?>

Bursa’da CHP’liler ‘Kızılcık şerbeti” içerken, diğer partiler rahat  

H. Gül KOLAYLI

2 yıl önce

CHP’de parti üyeleri nezdinde listelere tepki sürüyor… Her ne kadar sosyal medyada “Durmak yok, yola devam” kabilinden sevgi pıtırcıkları açtırsalar da, işin altında “Neme lazım, ya parti iktidar olursa!” bakışı yatıyor.

Onlarca yıldır muhalefette olan CHP’liler partilerine, iktidar olasılığı nedeniyle ters düşmek istemiyor…

Seçime bir ay kaldı. Ama vatandaşa yansıyan bir seçim heyecanı şimdilik yok…

AK Parti  il ve ilçe teşkilatları, milletvekili adaylarıyla saha çalışmalarına çoktan başladı… Partililer arasında milletvekili liste memnuniyeti yüksek. Efkan Ala ile Mustafa Varank’ın adaylığından yakınan yok… Tam tersine partide herkes çok memnun.

 AK Parti’de zaten il ve ilçe teşkilatları parti Genel Merkezi’nin uygun gördüğü milletvekili adaylarını yüksek sesle tartışmaz. Listelere fısıltı düzeyindeki itirazlar da zaten kamuoyuna, basına yansımaz…

MHP LİSTELERİ

MHP deseniz, onlarda Genel Merkez’in gösterdiği adaylara itiraz etmek, hele de tartışma konusu yapmak, hiçbir il ve ilçe başkanının, seçimde çalışacak olan teşkilat mensuplarının aklına bile gelmez. Es kaza gelse bile asla dillendirmezler. Sinan Ateş suikastı nedeniyle oy açısından Bursa’da bir kan kaybı yaşadıkları biliniyor. Millet İttifakı’nı özellikle de CHP’yi HDP ve PKK ile ilişkilendirmeye dayalı seçim stratejisi küskün MHP seçmenini etkileyebilir mi? CHP Bursa örgütleri sahaya doğru dürüst inmediğinden an itibariyle etkili olabilir.

İYİ PARTİ’NİN MOTİVASYONU YÜKSEK

İYİ Parti bu dönem önseçim yaptı ve dolayısıyla da Bursa teşkilatlarını milletvekili aday tartışmasından kurtardı. Partilerin milletvekili listelerinin birinci sıralarında yer alan adaylar önemlidir. Özellikle de az milletvekili çıkartıyorsa… Seçimi sürükleyecek örgütçü ya da teşkilatçı, partiyi, parti tabanını, şehrin sosyolojisini bilen saha deneyimi olan kişiler olması düşünülür…

İYİ Parti’nin liste başları Selçuk Türkoğlu ve Hasan Toktaş… Her ikisinin de teşkilatçılığı, parti tabanına, hakimiyeti, parti kitlesini sahada çalıştırma yetenekleri tartışılmaz. İl Başkanı Mehmet Hasanoğlu da Osmangazi İlçe’nin kuruluşunda 2 Genel 1 yerel seçim deneyimi olan bir siyasi, teşkilata hakim bir isim…

Yani İYİ Parti’de milletvekili adayları  il  ve ilçe  yönetimleri uyum içerisinde çalışıyor. Yıldırım sıkıntılıydı, son kongreden sonra gelen ekip sahayı toparlama çabasında.

İYİ PARTİ’NİN BURSALI KONTENJAN ADAYI: İBRAHİM ALAGÖZ

İYİ Parti çoktan saha çalışmalarına başladı… Milletvekili adayları her gün birkaç yerde ziyaret ve toplantı yapıyor. İYİ Parti’nin Genel Merkez Kontenjan adaylarından bir gizli gücü de var: İbrahim Alagöz…

Bursa’nın kadim çarşısında çocukluğu geçmiş biri. Babası Fuat Alagöz, eski Adalet Parti ve DYP saflarında siyaset yapmış bir isim. Varlıklı bir aileden gelmesine rağmen İbrahim Alagöz hem babasının yanında çalışmış hem de okumuştur. Kendisini tanıyorum. Kendisi okuyan, araştıran, analitik düşünen, Bursa, Türkiye ve dünya meselelerine kafa yorarak analiz yapabilen, iletişimi ve hitabeti iyi biridir.

Ve Bursalıdır… Yani ithal aday falan değildir; sadece önseçime katılmadan genel merkez tercihi ile milletvekili adayı yapılan biridir… İYİ Parti’nin 20 milletvekili adayı da seçilebilecek sıradaymış gibi seçime  asılacak…

Önseçim etkisi…  İYİ Parti listesinde sadece dağ yöresi oylarıyla önseçimde ikinci sıraya fırlayan Müberra Çakır yok. Milletvekili aday listesinde, 1. Seçim bölgesinde 7. sırada yani seçilmeyecek yerde  Resul Kaplan var. Çakır keşke listede yer alsaydı… CHP’den dağ yöresinden aday yokluğundan kaçan oylar oraya akardı.

CHP’DE DAĞ YÖRESİNDEN HİÇ KİMSE YOK

Zira CHP dağ yöresinden hiç kimseyi listesine almadı. CHP’nin aday listesinde Erkan Aydın ve dolayısıyla dağ yöresinden hiç aday yok. Ama AK Parti’de 2. Bölge üçüncü sırada dağ yöresinden Osman Mesten var…

CHP’nin milletvekili aday listelerine gelince… Görünen o ki, ne il başkanlığının ne de ilçe başkanlarının bildirdikleri görüşler CHP Genel Merkezi tarafından dikkate alınmamış…

İSMET KARACA VE ORHAN SARIBAL’IN SEÇİLME ŞANSLARI

CHP’nin her iki bölgede birinci sırada iki yeni aday var. Ikinci sıralarda kontenjan adaylar yer alıyor. Listede 3 kontenjan aday var, ama üçüncünün seçilme şansı yok.

Zaten il ve ilçe örgütlerinin motivasyonu düşük ve bu da sahaya yansıyor. CHP’nin iktidarı için çalışacak olan partililer sahaya doğru dürüst inmedi bile.

Kiminle konuşsam “Ben şunu ya da bunu seçtirmek için mi çalışacağım” diyor…

Ama sosyal medya hesaplarına bunu yansıtmıyorlar. El birliği ile partilerini iktidar, Kemal Kılıçdaroğlu’nu da Cumhurbaşkanı seçtirmek için çalışacaklarını belirterek sadakat bildirimi yapıyorlar.

CHP eski İl Başkanı İsmet Karaca 1. Bölge 4. sırada… Siyasette 24 saatte bile bir şeyler değişir. O yüzden bugün itibariyle notunu düşelim…

Şu anda il ve ilçe örgütlerindeki düşük motivasyon ve kırgınlıklara bakıldığında Bursa’da Karaca’nın seçilmesi zor. Hatta 2. seçim bölgesinde 3. Sıraya konan mevcut milletvekillerinden Orhan Sarıbal’In da seçilmeme ihtimali var…

CHP’de öfkeli partililerin oyları Cumhurbaşkanlığı’nda Kemal Kılıçdaroğlu’na gidecek… Orada herkes mutabıkı. Ancak genel seçimlerde sol cenahtan İşçi Partisi’ne ya da Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ne; ulusalcı kanattan ise İYİ Parti’ye oy vereceklerini söyleyen çok fazla partili var…

(CHP’nin yüzde 49’u kendini milliyetçi /ulusalcı olarak yüzde 51’i de sosyal demokrat, sol olarak tanımlar.)Şimdi parti içinde üyeler arasında  konuşulanlar sahaya, seçmenin tamamına yansımaz, deniyor. Ama herkesin birden fazla tanıdığı, aile efratları var. CHP örgütlerinin saha çalışmasındaki isteksizlikle birleşince etkisi fazla olabilir…

Birkaç ay önce CHP’nin Bursa’dan 7 garanti olmak üzere 8 milletvekili çıkartabileceği konuşulurken, şimdi “5 çıksın, şükretsinler” deniliyor…

Hiç yan yana gelmeyen iki isim “İsmet Karaca ve Orhan Sarıbal” şimdi listenin kritik sırasında seçilmek için çalışacaklar.

Sarıbal’ın  dayanağı Alevi oylarıdır.  Listesindeki birinci sıra adayı Hasan Öztürk Bulgaristan Türkleri üzerinde bir miktar sürükleyici olabilir, ama onun sürüklediği oylarla Cemalettin Kani Torun’un getireceği düşünülen oylar Sarıbal’I milletvekilliğine taşır mı?

Öztürk, hiçbir şey yapmasa da garanti seçilecek zaten. Büyük olasılıkla Torun da öyle… DEVA, Gelecek ve Saadet Parti teşkilatlarının katkısı Sarıbal’I seçtirmeye yeter mi?

Özetle CHP Bursa’da seçime sıkıntılı giriyor… AK Parti ve İYİ Parti teşkilatı adaylarından memnun ve sahaya indiler… MHP her zamanki gibi çalışıyor. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi özellikle Ankara yolu altında yoğun bir şekilde çalışıyor. İşçi Partisi birinci bölgede herhangi bir faaliyetine denk gelmedim, ama çalışıyordur herhalde.

(TİP 1. Bölge birinci sıra adayı Kocaeli Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. M. Hakan Koçak aynı zamanda DİSK Genel Koordinatörü’ydü… Yani donanımlı ama ithal aday. Bursa’da rüzgar estirecek biri değil. TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın getirdiği ivme ve CHP’deki küskün ve kızgınların oyları onu milletvekilliğine taşır mı? Zor.)

Öyle görünüyor ki, CHP’nin Bursa’daki oylarını ve kaç milletvekili çıkartacağını Kemal Kılıçdaroğlu’nun performansı belirleyecek…

Ancak orada da şöyle bir handikap var; zaten öfkeli ya da kırgın/küskün CHP’lilerin Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu; performansı yüksek de olsa, düşük de olsa  ona oy verecekler, onda bir sıkıntı yok, sıkıntı genel seçimlerdeki oy istikametleri!

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI