Türkiye tarihinde en fazla ölüme ve hasara neden olan, 11 ili etkileyen ve 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depreminin üzerinden tam altı ay geçti.
Ne yazık ki, kesin ölü sayısını, kaç kişinin yaralandığını ve sakat kaldığını da asla bilemediğimiz bu depremdeki hasarın da sağlıklı hesaplanamadığı da ayrı gerçek.
Deprem sırasında insani tahliye ve lojistik ikmal açısından çok önemli olan havalimanları da fazlasıyla etkilendi.
Hatay Havalimanı ve Kahramanmaraş Havalimanları depremde en çok hasar gören önemli ulaştırma tesisleri oldu.
Kahramanmaraş Havalimanı’nın onarımı havalimanı yapımında çok deneyimli bir şirket olan Ozan Ahmet Şener’in sahibi olduğu Sera Yapı tarafından üstlenildi. Şirket işi kısa sürede bitirip bu meydanı sorunsuz olarak uçuşa açmayı başardı.
6 Şubat’ta meydana gelen depremde Hatay Havalimanı’nda ise pistin yarılıp terminal binalarının da zarar görmesi üzerine, meydan can ve mal güvenliği açısından hemen uçuşlara kapatılmıştı.
İlk olarak 2007 yılında Amik Ovası’nda kuruyan Amik Gölü’nün yumuşak zemini üzerine yapılarak hizmete başlayan Hatay Havalimanı’nın 2008 yılındaki büyütme ihalesini, halen Dalaman Havalimanı’nın ortağı olan YDA Gurup kazanmıştı. Havalimanı’nın genişletme işi 2011’de bitti ve dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından hizmete açıldı.
Depremden sonra pistteki çatlaklar onarılıp, molozlar hemen temizlenerek, havalimanı uçuşlar için hazır denildi ve trafiğe açıldı. Fakat, 3 bin metre olan pistin 918 metre kısaldığı ve 2 bin 082 metreye indiği gerçeği DHMİ’nin yayımladığı notamla ortaya çıktı.
Pisti kısaldığı için her uçağın inemediği Hatay Havalimanı bu haliyle depremden bu yana sınırlı hizmet vermeyi sürdürdü.
Hatay Havalimanı’nın açılması için birçok kuruluş seferber oldu denebilir.
Hatta öyle ki, havalimanının acilen açılışı için makine ve ekipman desteği vererek yardımcı olduğunu açıklayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yalanlandı ve onarımı İstanbul Havalimanı ortağı Kalyon İnşaat ekipleri yaptı diye de resmi açıklama yapıldı.
Aradan altı ay geçtikten sonra gelen bir haber doğrusu bizi fazlasıyla şaşırttı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Oraloğlu, karayollarıyla uğraşıyor olmalı ki, AK Parti Hatay Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı olan Hüseyin Yayman, Hatay Havalimanı’nın onarıma alınacağını ve 8 ay boyunca uçuşlara kapatılacağını açıklarken, sanki bizler hiçbir şey bilmiyormuşuz gibi şunları da eklemeyi unutmadı:
“6 Şubat günü yaşanan deprem dünya tarihinin en büyük depremlerinden biriydi. 200 atom bombasının neden olabileceği tahribata neden oldu. Kıtalar yer değiştirdi. Biz bugün o tahribatları gidermeye çalışıyoruz. Bunların arasında Havaalanı da var. Pist yedi yerinden kırıldı. Pisti yeniden kaldırıp yerine yeni pist yapılacak. Biz bu çalışmaların sekiz ay içerisinde bitirileceğini düşünüyoruz. Biraz uzun sürebilir ama çabamız zamanında veya zamanından önce bitirmektir. Hem şehirlilerimiz merak etmesinler meseleyi baştan sona kadar takip edeceğim”
Açıklamaya göre, pist yerinden kaldırılıp aynı yere tekrar yapılacakmış. Sormak gerek, bu pist yedi yerden neden kırıldı?
Yıllar önce havalimanı buraya yapılırken uyarılara aldırmayanlarla asrın depremi diyerek bütün suçu doğaya yükleyenler yanlışta ısrar etme noktasında buluştu.
Deprem ihtimalinin yüksek olduğu böyle bir yere tekrar pist yapmak milyonlarca liranın toprağa gömülmesi demektir.
Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman böyle bir açıklama yaparken ne Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ne de Bakanlığa bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nden (DHMİ) her hangi bir açıklama yapılmayışı manidar değil mi?
Göz göre göre çürük zemine yapılmakta ısrar edilen yeni pist yapım işinin kime ve kaça ihale edileceğini merak ediyoruz.
Mutlu yarınlar Türkiyem…