?>

Aşırı sıcaklarda gıda güvenliğine dikkat!

H. Gül KOLAYLI

5 ay önce

Hava sıcakları dayanılacak gibi değil... Nem de eklenince nefes alması zorlaşıyor. Sokağa çıktığınızda sanki devasa bir fan sıcaklık üfürüyor... Uzmanlar kronik hastalıkları olanların, yaşlıların, çocukların 10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamaları konusunda uyarıyor.

Çıkanların ise açık  renk giysiler giyip, bol su içmelerini, gölgeden yürümelerini, gerektiğinde açık renkli bir şemsiye ile kısmen de olsa günreş ışınlarından kullanabileceklerini söylüyor...

Her şeye karşın sıcak çarpmasının yaşanabileceğine dikkat çeken uzmanlar, aşağıdaki belirtilerin görülmesi halinde bir sağlık kuruluşuna başvurulmasını öneriyor:

".. Yüksek ateş (genellikle 38°C ve üzeri), baş ağrısı, baş dönmesi, hızlı nabız, solunum güçlüğü, huzursuzluk, sersemlik, terleme veya terleme eksikliği, kusma ve bilinç kaybı."

Hava sıcaklıklarının insan sağlığına zarar verdiği bir başka konu da gıda güvenliği... 

Gerek dışarıda gerekse evde yenen yemeklerde gereken koşullar sağlanmadığı durumda ciddi gıda zehirlenmeleri görülüyor... Sıcak havalar gıda bozulmalarını tetikliyor, son günlerde halk arasında gıda zehirlenmesi olarak tanımlanan  hastalıklarda artış görülüyor... 

GIDA ZEHİRLENMELERİNİN YÜZDE 40'I 5 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR!  

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş,  yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte gıda güvenliği konusunun kritik önem kazandığı uyarısında bulunurken... 

Halkı ve yetkilileri bu konuda uyararak, gıda zehirlenmesi risklerine dikkat çekti.

Durmuş, gıda zehirlenmesinin tanımını şöyle yaptı:

"Gıda zehirlenmesi, parazitler ya da virüsler gibi zararlı organizmaların bulaştığı besinlerin yenilmesiyle ortaya çıkan bir hastalık durumudur. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklar ile mikroorganizmalar bulundukları ortamda hızla çoğalarak salgıladıkları toksin maddesiyle gıda zehirlenmesine sebep oluyor."

 BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine atıfta bulunan Durmuş şu bilgileri paylaştı:

"Dünya genelinde her gün yaklaşık 1,6 milyon insan güvenli olmayan gıdalar nedeniyle hastalanıyor. Gıda kaynaklı hastalıkların yüzde 40'ı 5 yaş altı çocuklarda görülüyor ve yılda yaklaşık 600 milyon vaka hastanelere başvuruyor..."

HİJYEN, PİŞMİŞ VE ÇİĞ GIDALARIN AYRILMASI, UYGUN PİŞİRME, SOĞUTMA, UYGUN SICAKLIKTA SAKLAMA, GÜVENİLİR HAMMADDE VE SU KULLANIMI

Gıda güvenliğini sağlamanın 5 temel yolunu açıklayan Durmuş, şu noktalara dikkat çekti: "Temizlik ve hijyen kurallarına uyum, pişmiş ve çiğ gıdaların ayrılması, uygun pişirme ve soğutma yöntemleri, uygun sıcaklıklarda saklama ve güvenilir ham madde ve su kullanımı büyük önem taşıyor."

 Başkan Durmuş, şu önerilerde bulundu:

"Özellikle et ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı ürünlerin tüketimine dikkat edilmeli. Son kullanma tarihi geçmemiş, ambalajı sağlam ürünler tercih edilmeli.

Dondurma alışverişte en son alınmalı ve hızla tüketilmeli.

Donmuş ürünler buzdolabında çözdürülmeli. Pişmiş yemekler oda sıcaklığında bırakılmamalı. Açık büfelerde sıcak yemekler tercih edilmeli.

Sıcak tutulacak gıdaların sıcaklığı 65°C seviyesinin altına düşmemeli.

Soğuk tüketilecek ve muhafaza edilecek gıdaların da 4°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda uzun süre tutulmaması gerekiyor. "

 YETKİLENDİRİLMİŞ GIDA DANIŞMANLARI PROJESİ HAYATA GEÇİRİLMELİ 

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan talepleri olduğunu da değinen Durmuş, şunları söyledi:

"Gıda sektörünün yaklaşık yüzde 75-80'ini oluşturan ve kanun gereği istihdam zorunluluğu bulunmayan küçük gıda işletmelerinin ve diğerlerinin denetimleri yeterince yapılmalı, halk sağlığı güvence altına alınmalıdır.

'Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanları' projesi hayata geçirilmeli ve kamu ile özel sektörde yeterli sayıda Gıda Mühendisi istihdam edilmelidir."

Vatandaşlara, gıda ile ilgili şikayetlerini Alo 174 Gıda Hattı'na iletebileceklerini hatırlatan Durmuş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşmak her bireyin en temel insan hakkıdır. Bu bilinçle hem gıda üreten işletmelerimize hem bu gıdaları tüketen halkımıza hem de üretimden son tüketime kadar ki süreçte resmi kontrol ve denetim yetkisini üzerinden bulunduran Tarım ve Orman Bakanlığımıza büyük sorumluluklar düşmektedir. Tüm vatandaşlarımıza güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişebildikleri bir yaz dönemi diliyoruz."

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI