Bursa’da neredeyse deprem olmadan yıkılacakmış gibi duran çok katlı konutların olduğu bölgelerden biri de 1050 Konutlar…
1980’li yılların ortalarından itibaren, dönemin yapı yönetmeliklerine göre yapılan kooperatif binalarının çoğu kelimenin tam anlamıyla dökülüyor…
Çalıştığım gazetedeki bir genç arkadaşımız ailesiyle orada oturuyor. Şehir dışında bir etkinlikten araçla dönerken, o da evine bırakıldı.
‘HEMEN BURADAN TAŞININ ABLACIM’
Oturduğu sitedeki bloku görünce görünce dehşete düştüm. Enlemesine ve dikey, çapraz her yönden örümcek ağı gibi çatlaklar sarmıştı binayı.
Neredeyse kendi kendine yıkılacak bir görüntüsü vardı. “Ablam hemen taşının buradan” dedim… “Abla nereye taşınacağız. Babam tüm birikimiyle ancak burayı alabildi. Alalı üç yıl oldu, taşınamayız” demişti.
Bir ara 1050 Konutlar’da kentsel dönüşüm başlayacaktı. Dernekler kuruldu, epeyce gündeme geldi. Rantsal ve kentsel dönüşüm tartışmaları kamuoyuona yansıdı…
Hane sahipleri ile müteahhitler arasında anlaşma sağlanamadı… Kentsel dönüşüm orada akamete uğradı. Vatandaşın aklında eski yöntem var; eskiden ev sahipleri evlerini müteahhide verdiklerinde 1 koyup 5 alırlardı. Arsanın mevkine ve metrekaresine göre yapılan dairelerin yüzde 40 hatta yüzde 50’sini almak kaydıyla evler müteahhide verilirdi.
Bu işten en çok kar edenler zamanında Ataevler, Beşevler gibi yerlerde arsalara yatırım yapanlar oldu. 1975-1980 yıllarında buralardan memur maaşıyla taksitle arsalar alıp toplayıp, imara açıldığında müteahhide veren ve an itibariyle buralarda 200’ün üzerinde dairesi olan tanıdıklarım var.
Kentsel dönüşümde vatandaşlar dairesine daire, mümkünse üstüne bir miktar para, hatta 80 metrekarelik dairesine 90 ya da 120 metrekarelik daire istiyor…
İnşaat maliyetlerinin ne kadar arttığı ortada.
Artık o günler çoktan tarihe karıştı. Şimdilerde müteahhitler daireye daire için üste para istiyor.
Müteahhitler zarar edecekleri bir işe girmek istemiyor.
Öte yandan 6 şubat depremleri malzemeden kısıp maliyeti düşürmenin aslında ne kadar yüksek maliyetli olduğunu net bir şekilde ortaya koydu. Müteahhit firmalar yapıları yeni yönetmeliklere göre, zemin iyileştirmesi de yaparak gerçekleştirmek zorunda.
1
050 KONUTLAR VE BURSA OSB’NİN BULUNDUĞU BÖLGENİN ESKİ ADI YALAKÇAYIR’DI
1050 Konutlar’ın ve Bursa OSB’nin bulunduğu bölgenin adı eski Bursalılar bilir, Yalakçayır idi. Yalak hayvanların su içtikleri tahtadan taştan tekne anlamına geliyor. Yani yöre, büyük ve küçük baş hayvanların bol suya eriştikleri sulu çayırdı…
Yani zeminin sorunlu olduğunu bilmek için eski Bursalı olmak yetiyor bazen… Yer adları tarif ediyor zaten…
Bugün güzel bir gelişme yaşandı… 1050 Konutlar’da bir türlü sonuç alınamayan kentsel dönüşüm çalışmalarında olumlu bir adım adıldı…
Akyükselen İnşaat bugüne kadar 4 bini kentsel dönüşüm olmak üzere 10 bini aşkın konut yapmış…
İnşaat Müteahhitleri İş İnsanları Derneği (İMSİAD) ve Akyükselen İnşaat’ın çabaları ile Akpınar’daki 2 sitenin sakinleri arasında binaların kentsel dönüşümü için protokol imzalandı.
Site sakinlerinin hazır bulunduğu imza töreninde konuşan İMSİAD ve Akyükselen Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, şu mesajı verdi:
“Süreç biraz uzadı ancak bu yalnızca Akpınar Mahallesi’nin sorunu değil ülkemizin genelinde yaşanan ve düzeltilmesi için yoğun çaba sarf edilen bir durum. Kentsel dönüşüm Türkiye çapında artık bir beka meselesidir, bu konuda da önemli adımlar atılıyor. İnşallah el birliği ile şehirlerimizde doğru, sağlıklı ve sağlam kentsel dönüşümleri sağlayacağız…
6 Şubat’ta yaşanan ve 11 ilde etkisini gösteren deprem felaketi doğru ve sağlıklı kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.
Biz burada aslında büyük bir olayı gerçekleştiriyoruz.
Ülkemizin önemli konularından olan kentsel dönüşümün Bursa’mızda Akpınar ve 1050 Konutlar bölgelerindeki başlangıcını yapmış olacağız. İnşallah firmamıza ve sizlere yakışır projelerimizi teslim edeceğiz.
İMSİAD ve Akyükselen İnşaat’ın gayretleri Büyükşehir Belediyemizin de çözüm odaklı bakış açısıyla bu noktaya geldik. Büyükşehir Belediyemiz siz değerli sakinlerimiz için mükemmel çözümler sundu.
Bu anlamda tüm yetkililerimize teşekkür ediyoruz. Bu ay içerisinde inşallah planlarımız da belirli bir noktada netleşmiş olacak ve dönüşüm sürecine başlamış olacağız. İki siteyle başladığımız bu sürece yeni siteleri de eklemek için çalışmalarımız devam ediyor.”
İlk çok önemlidir. Yıldırım’da Mevlana Mahallesi’ndeki ilk kentsel dönüşüm binaları olmasaydı, mahalle sakinlerinin iknası çok daha zor olurdu.
Şimdi iki site tamamlandığında daire fiyatları bugüne göre çok daha değerlenecek. İnsanlar çok daha güvenli ve düzgün, can güvenliklerinin olduğu binalarda yaşayacak…
Bu iki site tamamlanıp da hane sahipleri ya da kiracılar taşındığında diğer siteler de kentsel dönüşüm için talepkâr olacak…
Bu iki site bölgedeki kentsel dönüşümü başlatmakla kalmayacak, aynı zamanda da tetikleyecek…