Şunun şurasında yerel seçime 23 gün kaldı. Siyaset genelde ve yerelde hızlandı. Bursa’da Yeniden Refah Partisi’nin büyükşehirde Sedat Yalçın, İyi Parti’nin ise Selçuk Türkoğlu ile yola çıkması seçim yarışını doğrudan etkiliyor…
CHP Osmangazi’de belediye başkan aday olan Erkan Aydın hem geçmiş dönem belediye başkan adaylığı hem de milletvekilliği ve Dağ-Der’de başkanlık yapması nedeniyle Bursa kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim…
Tanıtım toplantısını Osmangazi’de Reşat Oyal Kültür Parkı’nda Altınceylan tesislerinde yaptı…
Toplantıya Erkan Aydın’ın eşi Nadire Koçak Aydın başta olmak üzere Bursa milletvekilleri Hasan Öztürk, Kayıhan Pala, Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Orhan Sarıba lile CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, Osmangazi ilçe başkanı Cengiz Çelikten ve belediye meclis üyesi adayları katıldı…
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Erkan Aydın başarılı bir sunumla projelerini tanıttı, görüşlerini paylaştı…
Erkan Aydın şunları söyledi:
“Osmangazi'nin halini kısa bir videoda gördünüz. 15 yıl 780 hafta 5444 gündür 130 bin saattir hiçbir şey yapmayanlar, proje yapacağız diye vaat veriyor. Biz koltukta oturmaya değil çalışıp iş üretmeye geliyoruz.
Çünkü, Osmangazi'nin kaybedecek zamanı yok. 15 yılını kaybetti, halkla buluşmayan, ulaşılamayan bir yönetim anlayışı. Biz bunu değiştirmeye geliyoruz. Bursa Osmangazi, Osmangazi'de Bursa'dır…
DEPREME HAZIRLIK
Erkan Aydın konuşmasında deprem hazırlığına ve kentsel dönüşüme geniş bir yer ayırdı:
“Deprem olduğunun ertesi günü Maraş'taydım. 21 gün kaldım 8 gün arabada yattım. İlk 72 saat kimse yoktu, insanlar donarak öldü. Vefat edenlere rahmet, geride kalanlara sabır diliyorum. Üzerinden bir yıl geçti, devamlı irtibattayız. Elbistan'da kaldım, Bursa'yla yapısı çok benziyor.
Akşam uzun bir masada valiler görevliler hepsi birbirine 'ne yapacağız' diye soruyordu. Hiçbir hazırlık yok. ‘Bursa'da hazırlık var mı?’ 1855’te hem Şubat’ta hem de Nisan’da iki deprem oldu. O fayda 150 yılda bir deprem oluyor. Süresi 2005’te doldu. Her an deprem olabilir.
Yeni bir fay hattı bulundu Kayapa Yenişehir arasındaki fayda 1400 yılında deprem olmuş, 624 yıl geçmiş. Kim kurtulacak? ‘Nerede toplanacak halk?’ dedik. İki üç toplanma yeri söylediler. ‘Deprem konteyneri var mı?’ diye sorduk. İçinde acil müdahale cihazları, kazma, kürek olan deprem konteyneri ilk 72 saatte hayat kurtarıyor. Osmangazi’de 136 mahallede 1 milyona yakın insan var. Stok çadır yok, konteyner kent kurulacak alan yok. Çadırları parayla sattılar. Hepsine hazırlıklı olmalıyız. Biz hazırlığımızı yapıyoruz. Eskiden deprem dede söylerdi. Şimdi Naci Görür tehlikeyi söylüyor. “
KENSEL DÖNÜŞÜM
Aydın kentsel dönüşüme vurgu yaptı:
“Öncelik o evde yaşayan vatandaştadır. Müteahhit, yandaş yemeyecek, vatandaş yiyecek. Orada kim kahır çektiyse oranın rantını da o yiyecek. Osmangazi'de bir şirket kurduğumuz zaman ‘inşaat durdu, müteahhit kaçtı’ gibisinden vatandaş mağduriyetleri olmayacak…
Murat Karayalçın ilk kentsel dönüşümü Portakal Çiçeği, Dikmen vadisi ile gecekondu bölgelerinde yaptı. Dış kaynak buldular. Parayı vatandaşa verdiler. İstanbul’da Kiptaş örneği var; insanların hakkını savunan şirket; ‘bina depreme dayanıksız; ‘Müteahhit yarım bıraktı, aldı, kaçtı yok, kredi çıkmıyor yok’. Onlarla muhatap olan şirket. Kiptaş modeli şirket vatandaşı önceleyecek. Bu hafta deprem haftası. Bu vesileyle depremi de gündeme getirmiş olduk. Allah yaşatmasın ama Bursa’nın deprem potansiyeli de ortada.”
AKILLI ŞEHİRCİLİK
Erkan Aydın Akıllı Şehir hakkında şunları söyledi:
“Akıllı şehircilikte ISO 37120 güvenli sistemi var. Akıllı şehirde zorunluluk zaten. Green Cities Birliği var, koşulları yerine geçireceğiz. Akıllı Şehiri bire bir kopyalamayacağız. Hollanda’da her yere mangro bitkisi ekmişler, Karbon emisyonunu engellediği için. Osmangazi’de karbon salınımını azaltacağız. Zaten Paris anlaşması var, dünya da buraya gidiyor. Green Cities birliğine üye olmak için koşulları yerine getireceğiz. Eskiden yeşil Bursa'ydı, gri Bursa oldu….
Çevre dostu Osmangazi projemiz var. Bütün yağmur suları akıyor gidiyor. Plansız ve çarpık kentleşme yapıldı. Sonucunda su şehri Bursa suya hasret. Yağmur sularını parkları alanları sulamak için kullanacağız. Geçen seçimde bedava enerji vereceğiz demiştim. Nasıl yapacaksınız diyorlar. Güneş ve rüzgar enerjilerini belediyeye, okullara, kamu kurumlarına bedava vereceğiz. Artarsa vatandaşlara vereceğiz. 10 yıl önce söylemiştik. Bu konuda aşama kaydettik. Sıfır karbon emisyonuna doğru yol alıp yaşanabilir bir Osmangazi hedefliyoruz.”
SOSYAL BELEDİYECİLİK
Erkan Aydın sosyal belediyeciliği gündeme getirdi:
“Belediyelerde kent konseyleri var. Nilüfer Kent konseyi çok başarılı. Osmangazi Kent Konseyi’ni aktifleştireceğiz.
Kreş yapacağız, diyoruz. Kaynak soruyorlar. 200 metrekarelik kreşin maliyeti 3 milyon, 25 tanesi 75 milyon ilra. Kaynakları tasarruflu kullandığınızda rahat rahat yaparsınız. Osmangazi Meydanı yapıldı. Maliyetini öğrenemedik. 3 milyar lira gibi bir paradan söz ediliyor. Siz düşünün bu parayla kaç kreş, kaç bakımevi, kaç kültür merkezi, spor merkezi, yurt yapılırdı.
Sosyal belediyecilik anlayışı benimseyeceğiz. Biz halkla, vatandaşla birlikte yöneteceğiz. Muhtarlar birliği kuracağız. Erişilebilir olacağız. 7 yaşındaki de 70 yaşındaki insanın da ne söylediği bizim için önemli. Biz istafı keseceğiz, o parayla kreş, yurt, süt dağıtımı, alzehimer merkezleri yapacağız…”
"AMATÖR SPORLARA DESTEK VERECEĞİZ"
Sporun gençleri uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan koruduğuna dikkat çeken Aydın sözlerini şöyle sürdürdü:
“Amatör sporlara destek vereceğiz. Yine gittiğim mahallelerde 'yasaklı madde kullanımı var mı' diye soruyorum. On, on beş kişi el kaldırıyor. Bunlar bizim gençlerimiz, bir yere yönlendirmemiz gerekiyor. Yönlendirmeyince kötü alışkanlıklara gidiyorlar. Yıllar önce Amerika'ya giderken her yerin yeşil, basket, futbol sahaları olduğunu gördüm. Sorduğumda 'yasaklı maddeyle mücadele' için olduğunu söylediler. Bütün sporları destekleyip gençlerimize spor alanları açacağız.
Yenikaraman'da kötü alışkanlıklara yer yok, suç oranı düşük. Çünkü spor kulübünün 400 sporcusu var. Spor yapacak alanları mevcut. Gençleri spora teşvik ediyorlar. Bu çocuklara bu vizyonu vermemiz gerekiyor…”
KADIN KOOPERATİFLERİ
Erkan Aydın Kadın kooperatifleri konusunda şunları söyledi:
"Kadın kooperatifleri, meslek edinme kursları, kadın sığınma evleri yapacağız. Doğancı Köyü'nde kadın kooperatifleri çok güzel bir kahvaltı salonu açmış, tamamen kadınlar çalışıyor. Bu örneklerin sayısını artıracağız. Yetiştirilen üretimi tüketiciye taze, güvenli ve kadın kooperatifleri üzerinden vatandaşlara ulaştıracağız.’
‘GENÇLER YURTDIŞINA GİTMEK İSTİYOR’
Gençlerin yurtdışına gitmek istediklerine değindi:
“Toplantılarda gençlere ‘yurt dışına gitmek istemeyen var mı?’ diye soruyorum. Bir kişi bile el kaldırmıyor. Biz onlara gelecek sunmalıyız. Dünyanın bir çok yerini gezdik, memleketimiz gibisi yok. Boğaziçi bitiriyor, pizzacıda çalışıyor.
Onlara hem imkan hem fırsat hem de gelecek sunmalıyız. Üniversite kursları destek programları, motor sporları ve e-spor yerleri açacağız. Bir çok meslek beş on yıl sonra olmayacak. Üniversite kursları açacağız. Gençlere her yerde taleplerini soruyoruz. Drog sporu yapabilecek yer istediler. Dijital bağımlılıktan kurtarmak için pek çok projeyi hayata geçireceğiz.”
TURİZM, TARİH, KÜLTÜR
Erkan Aydın Osmangazi’nin Bursa’nın kalbi olduğunu söyledi:
“İlçe tabelaları var. Osmangazi’ninkinin rengi tarihi kültürü simgeleyen kahverengi renkte. Osmangazi medeniyettir; tarihtir. Prag’a bakın, milyonlarca turist ağırlıyor. Bursa’da yok. Bursa'da konaklama süreleri çok kısa, kalmıyorlar. Burası tarihi bir şehir, dünyanın önemli yerlerinden biri. UNESCO listesinde tarihi yerlerimiz var. Bursa Kapalıçarşı Unesco listesinde, ama İstanbul Kapalı çarşısı yok! Osmangazi'nin üzerindeki tozu kaldıracağız. Turizmle ilçemizi ve kentimizi kalkındıracağız, turist çekeceğiz ve kalma sürelerini 3, 4 güne çıkartacağız. Esnafa para bırakacak turist lazım ve halkımızın gelir düzeyini yükseltmek için de gerekli şeyler…”
"BARINAKLAR YETERSİZ"
CHP Osmangazi Belediye Başkan Adayı Erkan Aydın, "Sokak hayvanlarımıza da sahip çıkacağız. Barınaklar var ama yetmiyor. Onlar en iyi dostlarımız. Onlarla ilgili de projelerimiz olacak ve en iyi şekilde onlara bakacağız” derken…
GAZİ TARIM AŞ
Tarıma yönelik ise şunları söyledi:
“Tarımı destekleyici projeler gerçekleştireceğiz. Toprak analizini ücretsiz yapacağız. Dijital ölçüm noktalarını kurup hava durumunu çiftçi önceden ücretsiz olarak görecek ve önlemini alacak. Çiftçinin üretimini ve satışını destekleyip yardımcı olacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten gelen Gazi Tarım A.Ş. kuracağız…”