Türkiye’de 1970’li yıllardan 2000’lere kadar devalüasyon ve yüksek enflasyon yaşandı...
Ancak hiçbirinde bugünkü kadar emekliyi çaresiz bırakan bir süreç olmadı...
Çaresizliğin adresi ise barınma krizi de diyebileceğimiz kira fiyatlarındaki inanılmaz artış...
Ve elbette temel gıda maddelerindeki artış... Aslında iğneden ipliğe her ürüne zam geldi...
Ama gündelik yaşamı en çok etkileyenler barınma, gıda, hijyen, eğitim ve üst baş masraflarıdır. Yetişkinler bir pantolonu parçalanmadığı sürece 10 yılda giyer, ama büyüme çağındaki bir çocuk için kullanım süresi taş çatlasa 1 yıldır. Ayaklar büyür, boy uzar.
Eskiden ekonomik krizlerde tutumlu yaşayan emekli ebeveynler, evlatlarını desteklerdi. Köylerdeki anne ve babalar da öyle. Şimdi kendileri evlat eline bakar oldular.
Kira enflasyonunda gerekçe olarak Kahramanmaraş depremleri gösteriliyor. Oysa kira fiyatlarındaki önlenemez artış depremden önceki yıllarda başlamıştı. Bunda yeni konut üretilmeyişi kadar kayıtlı Suriyeli sığınmacılarla kayıt dışı göçmenlerin de etkisi var. Konut arzı daralırken, konut talebi yükseldi...
Emeklilere verilecek zam; eğer kirada oturuyorlarsa, 2025 kira zammını bile karşılamaktan uzak...
Hatta büyükşehirlerde 1 emeklinin maaşı derme çatma bir kulübenin kirasını bile ödemeye yetmiyor...
Geçinemeyen emekliler huzurevlerine başvuruyor. Onlar da yüzde 230’luk zamla huzurun evini erişilmez kılıyor!
Öte yandan TÜİK’in enflasyonu ile vatandaşın kira ve mutfak enflasyonu kesinlikle bir değil... Bundan üç yıl önce 100 liraya yaptığınız alışverişi şimdi 700, 800 liraya yapabiliyorsunuz...
TÜİK’İN ENFLASYON ORANINA GÜNLER ÖNCEDEN ALIŞTIRILDIK!
Ve... TÜİK Aralık 2024 enflasyonunu açıkladı...
Düşük çıkan enflasyon başta emekliler olmak üzere hiç kimseyi şaşırtmadı...
Perşembenin gelişi Çarşambadan belli misali, asgari ücrete gelen yıllık yüzde 30’luk zam emekliye de yüzde 15’lik zammın işaret fişeği gibiydi...
Kaç gündür düşük oranda çıkması beklenen enflasyona göre emeklilerin ve memurların maaş hesapları yapılıp kamuoyu yapılacak zamlara hazırlandı...
Hatta öyle ki biraz daha fazla zam yapılırsa insanlar zil takıp oynayacak!..
TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranına göre 2025’in ilk 6 ayı için memur ve memur emekli maaşlarına yapılması öngörülen zam yüzde 11,55...
Zira Temmuz 2024’te yüzde 10’luk sözleşme zammı almışlardı. 6 aylık enflasyonda bu oranı aşan miktar kadar fark ödenecek, bu da 2025’in ilk 6 ayı için yüzde 5, 23 olunca toplam zam yüzde 11,55’te kaldı... Bağ-Kur ve Sigorta emeklileri ise memur emeklilerinden yüzde 4,25 daha fazla olmak üzere yüzde 15,75 zam alacak.
2025 YILI EMEKLİ VE ASGARİ ÜCRETLİLER AÇISINDAN ZOR BİR YIL OLACAK
Sendikalar ne kadar olacağı belli olan maaş zamlarına tepki göstermeye başladı...
Ne kadar etkili olur, bilinmez... Asgari ücrette etkili oldu mu?
Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şubesi tarafından Şehreküstü’nde 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında TÜİK’in enflasyon oranına tepki de yer aldı:
“...TÜİK yine şaşırtmadı. Yine yaşadığımız enflasyonu gizledi. Enflasyonu oldukça düşük gösterdi. Herhalde futbol topunun fiyatı artınca enflasyon artmış. Futbol topunun fiyatı enflasyonun sebeplerinden biri olmuş!..
Geçmiş yıllardaki emekli maaşları alım güçlerinin mukayese edildiği basın açıklamasında en düşük emekli aylığının en düşük memur maaşına eşitlenmesi talebi yer aldı:
“...2020’de bin 500 lira olan en düşük emekli aylığının alım gücü, 2024’de 37 bin 155 liradır.
2021’de en düşük emekli aylığı asgari ücretin yüzde 173’ü kadardı. 2024’de yüzde 73’e düştü...”
TMMOB BURSA İKK, DİSK, KESK VE BTO’NUN ORTAK EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARINA TEPKİ AÇIKLAMASI
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, DİSK Bursa Bölge Temsilciliği, KESK Bursa Temsilciliği ve Bursa Tabip Odası, bugün TÜİK Bursa Bölge Müdürlüğü önünde ortak bir basın açıklaması yaparak emeklilerle memur maaş zammı verisi olan TÜİK enflasyonuna tepki gösterdiler...
“TÜİK önündeyiz. Çünkü yıllardır her geçen gün daha fazla yoksullaştırılmamızda TÜİK vasıtası ile açıklanan enflasyon rakamları başrolü oynuyor” denilen basın açıklamasında TÜİK’in enflasyon rakamları sert bir dille eleştirildi.
Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“...TÜİK’e göre Aralık ayı enflasyonu yüzde 1,03 Yıllık enflasyon yüzde 44,38 bu ayki kira artışlarında uygulanacak oran yani 12 aylık ortalama enflasyon ise yüzde 58,51’dir.
Milyonlarca kamu emekçisinin ve emeklinin maaş artışında önemli bir faktör olan altı aylık enflasyon ise TÜİK’e göre yüzde 15,75’tir.
Öte yandan bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu da bugün enflasyon verilerini açıkladı. ENAG’a göre enflasyon Aralık’ta aylık yüzde 2,34 yıllık yüzde 83,40 artmıştır.”
Basın açıklamasında Ocak’tan itibaren vergi ve harçlara yüzde 44 zam yapıldığı, KDV’de geçen yıla göre yüzde 81; ÖTV’de ise yüzde 51 artış yapıldığına ve gelir vergisine dikkat çekildi:
“...Her 3 TL’sinden 2 TL’Sİ bordrolular olarak bizlerin ücretlerinden, maaşlarından adaletsiz dilimlere kesilen Gelir Vergisi bir önceki yıla göre %79 arttırılmıştır.
TÜİK’in bugün açıkladığı rakamlara göre Ocak ayında kiralarda yapılacak arış oranı yüzde 58,51’dir.
Buna göre Aralık ayında 20 bin TL olan kira ödeyen bir yurttaşın Ocak ayından itibaren kirası 31 bin 702 TL’ye çıkacaktır.”