?>

Acemoğlu: 'Aşırı güçlenen teknoloji şirketleri insanlık için tehlike!'

H. Gül KOLAYLI

1 ay önce

 Nobel Ödüllü Türk bilim insanı MIT öğretim üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu Türkiye’deydi...

Brand Week çerçevesinde konuşma yapmak için geldiği Türkiye’de iik konferansa katıldı...

CNBC-E’nin YouTube kanalında yayınlanan videoyu izledim... Küresel olarak yaşanan sorunları ve ülkeler bazında yaşlanan ülkeler, iklim değişikliği, yenilenebilir enerjiye yatırım gibi konuları gündeme getirdi...

Ardından da tabir caizse ayağının tozuyla Fatih Altaylı’nın Teke Tek ofisine konuk oldu...

Her ikisinin de aidiyet duygularının güçlü olduğu Galatasaray Lisesi mezunu olmaları  gibi bir ortak noktaları da var...

Prof. Dr. Acemoğlu ile yaptığı görüşmeyi Altaylı, kurumsal sitesinde (fatihaltayli.com) yer alan köşe yazısında özetledi...

Ardında az ama öz bir ekibin varlığının hissedildiği YouTube kanalında yayınlanan Teke Tek programının gelenekselinden farkı Fatih Altaylı'nın kimi zaman gündemi tek başına yorumluyor olması... 

(Marketing Türkiye için Medya Takip Merkezi tarafından yürütülen ve 31 Ağustos 2024 itibarıyla geriye dönük tüm zamanları kapsayan araştırmaya göre  Fatih Altaylı’nın YouTube kanalının abone  sayısı 1 milyon 150 bin... İzlenme sayısı ise 272 milyon 670 bin 726...)

Altaylı sitesindeki köşe yazısında Nobel Ödülül bilim insanı Prof. Dr. Daron Acemoğlu’nun "sorularla şekillenen" çok çarpıcı açıklamalarına yer veriyor...

SIKINTI "BİR" OLAN AKIL YOLUNDA YÜRÜYEMEMEKTE!

Aslında bilinen / bildiğimiz gerçeklerin uzun yıllar yurtdışında bilim üreten Nobel ödüllü bir bilimcinin yinelediğini duymak aklın yolunun bir olduğunu bir kez daha hatırlatıyor...

Sıkıntı “bir” olan akıl yolunda yürümemekte, bilimin ışığıyla aydınlanmayı ötelemekte...

Fatih Altaylı diyor ki:

“... Acemoğlu’na göre dünyayı tehdit eden en önemli tehlike ise aşırı derecede güçlü hale gelmiş ‘teknoloji şirketleri’.

Apple, Meta, Alphabet, Microsoft ve hatta Nvidia gibi şirketlerin mali büyüklükleri ve ellerindeki data büyüklüğü nedeniyle artık insanlık için bir tehdit boyutuna ulaştıklarını, demokrasiyi tehdit eder hale geldiklerini ve özgür iradeyi ortadan kaldırabilecek güce ulaştıklarını düşünüyor.”

Ve konferanslarında gündeme getirdiği “Yaşlanan ülkeler ve Türkiye” uyarısını da yapmış:

“Önümüzde 15 bilemedin 20 yıllık bir fırsat penceresi var...Sonrasında nüfusumuz yaşlanmaya başlayacak ve geçmiş olsun. Bu 15 seneyi çok iyi değerlendirirsek sınıf atlarız. Değerlendiremezsek sınıf düşeriz...”

TÜRK EKONOMİSİNİN SORUNU: YARGI VE EĞİTİM!

Altaylı Doran Acemoğlu’na “Türk ekonomisinin en önemli sorunu ne?” diye soruyor... Acemoğlu sıralıyor:

“Bir, yargı. Güvenilir, saygı duyulur bir yargı düzeni kurulması şart. Bu olmadan olmaz.

Buna paralel olarak eğitim sistemini elden geçirmek gerek. Rekabete açık, özgür düşünmeye programlanmış, yapay zekayı doğru kullanmayı bilen, yeniliklere açık ve yeniden söyleyeyim özgür düşünceli bir eğitim sistemi oluşturmadan Türk ekonomisinin kalıcı biçimde düzelmesi mümkün değildir.

Hep kurumlara vurgu yapıyorum. Bu kurumların başında yargı kurumları ve eğitim kurumları gelir. Bu iki kurumu sağlıklı olmayan ülkeler ekonomilerini kalıcı biçimde düzeltemezler.”

ACEMOĞLU: 'TÜRKİYE'DE OLSAYDIM NOBEL ALAMAZDIM'

Altaylı’nın son olarak sorduğu “Aynı eğitim, aynı bilgi düzeyi, aynı Daron olarak Türkiye’de çalışıyor olsaydın Nobel alabilir miydin?” soruya verdiği yanıt ise açmazlarımızın özeti gibi:

“Alamazdım. Çünkü Türk Üniversiteleri özgür değil. Bir bilim insanına ne yapması gerektiğini söylerseniz o bilim insanı Nobel falan alamaz.”

 NOBEL ÖDÜLLÜ EKONOMİST  PROF. DR. DARON ACEMOĞLU’NUN KISA YAŞAM ÖYKÜSÜ

Kamer Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlköğrenimini İstanbul Kadıköy'deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulunda tamamladıktan sonra 1986'da Galatasaray Lisesinden mezun oldu.

Lisans derecesini İngiltere'nin York Üniversitesi'nde Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri Bölümü'nde (1989) tamamladı.

Yüksek lisans (1990) ve doktora (1992) derecelerini Londra Ekonomi Okulundan aldı.

Daron Acemoğlu, 1993 yılından beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) akademik kariyerine devam ederken, 2000 yılında ekonomi profesörü oldu.

Siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği, çalışma ekonomisi, iktisat teorisi ve beşeri sermaye ve eğitim konularında çalışmalar yapıyor.

 Siyaset bilimci James A. Robinson'la birlikte yazdığı Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri (2006) ve Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluğun Kökenleri (2012) adlı eserleri çok sayıda ödüle layık görüldü.

2021 yılı itibarıyla IDEAS/RePEc araştırma veri tabanına göre, dünyadaki en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomist arasında.

Prof. Dr. Asuman Özdağlar ile evli olan Prof. Dr. Daron Acemoğlu’nun Arda ve Aras adlarında iki erkek çocuğu var.

PROF. DR. ACEMOĞLU’NUN EŞİ PROF. DR. ASUMAN ÖZDAĞLI DA ÇOK BAŞARILI BİR BİLİM İNSANI...

Prof. Dr. Daron Acemoğlu’nun eşi Asuman Özdağlar oyun ve optimizasyon teorisi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınıyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü’nden mezun oldu...

1996'da Amerika Birleşik Devletleri'ne giderek yüksek lisans ve doktorasını Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde tamamladı. Daha 2012 sonrasında profesör kadrosunu aldı.

Prof. Dr. Asuman Özdağlar Acemoğlu 2017 yılında Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Başkanlığı'na atandı. Babası ise eski milletvekili ve Devlet Bakanı İsmail Özdağlar’dır.

PROF. DR. ACEMOĞLU ESKİ DEVLET BAKANI İSMAİL ÖZDAĞLAR’IN DAMADI...

Prof. Dr. Acemoğlu, kendisi gibi MIT’de öğretim üyesi olan Prof. Dr. Asuman Özdağlar da 1980’li yılların tanınmış siyasilerinden İsmail Özdağlar’ın kızı.

12 Eylül darbesinden sonra Turgut Özal’ın genel başkanlığındaki ANAP’ın kuruluşunda yer alan İsmail Özdağlar, 1983-1987 yılları arasında TBMM’de milletvekili ve Devlet Bakanı olarak görev yapmıştı...

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI