Deprem felaketine Bursa’nın sağladığı katkılardan dolayı gururluyuz. Her şeyini yitirmiş soğukta yaşamaya çalışan insanlarımıza ne versek azdır, yetmeyecektir. Uzun sürecek bir yaraları sarma sürecini birlikte yaşayacağız. Para, enerji ve psikolojik dirence ihtiyacımız var. Allah hepimize güç, kuvvet versin.
Tabi hayat bir taraftan devam ediyor, Bursa üretecek ki, yaraların sarılması için gereken ekonomik güç yaratılsın.
Bursa ekonomisi her koşulda üretmeye çalışıyor, ancak kamu yönetimi özel sektörün gerisinde kalmaya devam ediyor.
Mesela altyapı eksikleri…
Bursa’da ulaşım artık sorun olmaktan çıkmıştır, çünkü ulaşım diye bir şey kalmamıştır. Saat 16.00’dan itibaren trafik şehirde durmaktadır. Sabahsa 7.30’dan itibaren araçlar hareket kabiliyetini kaybetmektedir.
Saatlerce yolda zaman geçiren insanların üretkenliğinden söz edilebilir mi?
Zaten sorunlu olan trafik, raylı sistemin Şehir Hastanesi’ne ulaştırılması için başlanan inşaat çalışmasıyla bir başka boyuta taşındı. Ulaştırma Bakanlığı müteahhitlerinin inisiyatifine bırakılan Bursa trafiği için söylenecek çok şey var.
Böyle bir inşaat projesi başlamadan bir servis yolu yapılmaz mı? Hadi onu yapmadınız, mevcut yola bir bakım yapılmaz mı? Ne asfalt var, ne de rögar kapakları, mazgallar yerlerinde? Trafiği yönlendirecek bir yetkilinin görev yaptığına şahit oldunuz mu?
Aylarca bir çivi çakılmadan, kışla birlikte inşaata başlandı. Mart ayı yolun açılması için hedef olarak ifade edilmişti. Havaların çok müsait olmasına rağmen kaplumbağa hızıyla inşaat yapıldı. Bursa trafiğini felç eden bu iş için 7/ 24 esasıyla çalışılması gerekiyordu. Servis yolu olarak ifade edilen Balat yolunda hem inşaat imalatı yapılıyor hem de şantiye giriş-çıkışı var. Yürüyerek 10 dakikada gidilecek mesafeyi araçla bir saatte alıyorsunuz. Bu yolda aylardır, araçlar arazi şartlarında gidip geliyor. Birden sanki deprem bölgesinde çöken yolda gidiyormuşsunuz gibi 30 cm. düşüşler yaşıyorsunuz.
Mudanya yolunda alışveriş merkezleri arasında trafik ışığı kondu, aynı yerde bir de durak.
İnsan, geçici bir üst geçit yapar ve bırakın yenilerini koymayı trafik ışıklarını kaldırır.
Acil bir durumda ne ambulans, ne de itfaiye ulaşır.
Anlıyoruz bakanlığın müteahhitlerine bir şey diyemiyorsunuz, ancak yapabileceğiniz bir şeylerin olduğunu görüyoruz.
Bursa’ da trafik afeti yaşıyoruz, acaba bu felaketten kurtulmak için AFAD’a mı başvursak?