Bursa’da depreme karşı çok önemli bir işbirliği gerçekleşti….
Büyükşehir Belediyesi’nin çağrısıyla yerel yöneticiler, üniversite ve akademik odalar bir araya geldi…
Bursa Büyüküşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen toplantıda işbirliği protokolüne Başkan Alinur Aktaş’ın yanı sıra Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saim Kılavuz, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Küçükkayalar ve Mimarlar Odası (MO) Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu imza attı.
Protokole göre gözlemsel değerlendirme yöntemiyle risk analizi yaptırmak isteyen vatandaşlar, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesi üzerinden online başvuru yapacak.
2004 yılı öncesi yapılan yapıların ele alınacağı çalışma için taraflar, deneyimli ve uzman kişiler ile akademisyenlerin yer aldığı proje ve çalışma grupları oluşturacak.
Çalışmayla birlikte, Bursa’nın 650 bin yapı stoğunun 2004 yılı öncesine ait olduğu düşünülen yaklaşık 200 bin yapı, hızlı tarama yöntemiyle ücretsiz olarak gözden geçirilecek.
İş birliği protokolü 17 ilçeyi kapsıyor. Mart ayının ilk haftasından itibaren hızlı tarama ile sahaya inilecek. Alt katında ticarethane olan ve statiğe uygunsuz müdahaleler de denetlenecek. 4-5 farklı yöntemle yapı stokunun kalitesi test edilecek.
Büyükşehir belediyesi olarak JICA ile yapılacak çalışmada altyapı, elektrik ve doğalgaz santraller incelenecek. Bursa’daki 650 bin yapı stokunun yüzde 25’inin bir yıl içerisinde gözden geçirilmesi hedefleniyor.
Mikro yöntemle zemin etüdü ise üç merkez ilçede hayata geçirilecek.
İnceleme yapılacak yapılarla ilgili her türlü veri, araştırma ve analiz, proje ve çalışma gruplarıyla paylaşılacak.
Çalışmanın sonunda mülk sahipleri de hem yapıları hakkında bilgi sahibi olacak, hem de Bursa’nın yapı stoğunun kalitesine yönelik önemli veriler elde edilecek.
Başkan Alinur Aktaş deprem bölgesinde uzun süre bulundu ve yaşanan acıları, büyük yıkımı yerinde gören birisi olarak Gaziantep ve Hatay bölgelerinde yaşadığı bazı hadiselerin kendisinde de derin yaralar bıraktığını söyledi.
Aktaş, Bursa’nın 1980’li yıllardan sonra hormonlu büyüdüğünü, ancak bu durumun pek çok il için geçerli olduğunu Kahramanmaraş depremlerinde gördüğünü anlattı…
“KAR ETME HASTALIĞIMIZDAN ACİLEN VAZGEÇMELİYİZ"
Bursa’nın da olası bir deprem riski altında bulunduğunu söyleyen Aktaş Bursa’da 1855 yılında ‘küçük kıyamet olarak anılan’ depremi anımsattı…
Ve “50 yılda yaptığımız hataları 50 günde temizleyemeyiz” dedi.
Kensel dönüşümün rantsal dönüşüm olmadığını Devletin ve belediyelerin üzerine düşen sorumluluklar olduğu gibi mülk sahibinin de üzerine düşen sorumluluklar olduğunu vurguladı:
“50 yıllık binaya karşılık sıfır binayı aynı metrekarede, hatta üstüne biraz para alma mantığıyla yaparak, 50 sene daha geçse bir arpa boyu yol alamayız. Bu gerçeği herkes görmek zorunda.”
Eskiden mülk sahipleri müteahhitlere tek katlı ya da iki katlı eski evlerini yüzde 40 ya da 50 ile verirlerdi. Mesela 20 daire çıkacaksa 10 ya da 8 daire alırlardı. İnsanlar böyle bir şeye alışık. Kentsel dönüşümde de, dairesine daire ve üstüne de para istiyorlar. Bugünkü inşaat maliyetlerinde böyle bir şey mümkün değil!
Başkan Aktaş kaçak yapıyla da mücadele edeceklerini söyledi:
“ Bundan sonraki süreçte kaçak yapı denetimlerini daha yaygın hale getireceğiz ve kaçak yapılaşmaya hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz. Bir toplumu öldürmeye kimsenin hakkı yoktur. Bu konuda öncelikli odağımız Bursa Ovası’dır.
Verimli tarım toprağı olan ve zemin açısından da tehlikeli bölge olan Bursa Ovası’nın korunması konusunda, bundan sonra çok daha radikal kararlar alacağız.
Ovada yeni yapılaşmaların türemesine tahammülümüz yok. Kentimizin deprem risklerinin tespiti için yürüttüğümüz çalışmalara ‘hız kesmeden’ devam edeceğiz. Bugüne kadar bu konuda elde ettiğimiz yapı envanteri olsun, tehlike haritaları olsun birçok bilimsel veriyi de kullanarak, JICA ile ortaklaşa olarak daha önce başlattığımız risk haritalarının oluşturulması projemizi önümüzdeki süreçte hayata geçireceğiz.
JICA ile yürüttüğümüz proje, bize deprem anlamında en riskli bölgelerin görüntüsünü ortaya koyacak. Bu analizlerin sonuçları gözetilerek, bugüne kadar belirlediğimiz kentsel dönüşüm alanlarına ilave olarak öncelikle ele alınması gerekli sahalarda dönüşüm uygulamalarının sayısını artıracağız. Yapacağımız kentsel dönüşüm uygulamalarında bütüncül olma ilkesini gözeteceğiz. İmar planlarımızı bu anlayışla revize edeceğiz”.
Alinur Aktaş, İmar planlarının revizyonuna yönelik Bursa’nın zemin durumunun çok daha net biçimde ortaya konması için mikro bölgeleme yöntemi ile jeolojik etütlerin yenilenmesi sürecini başlattıklarını açıkladı;
“Bu kapsamda Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım ilçelerimizin plana esas jeolojik etütlerini elde etmiş olacağız.
Ayrıca ‘bir deprem esnasında acil müdahale için’ ulaşım altyapısının sağlıklı biçimde çalışmasının ne kadar önemli olduğunu hepimiz bir kere daha gördük. Bu kapsamda sorumluluk sahamız içerisinde yer alan köprülü kavşak ve üst geçit gibi sanat yapılarının risk tespitlerini ‘teknolojik imkânlardan da faydalanarak’ insandan bağımsız bir denetleme sistemi ile sürekli kontrol edeceğiz.”
İşbirliği protokolüne atıfta bulunan Başkan Aktaş şunları söyledi:
“Protokol kapsamında teknik ekiplerimiz yerinde binaların durumunu raporlayacak ve talep sahiplerine bildirecek. Bunun için de vatandaştan herhangi bir ücret alınmayacaktır. Başta Bursa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla bunun maliyetini karşılayacağız. İmzaladığımız protokolün Bursa’mız adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum…”
Bursa için önemli bir adım… Farklı partiden yerel yöneticilerin, üniversite ve akademik oda temsilcilerinin aynı masa etrafında depreme hazırlık bağlamında bir araya gelmesi ve bir protokol imzalaması gerçekten de kentin afete hazırlanması açısından önemli…