?>

Misi’nin sanat köyü yolculuğu

Nilüfer Fotoğraf Müzesi, kuruluşunun 5. yılını ‘Misi’den Gümüştepe’ye’ sergisiyle kutladı.

H. Gül KOLAYLI

2 yıl önce

Misi artık Bursa’nın kırsal mahallesi. Büyükşehir Yasası ile birlikte ne kadar köy varsa mahalleye dönüştü; geleneksel kent mahallesinden ayrıştırmak adına köylerin resmi adı kırsal mahalle. Ama biz eski Bursalılar oraya hala Misi köyü diyoruz…

Nilüfer Belediyesi Misi’de Edebiyat Müzesi, Sanatevi, Sanat Kahvesi, Çocuk Kütüphanesi, Yazar Evi, Nilüfer Fotoğraf Müzesi  gibi işlevsel mekanlar kazandırdı…. Öncesinde Misi dere kenarındaki çay bahçeleri, restoranları ile biliniyordu. Özellikle de sıcak yaz gecelerinde, kente yakınlığı nedeniyle Bursalıların aileleriyle birlikte serinlemek, kafa dinlemek için tercih ettikleri bir yerdi…

Eskiden dereye de iniliyordu. Çocuklar derenin kenarında oynuyor, ayaklarını sokuyordu. Beş, altı yıl önce yapılan düzenlemeden sonra artık dereye inilmiyor…

Yani insanların sadece dere kenarında oturup dinlenmek, çay kahve içmek için tercih ettikleri Misi’ye Nilüfer Belediyesi Sanat Köyü misyonu yükledi…

Misililer bundan ne kadar memnun bilemiyorum… Zira, insanlar kültür ve sanattan ziyade ranta, gelir getirici işlere bakıyorlar…

MİSİ'DEN GÜMÜŞTEPE'YE... 

Nilüfer Fotoğraf Müzesi kuruluşunun 5. Yıldönümünde “Fotoğrafın Dünü ve Bugünü”ne dair koleksiyon sergilerin yanı sıra “Misi’den Gümüştepe’ye” fotoğraf sergisi düzenlendi…

Küratörlüğünü Engin Özendes’in yaptığı sergide fotoğraf sanatçıları  Murat German, Sıtkı Kösemen ve Timurtaş Onan’ın farklı bakış açılarının yansıdığı temasal eserleri yer aldı… Sıtkı Kösemen köy halkının hikayesini, Timurtaş Onan sosyal yaşamı, Murat Germen ise Nilüfer Çayı’nın kaynağından kente ulaştığı yerleri fotoğraf karelerine yansıttı…

Ayrıca hazırlanan kitapta sergide yer alan fotoğrafların yanı sıra Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin’in bölgenin arkeolojik tarihi anlatımları ile sözlü tarihin izini süren İzzettin Gümüş koleksiyonundan katkılar da yer aldı…

Serginin açılışına katılan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem şunları söyledi:

“Bugün fotoğraf sanatı adına çok değerli birikimlere sahip olan Nilüfer Fotoğraf Müzesi’nin kuruluşunun 5. yıldönümünü kutluyoruz. Açıldığından bu yana ülkemizin ve dünyanın önde gelen fotoğrafçıları ve koleksiyonlarını sanatseverlerle buluşturan müzemiz, çeşitli eğitim çalışmalarıyla da müzecilikte farklı bir anlayışı hayata geçirdi.

Binlerce ziyaretçiyi ağırladı ve sergi organizasyonlarıyla da Misi’ye değer kattı. Ne mutlu bize ki Misi bir sanat köyü olma yolunda hızla ilerliyor.”

‘Misi’den Gümüştepe’ye’ sergisi, 29 Ocak 2023 tarihine kadar sanatseverlerin izlenimine açık kalacak.

 KONAK KÜLTÜREVİ’NDE ÇİZGİLERLE “GÖLYAZI ESİNTİSİ”

 Nilüfer’in binlerce yıllık tarihi bulunan Gölyazı Mahallesi’nin güzellikleri, çizgilerle beyaz kağıda taşındı.

Resim sanatçısı Raif Zor, tarama tekniğiyle yaptığı çalışmaları, “Gölyazı Esintisi” isimli sergide sanatseverlerle buluşturdu. 

Gölyazı’nın sokaklarını, tarihi evlerini ve günlük yaşamını fotoğraflayan Raif Zor, çini mürekkebi ve rapido kalemi kullanarak çektiği fotoğrafları tarama tekniğiyle beyaz kağıda aktardı. Özgün çalışması ile dikkat çeken sanatçı  eserlerini 9 ay gibi kısa bir sürede çalışmalarını tamamlayarak Konak Kültürevi’nde açtığı sergide izlenime sundu.

Raif Zor’un 34 eserinin yer aldığı “Gölyazı Esintisi” adlı sergi, 19 Ekim tarihine kadar Konak Kültürevi'nde izlenime açık kalacak.

BESİCİLERE RASYON HAZIRLAMA TEKNİKLERİ ANLATILDI

Nilüfer Belediyesi, Akçalar Mahallesi’ndeki Çiftçi Evi’nde bahçe, balkon, küçük ve büyük ölçekli tarımsal üretim yapan vatandaşlara yönelik yıl boyunca düzenlediği eğitimlerin yanı sıra, kırsal mahallelerde de eğitimler gerçekleştiriyor.

Akademisyen ve alanında uzman kişiler tarafından verilen eğitimlere katılanlar hem yeni ve güncel bilgilerle kendilerini geliştiriyor hem de alanda yaşadıkları sorunlara çözüm buluyor.

Daha önce birçok ürün çeşidine yönelik budama, aşılama, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi çeşitli konularda verilen eğitimlerde bu kez, besicilik ele alındı.

Çatalağıl Mahallesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen eğitimde, Bursa Uludağ Üniversitesi Zootekni Bölümü’nden Doç. Dr. Önder Canbolat, rasyon hazırlama teknikleri, rasyonu oluşturan yemler ve rasyon hazırlamada dikkat edilmesi gerekenleri anlattı…

Rasyonun, bir hayvanın 24 saatlik besin madde gereksinimini karşılayan toplam yem veya yem miktarı olduğunu hatırlatan Canbolat, rasyon hazırlanırken hayvanların fizyolojik durumları ve besin maddeleri gereksinimlerinin önem taşıdığını belirtti.

Rasyonların bilgisayar ortamında hesaplandığını söyleyen Doç. Dr. Önder Canbolat, rasyon örneklerini katılımcılarla paylaştı. 

‘ERTUĞRUL’DA OKUL YAPACAK HAYIRSEVER HAZIR’

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Başkan Burada karavanıyla bu hafta Ertuğrul Mahallesi’ni ziyaret ederek, bölge sakinlerinin yaşadığı sorunları yerinde dinledi.

İlgili birim müdürleriyle birlikte mahalleye giden Başkan Turgay Erdem, Ertuğrul Mahalle Muhtarı Gülten Üstünkaya ve bölge sakinleriyle özel olarak görüştü.

Talep, öneri ve şikayetleri ilgiyle dinleyen Başkan Erdem, sorunlara bir an önce çözüm bulmak için talimat verdi.

Gülten Üstünkaya muhtarlık binası ve Aile Sağlığı Merkezi'nin mevcut yerinden farklı bir noktaya taşınması, pazaryerinin düzenlenmesi taleplerini iletti. Muhtar ve mahalle sakinlerinin büyük bir bölümü, bölgenin en önemli ihtiyacının eğitim alanı olduğunun altını çizdi.

Ertuğrul Mahallesi’ne okul kazandırmak için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in  verdiği bilgiler arasında bir hayırseverin okul yapmaya gönüllü olduğu, hazineye ait arazilerde eğitim alanı belli olmasına karşın sulhnamede sorun yaşandığı yer aldı…

Başkan Erdem'in verdiği bilgiler arasında yeni pazaryeri yapımı için yer temini ve projelendirme çalışmalarında sona gelindiği, bölgede yapılacak meydan  düzenlesi kapsamında muhtarlık ve Aile Sağlığı Merkezi'nin başka noktaya taşınacağı yer aldı. 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI