?>

ÇEK’in eğitim yolculuğu sürüyor

H. Gül KOLAYLI

2 yıl önce

 Çağdaş Eğitim Kooperatifi (ÇEK) Bursalıların eğitim imecesidir. Türkiye’nin ilk eğitim kooperatifi olan ÇEK’in eğitim yolculuğu, Görükle’de kız ve erkek öğrenciler için yüksek öğrenim öğrenci yurdu yapımıyla başladı. Liseli kız öğrenciler için tam burslu yurt, anaokulu, ilkokul, ortaokul, Anadolu ve Fen Lisesi derken, çeşitli kültürel, sanatsal ve dayanışmaya yönelik proje ve etkinliklerle farklı bir boyuta taşındı…

 Çağdaş Eğitim Kooperatifi (ÇEK tarafından 3 Mart Eğitim Kurumları Konferans Salonu’nda 24 Ocak Birleşmiş Milletler Uluslararası Eğitim Günü” nedeniyle düzenlenen etkinlikte eğitimin küresel sorunlarına değinildi…

Eş zamanlı olarak da ÇEK 3 Mart Halil Güleç Fen – Ulviye ve Ziya Gökalp Özer Anadolu Lisesi’nin “UNESCO Kardeş Okullar” ağına bağlanması amacıyla protokol imzalandı,

İmza töreni ve anma gününe, ÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Müfit Parlak, Bursa UNESCO Dernek Başkanı İlker Özaslan, Başkan Yardımcısı Tahsin Bulut, Yönetim Kurulu üyeleri Tijen Sözeri, Nurşen Yılmaz, ÇEK Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Rüçhan Uz, Süheyla Toppamuk, Aral Alkan, Dr. Ertuğrul Zeki Aydın, Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdurrahim Korukçu, kurum yöneticileri ve öğretmenler katıldı.

ÇEK Başkanı Prof. Dr. Parlak “24 Ocak Birleşmiş Milletler Uluslararası Eğitim Günü” nedeniyle yaptığı konuşmada “Dünya nüfusunun yüzde 11’ine tekabül eden yaklaşık 700 milyon kişinin eğitime erişemediğine dikkat çekti…

Prof. Dr. Parlak, küresel ekonomik durgunluk, yaşam standartları arasındaki eşitsizlik, ekolojik dengenin hızla bozulmasıyla yaşanan iklim krizi ortamında, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için, ulaşılabilir, erişilebilir eğitim uygulamalarının gereğine vurgu yaptı…

ÇEK Başkanı Prof. Dr. Parlak, şunları söyledi:

“ÇEK eğitime erişimde önemli bir görev üstlenmiştir. Gerek sosyal sorumluluk projeleri gerekse ekonomik olanaktan yoksun öğrencilere verilen burslarla eğitime erişimin sağlanmasında ÇEK öncü bir işlev üstlenmiştir.”

 ÇEK’İN TOPLUMSAL SORUMLULUĞU

ÇEK Yönetim, Eğitim ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rüçhan Uz ise şöyle konuştu:

“ÇEK’in toplumsal sorumluluğu, ‘eğitimde fırsat eşitliğini’ sağlamaya yönelik çalışmalar yapmaktır. Bu ilke doğrultusunda kurumda oluşan artı değer eğitimin sorunlarının çözümüne, öğrenci burslarına, sosyal sorumluluk projelerine ayrılmaktadır…”

Prof. Dr. Uz sözlerini şöyle sürdürdü.

“Biz ÇEK’liler, herkes için kapsayıcı, eşitlikçi, kaliteli eğitim sağlanmaz ve  bireylere yaşam boyu eğitim için olanaklar sunulmazsa, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmayacağını, milyonlarca çocuğunun, gencin yoksulluk ve cehalet  döngüsünü kırmayı başaramayacağını biliyoruz...”

Prof. Dr. Rüçhan Uz “ÇEK eğitim kurumlarında lisede UNESCO Kültür Kulübü kurma çalışmalarına başlandığın anlatttı…

Ve sene içerisinde çeşitli etkinlikler düzenleneceğini ve UNESCO Kardeş Okullar Ağı’na katılması sabırsızlıkla bekleyeceklerini söyledi…

 UNESCO KARDEŞ OKULLAR PROJESİ

Bursa UNESCO Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tijen Sözeri şöyle konuştu:

“UNESCO’nun kuruluş amaçlarını kapsayan en önemli alan eğitimdir. Gelecek kuşaklara UNESCO hedefleri doğrultusunda bilinçlendirmeyi ve farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Kooperatifleşme yoluyla çok değerli bir eğitim modelini yaşama geçiren ÇEK ile, işbirliğine adım atmanın gururunu yaşıyoruz.”

Bursa UNESCO Dernek Başkanı İlker Özaslan şunları söyledi:

“Eğitimi, temel bir hak, toplumsal sorumluluk olarak görüyoruz. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için en büyük dileğimiz kesintisiz, herkes için erişilebilir, fırsat eşitliğinde, adil ve aynı kalitede eğitimdir.”

Konuşmaların ardından, Prof. Dr. Müfit Parlak ile İlker Özaslan “UNESCO Kardeş Okullar” protokolünü imzaladı.

Prof. Dr. Parlak, katılımlarından dolayı İlker Özaslan’a, Prof. Dr. Rüçhan Uz’a, Tijen Sözeri’ye ve Nurşen Yılmaz’a “ÇEK Teşekkür Belgesi” sundu…

 

NİLÜFER KAYMAKAMLIĞI KALBİR İLE KALİTE SİSTEMİ KURUYOR

STK’lar bir heyecanla yola çıkar; sonra yol uzun gelir, heyecan söner, bıkkınlık, yorgunluk oluşur…

Ama Kalite Birliği (KalBir) tam tersine, zaman geçtikçe temposunu, heyecanını, bir de hedeflerini sürekli yükseltiyor…

Kalite Birliği (KalBir) kamu kurumlarına kalite çalışmaları bağlamında destek olmayı sürdürüyor… Bu da kendi bünyelerindeki kalitenin bizlere ve sahaya yansımasıdır…

Konuya gelecek olursak…

Nilüfer Kaymakamlığı ve Kalite Birliği bir ilke imza atarak, Nilüfer Kaymakamlığı bünyesinde, kalite yönetim sistemi kurma çalışması yapmak üzere proje başlattı.

Düzenlenen toplantıya Nilüfer Kaymakamı Dr. Mustafa Özarslan, TSE Bursa Bölge Koordinatörü Mehmet Hüsrev, Nilüfer Kaymakamlığı personeli, Kalite Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karaman, Onursal Başkan Prof. Dr. Erkan Işığıçok, Eğitimciler Mehmet Uğur Özdeniz, Hamdi Dilmenler, Mustafa Ekin katıldı.

Nilüfer Kaymakamı Dr. Mustafa Özarslan şu mesajı verdi:

"Vatandaşlarımıza vermiş olduğumuz hizmeti daha üstün bir performans da vermek, vatandaş memnuniyetini daha da üst seviyelere çıkarmak ve hizmet kalitemizi daha da kaliteli hale getirmek için Kalite Birliği ile birlikte kaliteli bir yolculuğa çıkıyoruz.

Eğitimler alacağız, uluslararası kabul görmüş yönetim sistemleri standardı olan TS EN ISO 9000 standardına uygun bir sistemi kurarak, milli kurumumuz olan TSE'den belge almak ve hizmet kalitemizi belgelendirmeyi hedefliyoruz. Bu konuda teknik rehberliğimizi yapacak olan ve hiçbir ücret almadan bu hizmeti verecek olan Kalite Birliğine teşekkür ediyorum…”

TSE Bursa Bölge Koordinatörü Mehmet Hüsrev  "TSE olarak tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın kalite çalışmalarını destekliyoruz. Her türlü desteği verecek olduğumuzu ifade ediyor, projenin başarıya ulaşmasını diliyorum" derken…

KalBir Onursal Başkanı ve Eğitim Koordinatörü Prof. Dr. Erkan Işığıçok, Nilüfer Kaymakamlığı’nın kalite yaklaşımından duyduğu memnuniyeti dile getirdi…

Ve, "Kalite Birliği olarak tüm imkanlarımızı seferber ederek tüm eğitimleri vereceğiz, TS EN ISO 9000 standardının tüm maddelerini aktif hale getirerek, belgelendirme aşamasına kadar teknik rehberliğimizi kesintisiz olarak devam ettireceğiz" dedi.

KALBİR Başkanı Mustafa Karaman ise şunları söyledi:

“Biz Sayın Kaymakamımız Mustafa Özarslan'ı 10 yıl öncesi Sürmene Kaymakamlığından tanıyoruz.

Bizleri, 10 yıl önce Sürmene'ye davet ederek kalite konusunda destek isteyen Kaymakam beyin davetine icabet ederek Sürmene'ye gitmiş ve orada da ücretsiz eğitimler vermiştik. Şimdi, Kaymakam bey Kalite Şehri Bursa’ya geldi ve ilçemizde kalite çalışması yapmak istediğini bizlere iletince, bunu emir telakki ettik ve görevi üstlendik. Öncelikle Kaymakam beye, kaliteye yaklaşımı ve kalite anlayışı dolayısıyla teşekkür ediyor, en kısa sürede çalışmayı başarılı bir şekilde tamamlayarak, milli kurumumuz olan TSE'den belge alan ilk Kaymakamlığın Nilüfer Kaymakamlığı olmasını istiyoruz…”

Öte yandan KALBİR Başkanı Mustafa Karaman şu mesajı yineliyor:

“Kalite Birliği, uygulamaya koymuş olduğu ‘Milli Ses Ver Projesi’ uyarınca, Kalite Şehri Bursa’daki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının TS EN ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemleri Belgelerini, TSE'den almaları şartı ile karşılıksız (ücretsiz) hizmet vermeye hazır olan bir sivil toplum kuruluşudur."

(KALBİR’in imlasında Bursa; Kaliteşehribursa olarak yer alıyor… Resmi olarak değişmedikçe şehrin adı  benim için Bursa’dır…  O yüzden KALBİR’in imlasına sadık kalmıyorum.)

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI