çekerek “Ekonomik gerçeklerden uzak promosyon sözleşmeleri derhal feshedilmelidir” dedi… Bankalar promosyonları artırma konusunda direniyor; oysa yaygın basında yer alan ekonomi haberlerinde pandemiden ve ekonomik krizden en kanlı çıkanların bankalar olduğu yer alıyor… Sadece öğretmenlerde değil her meslek grubundan tüm çalışanların maaş promosyonlarının güncellenmesi gerekiyor… Fatih Gümüş promosyonların güncellenmesine yönelik taleplerini il ve ilçe Milli Eğitim müdürlüklerine 8 ay önce yazılı olarak bildirdiklerini anımsattı…
Gümüş’ün açıklamasında maaş bankasının güncelleme talebine komik bir teklif getirdiği ve kabul edilmediği, farklı bir banka ile anlaşma yapılmasının gündemde olduğu da yer aldı…. Basın açıklamasında gündeme gelen konu ücretli, kadrolu gibi farklı istihdam modelleri oldu… Başkan Gümüş, 4/B kadrosunda çalışan eğitmenlerin memur kadrosuna geçirilmesini talep etti…
ÜNİVERSİTELERDE KEYFİYET SONA ERDİRİLMELİDİR!
Basın açıklamasında üniversitede çalışanların da sorunları da gündeme getirilerek talepler sıralandı:
“2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13/b-4 maddesi ile gerekli görülen hallerde yönetici yetkisiyle gerçekleşen geçici görevlendirmeler artık keyfiyet halini alarak bir sürgün maddesi olarak kullanılmaktadır. Bu keyfiliğe son verilmeli, somut şartlara bağlanmalıdır.
Akademik kadro ve atamalarda sıra, liyakat ve ehliyet ilkesine riayet edilmelidir.
Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları ihtiyaç durumuna göre objektif ve düzenli olarak yapılmalı, mülakat kaldırılmalı, yazılı sınav Türkiye genelindeki tüm üniversiteleri kapsamalıdır.
İdari personelin kurumlar arası geçişi için standartlar YÖK tarafından belirlenmeli, yer değiştirme ve nakil yönetmeliği oluşturulmalıdır.
50/d li Araştırma görevlilerimiz 33/a maddesi kapsamına alınmalıdır.
Döner sermayeye emek vererek katkıda bulunan idari personelin de döner sermaye gelirlerinden pay alması sağlanmalıdır.”