?>

Gönüllü Hareketi Derneği deprem bölgesi deneyimlerini paylaştı

H. Gül KOLAYLI

2 yıl önce

Günlerdir tüm ülkeyi derinden sarsan Kahramanmaraş ve Hatay depremleriyle yaşıyoruz toplum olarak… Münferit olan duyarsızları, deprem fırsatçılığına soyunan, bölgede yağmacılık ve hırsızlık yapan arsız ve uğursuzları saymıyorum…

Küçücük çocuklardan iki büklüm dağ köyündeki yaşlı ninelere dek herkesin, gönüllüce elinden ne gelirse yapmaya çalıştığı bir dönemdeyiz… Bursa’dan deprem bölgesine ilk giden sivil toplum kuruluşlarından biri de Gönüllü Hareketi Derneği… Başkanlığını Sertaç Şipka’nın yaptığı dernek yöneticileri, iki hafta boyunca deprem bölgesinde yaşadıkları deneyimleri, gözlemlerini sivil toplum örgütü temsilcileri ve gönüllülerle paylaştı.

Önemli, neden derseniz, Bursa içinden fay hatları geçen ve fay üzerinde yerleşim alanları olan; yer bilimcilerin depremsellik açısından uyardığı, 1855 yılında küçük kıyameti yaşayan bir şehir…

Dün de yazdığım gibi hepimiz birer “Depremzede adayıyız…” Çevre illerde ve Marmara’da da deprem riski var…

Özetle Bursa kendi faylarının yanı sıra yakın bölgedeki depremlerden de etkilenmeye aday bir şehir…

Gönüllü Hareketi Derneği’nin deneyim paylaşımı toplantısı Nilüfer Belediyesi Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde gerçekleşti.

Gönüllü Hareketi Derneği (GHD) Kahramanmaraş depremlerinin ardından 32 kişilik bir ekiple bölgeye doğru yola çıkmış ve olumsuz hava koşullarına karşın 24 saatte deprem bölgesine ulaşmayı başarmış…  

Depremde hayatını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile başlayan toplantıda Gönüllü Hareketi Derneği Başkanı Sertaç Şipka şu mesajı verdi:

“Deprem bölgesinde yaşadığımız deneyimleri gönüllülerle paylaşmak için bir araya geldik. Kafa kafaya verelim, fikirlerimizi paylaşalım ki bundan sonraki süreçte neler yapabiliriz bunu planlayalım. Olası bir felakete ders almadan, hazırlıksız yakalanmayalım…”

ARAMA KURTARMA EKİPLERİNİN EĞİTİM ALMASI ŞART

GHD Arama Kurtarma ekibinden beden eğitimi öğretmeni Cem İyihuylu’nun verdiği bilgiler özetle şöyle:

“Arama kurtarma ekipleri hafif, orta ve ağır olmak üzere üç kademeli yapılanıyor. Ekiplerin mutlaka gerekli gerekli eğitimleri tamamlayıp akredite olması gerekiyor. Arama kurtarma ekibi deyince tüm ekip üyelerinin enkaza girdiğine ilişkin bir görüş var.

 Ekip üyelerinin tamamı enkazda çalışmıyor. Ekipte planlayıcı, malzemeci, yemek ve konaklama işlerini üstlenenler gibi çok farklı görevleri yürüten kişiler bulunuyor. Dolayısıyla herkesin gerekli eğitimleri aldıktan sonra bölgede üstlenebileceği sorumluluklar bulunuyor…”

Etkinlikte Osmaniye şehir merkezindeki Dr. Metin Tamer Sitesi’nde gece-gündüz demeden arama-kurtarma çalışması yürüten ekibin enkazdan bir kişiyi canlı olarak kurtarmayı başardığı, çok sayıda depremzedenin cansız bedenini de enkazdan çıkardığı da anlatılan konular arasında yer aldı…

Cansız bedenlerin bulunması da çok önemli. Günlerdir, sosyal medyada, gündüz kuşağı programlarında enkazdan yakınlarının cansız bedenleri çıkmayan, mezarlıklarda, hastanelerde yakınlarını arayıp bulamayan, son ümit programa çıkan insanların yakarışlarını izliyoruz…İçimiz parçalanıyor.

Osmaniye’de çalışan arama-kurtarma ekibinde yer alan Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arıcak deprem bölgesindeki yardımların tasniflenmesi ve koordine edilmesinin büyük bir organizasyon olduğuna dikkat çekerken…

Afet bölgesinde yaşam şartlarının zor olduğunu, asıl psikolojik yıkımın daha sonra kendini belli ettiğini ve hastalıkların da depremzedelerin yaşamını olumsuz etkilediğini anlattı.

Afet yönetiminin kapsamlı bir çalışma olduğuna, afet anında AFAD’ın yönetmesi gereken 22 ayrı başlık olduğuna değinildi…

Toplantıda GHD olarak diğer STK’larla işbirliğine gidilmesi görünü öne çıktı…

Toplantıya katılan STK temsilcilerinden Tip 1 Diyabetliler Derneği Başkanı Yadigar Aydın sağlık personeli desteği ile diyabet hastalarının ihtiyacı olan ilaç ve tıbbi malzeme yardımında bulunabilecekleri yönünde işbirliği mesajı verdi.

Mina Otizmle Yaşam Derneği Başkanı Canan Cihan da özel gereksinimleri olan sağlık açısından dezavantajlı grupta yer alan bireylerin desteklenmesi konusunda sorumluluk üstlenebileceklerini bildirdi.

Gönüllü Hareketi Derneği gönüllüleri Osmaniye’de malzeme dağıtımı, çocuk etkinlikleri, ihtiyaç analizi gibi faaliyetlerle depremzedelerin yaşamını desteklemeye devam ediyor.

Gönüllü Hareketi Derneği Gıda Bankası ise hem Bursa’ya gelen depremzedelere hem de bölgede yeni bir yaşam kurma çabasındaki depremzedelere gıda, hijyen malzemeleri ve giyecek desteğinde bulunuyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI