TMMOB Mimarlar Odası (MO) Bursa Şubesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ile ortaklaşa olarak binalarda güçlendirme ve izolasyon konusu ile ilgili üyelerine yönelik bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.
Mapei Türkiye Yetkililerinin konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte açılış konuşması MO Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek tarafından gerçekleştirildi… 6 Şubat depremlerine atıfta bulunan Şirin Rodoplu Şimşek, 11 ili etkileyen depremlerin ardından mevcut binaların güçlendirme konusunun Türkiye genelinde gündeme geldiğini anımsattı…
Mapei Teknik Destek Mühendisi Haluk İsmet Tekin betonarme yapılarda donatım ve beton mukavemetini zayıflatan en büyük tekenin su olduğuna dikkat çekti:
“Bu durumun engellenmesi için yapının statik yapısına, durumuna, zemin etüdüne göre doğru su yalıtım sisteminin kullanılarak temelden başlayarak terasa kadar doğru yöntemlerle yalıtılması şarttır. Bu önlemler bina ömrünü uzatacaktır…
Doğru yalıtım sistemleri aynı zamanda enerji tasarrufu da sağlar. Özellikle mantolama denilen ısı yalıtım sistemleri enerji tasarrufu noktasında çok önemlidir…
Burada doğru ürünlerin doğru yöntemlerle kullanılması çok önemli. Enerji tasarrufunun yanı sıra özellikle su yalıtımı, binaların tasarım ömrü sürelerini koruyor.
Temel perde yalıtımı, ıslak hacim yalıtımı gibi yöntemlerle ilgili yönetmeliklerde belirtilen bütün mahallerin doğru sistemlerle birlikte yalıtımlarının yapılması uzun vadede aynı zamanda enerji tasarrufu sağlar.
Binaların yapılması için harcanan emek, sonrasında yapılan yapılacak olan düzeltmeler için harcanacak iş gücü ve maddiyat tasarrufu sağlanabilir…”
Mapei Türkiye Satış Direktörü Gökhan Atasoy şunları söyledi:
“Mapei 24 ürün grubunun 23 tanesi Türkiye’de üretiyor. Alanında öncü olan firmamızın önceliği insan sağlığına ve çevre faktörüne duyarlı ürünler üretmek. Ürün prosesimizi sıfır karbon anlayışına göre tamamladık. Çevreye daha duyarlı ürünler üretiyoruz…”
Türkün Yapı Satış Müdürü Coşkun Küçükkaraca dc Mapei’nin depreme bağlı olarak ağır hasarlı, az hasarlı binaların güçlendirilmesi için kolonlarda kullanılan karbon fiber file uygulamasını Türkiye’ye getirdiğine dikkat çekti:
“Dünyada bu işi üstlenmiş bir iki firma var. Bunlar dünya genelinde kalitesini ispatlamış firmalar. Bu ürünlerin Türkiye pazarına girmiş olması, Türkiye pazarında yer bulması önemli.
Depremlerin verdiği can ve mal kaybı göz önünde bulundurulduğunda çok düşük maliyetli, güvenli uygulamalar bunlar. Yakın zamanda yaşadığımız depremler, zamanında ve doğru yöntemlerle alınacak önlemlerin önemini bir kez daha gösterdi…”
BUMİAD’DA NÖBET DEĞİŞİMİ
Bursa Mühendis ve Mimar İş İnsanları Derneği (BUMİAD) 8. Dönem yönetim kurulu üyeleri Bursa basınıyla buluştu…
BUMİAD’ın Mustafa Gümüş başkanlığındaki yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:
“Zarif Ayça Güler, Özcan Gök, Bülent Alp, Yaşar Poyraz, Murat Evke, Semiha Öztan, Ender Karaelli, Onur Bayındır, Reyhan Ağcihan ve İsmail Yılmaz…”
Yönetim kurulu üyelerini tanıtan Mustafa Gümüş şu mesajı verdi:
"…Tümüyle mühendislerden ve mimarlardan oluşan bir grubuz. Dolayısıyla oldukça eğitimli arkadaşlarımızın hepsi kendi alanlarında bulunan büyük başarılar sağlamış, uzunca yıllar kendi iş yerlerinde üretim yapmış insanlar.
Yani akademik eğitimleri sonrasında da saygınlıklarını korumuşlar, büyütmüşler ve etkin olmuşlar.
Sözü dinlenir, güvenilir, problemsiz işler yapan gruplar haline gelmişler. Ben bununla gurur duyuyorum.
Yani oldukça özel bir topluluk. RUMİAD, pozitif bilim insanlarının grubu. Aramızda mühendisler, kimya mühendisleri, makine mühendisleri, elektrik, elektronik yani aklınıza gelebilecek bütün mühendislik dallarından arkadaşlarımız var. Hepsi son derece yetenekli ve elit hale gelmiş insanlar…”.
Gümüş birikimlerini Bursa’nın geleceğini daha güzel kılmak için aktarabileceklerini söyledi:
“Doğrularımızın şehre umut, mutluluk, huzur ve neşe katacağına eminim. Benim dönemimde bunu halka yaymak için, bu bilgi birikiminin, grubun bilgi birikimini Bursa'nın ihtiyaçları doğrultusunda her yere kullanabilmek için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz…”