Sevgili okurlar, yaklaşık iki sene matbaa ve ambalaj sektöründe yöneticilik yaptığım süreçte, kurumun özellikle ambalaj konusunda müşteri ve ürettiği ürün sayısını artırmak için çok çaba harcadık. Aynı dönemde ilgili meslek örgütü üye ve temsilcileriyle de iletişim ve paylaşımlarım oldu. İçinde bulunduğumuz Avrupa pazarının ileriye yönelik tüm projeksiyonlarında; ülkemizin ve sektör temsilcilerinin üretim ve iş hacminin çok daha iyiye gideceği konusunda çok somut bilgi ve öngörüler var.
Ambalaj dediğinizde karşınıza çok farklı malzemeler ve teknolojiler var ancak içlerinden en yaygın olanları plastik ve karton ambalajlardır. Ekolojik sorunlar nedeniyle plastik ambalajdan hızlı çıkış arayışları sürerken, kutu ambalajlara talepte ise artış gözlemlenmekte ve beklenmektedir. Bu artışın temel sebebi ise; kutu ambalaj atıklarının geri dönüş oranının %80 ve üzerinde olmasıdır, yani görece daha az ağaç kesilecek…
Bu girizgahtan sonra; gelelim ambalaj tasarımı ve kullanımı konusundaki önerime: Tıraş kremi ve diş macunu kutuları…
Bu ürünleri üreten firmaların, tüplerin kapak tasarımlarını değiştirerek kapaktan asılacak bir tüpe veya tekli kutudan rafta durabilecek çoklu kutuya yönelmelerini öneriyorum (Almanya’dan gelen fotoğraflarda çok marka olduğu için paylaşmamayı tercih ettim). YA ÇOK AZ KUTU YA DA KUTUSUZ…
Daha vahim bir kısmı daha var! Ürünlerin içine konulan tüplerin doğada kaybolma süresi 500 YIL!
Diş macunları için Avrupa’da başlatılan bir uygulama var; kutu içerisindeki haplardan birini ağzına atıyorsun, diş fırçanı ıslatıyorsun hap ağzında yumuşayınca fırçalıyorsun, hem de nane kokulu.
Yapılacak bu radikal değişikliklerin ekolojik ve ekonomik faydalarını bu yazımda paylaşmayacağım ancak çok ama çok ÖNEMLİ olduğunu bilmenizi isterim.
Bu yazımı yazmadan önce Almanya’daki durumu görüntülemesi ve genel bilgi vermesini rica etiğim sevgili arkadaşım SEVGİ’ye çok teşekkür ediyorum.
Yukarıda verdiğim örneklerin sayısını çok artırabilirsiniz, uyarı ve önerileriniz varsa bu köşede sizin adınızla paylaşımda bulunabilirim.
SONRAKİ YAZILARIMDA ÇEVREYE KATKI SAĞLAYACAĞINI ÖNGÖRDÜĞÜM KISA UYARI VE ÖNERİLERDE BULUNMAYA GAYRET EDECEĞİM.
Saygılarımla