?>

Hayali için üç üniversite bitirdi; ama...

H. Gül KOLAYLI

1 yıl önce

Bursa Kamu Hastaneleri Başkanı olarak görev yapmakta iken, 16 Şubat 2023 tarihinde Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevine vekaleten atanan Doç. Dr. Salih Metin görevi Doç. Dr. Mehmet Oğuzhan Ay’a devretti…

Doç. Dr. Salih Metin yayınladığı veda mesajında 5,5 aylık sürede Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan çalışmaları projeleri özetlemişti. Biz de Bursa.com olarak Bursa Kamu Hastaneleri Başkanlığı görevine dönen Doç. Dr. Salih Metin ile geniş bir söyleşi gerçekleştirdik

Doç. Dr. Salih Metin, dedeleri 1928 yılında Bulgaristan’dan Bursa’ya göç etmiş bir aileye mensup… Annesi, babası gibi o da Bursa’da dünyaya gelmiş.  Hocailyas İlköğretim Okulu’nda ve Bursa Anadolu Lisesi’nde okumuş… Hayali kaymakam olmakmış,  ailesinin ısrarı sonucu Tıp Fakültesi’nde okumuş; ama uzun süre de hayalinde direnmiş, hatta 4 yıllık Kamu Yönetimi bölümünü bitirmiş; ama aile bağları öne çıkınca kariyerini Aile Hekimliği uzmanlığı üzerine yapmış… O arada da 4 yıllık Sağlık Yönetimi Bölümü’nden de mezun olmuş. Yani üç fakülte mezunu; uzmanlık, doçentlik derken birkaç yıl içerisinde profesör de olur… Bulgaristan Türklerinin ortak özelliği çok çalışkan olmalarıdır… O da öyle biri… Yolu açık olsun…  Genç bir akademisyen ve bürokrat olan Doç. Dr. Salih Metin ile ilgili söyleşiyi İlgiyle okuyacağınızı umuyoruz….

DEPREMDE ENKAZ ALTINDA KALANLAR, CRUSH SENDROMU, HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ

Sayın Salih Metin, 16 Şubat’ta Yüksek İhtisas Hastanesi’nde görevlendirildiniz… Asrın deprem felaketi yaşanalı henüz 10 gün olmuştu… Deprem bölgesinden hasta geldi mi?

Evet… 6 Şubat deprem felaketinden sonra başladık. Depremde enkaz altında kalıp da kurtarılanlarda Crush sendromu olur.  Enkaz altında kalan depremzedenin bedeninde ezilmeler oluşunca böbrekler olumsuz etkilenir. Bu durumda  Hiperbarik Oksijen tedavisi uygulanır. Güney Marmara’da bu alanda tekiz…  Normalde günde 3 seans yapıyorduk. Bu tedavi diyabetik hastalarda kangreni engeller. Deprem bölgesinden hastalar geldi. Hocalarla oturduk konuştuk. Ayarlamaları yaptık. Sabah 8, akşam 8; randevu süremiz 3 aydı, şimdi 15 günün altına düşürdük. Deprem döneminde gelen hiçbir hastayı geri çevirmedik….

YÜKSEK İHTİSAS: 4 BİN 900 ÇALIŞANIYLA  1535 YATAKLI DEV HASTANE!

Sayın Salih Metin, Yüksek İhtisas Hastanesi kaç yataklı; kaç kişi çalışıyor?

Yüksek İhtisas Hastanesi’nin Yıldırım’daki ana bina ve ek hizmet binalarının yanı sıra, Osmangazi ve Nilüfer’de ek hizmet binaları  var. Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yatak kapasitesi 1535… Öğretim üyeleri, uzman doktorlar, asistanlar, tüm sağlık ve idari personel dahil çalışanlarımızın sayısı 4 bin 900 kişi… Bir kent gibi… Yılda 5 milyon hastaya hizmet veriliyor…

ORGAN NAKLİ MERKEZİ VE KAPALI ORGAN NAKLİ

Organ Nakli Merkezi’nizden ve kapalı organ naklinden söz eder misiniz?

Organ Nakli Nilüfer Ek Binası’ndaydı. Multidisipliner bir çalışma gerektirdiğinden Organ Nakli Merkezi’mizi ana binaya aldık. Bir hocamızı Antalya’ya eğitime gönderdik. Canlıdan canlıya organ naklini küçük bir delikten Laparoskopi ile Prof. Dr. Murat Demirbaş yaptı. İstanbul’un dışında Marmara’da bu şekilde organ nakli yapacak başka bir merkez yoktu…

ONKOLOJİ HASTASI ÇOCUKLAR İÇİN HASTA OKULU

Onkoloji tedavisi gören çocuklar için oluşturulan hasta okulunu anlatır mısınız?

 Çocuk Hemato Onkolojisi’nde 3 ay gibi uzun süre hastanede yatan çocuklar var. Millî Eğitim Bakanlığı ile protokol yapıyoruz. Serviste bir alanı yenileyip okul sınıfı olarak çocukların hizmetine açtık. Çok da güzel oldu. Milli Eğitim tarafından görevlendirilen öğretmenler çocuklara sınıfta ders veriyor. Çocukların tedavi sürecinde dersleri aksamamış oluyor.

FİZİK TEDAVİ SERVİSİ BİR ARAYA TOPLANDI

Sayın Salih Metin, Yüksek İhtisas Hastanesi’nde gördüğümüz, duyduğumuz kadarıyla dağınık olan birimler bir araya toplanmış…  Biraz da bunlardan söz eder misiniz?

Fizik tedavi sürecinden başlayalım. Toplum yaşlanıyor. Ortalama insan ömrü uzadı. Ancak yaş ileri olunca kronik hastalıklar da artıyor. Biz fizik tedavi hastalarını gruplarız. A grubu felçli, inme hastalarıdır, en elzem gruptur. Uzun soluklu tedavi gerekir. 3 ayda randevu veriliyordu. Üç ayda hastanın pek çok şeyi oturuyordu, kalıcılaşıyordu.Fizik tedavi sürecinin C grubu romatizma, kırık; D grubu ise bel fıtığıdır. Şu anda tedavi günübirliğe döndü…

Hastane ana bina zemin katta bulunan Fizik tedavi alanları kadın doğum ek binasına taşındı. Boşalan yerde tadilat yapılarak 14 poliklinik odası faaliyete geçirildi.Ana bina 2. Kattaki  Fizik tedavi birimleri kemoterapi ünitesi olarak projelendirildi…  Kadın doğum ek binasındaki 1. Bodrum katta bulunan eczane deposu taşınarak fizik tedavi alanı olarak hizmet vermeye başladı.  

 

Nilüfer Ek Bina’da da fizik tedavi uygulanıyor. Fizik tedavide box (yatak) sayısı 32 idi, 47’ye çıktı.  

Yüksek İhtisas Hastanesi’nde Fizik Tedavi farklı binalarda ve binaların farklı yerlerindeydi. Hepsi bir araya toplandı. Yatan hasta da, fizik tedavi gören hasta da aynı katta yer alıyor.

‘FELÇ GEÇİREN HASTALARDA İLK ÜÇ SAAT ÇOK ÖNEMLİDİR’

Nöroloji Kliniği'nde ne gibi düzenlemeler yapıldı?

Ana binadaki Nöroloji Kliniği’ni Kalp Damar Ek binasını en üst katına taşıyarak 32 yataklı bir servis açtık. Bakın felçten sonraki ilk üç saat çok önemlidir. Bu aşamada girişimsel radyologlar müdahale ediyor, trombolitik enjekte edilir ya da stent takılır…

Bu çok önemli, kritik bir zaman eşiğidir. Ana binada sıra gelmesi, tanı konması zaman alıyor. Oraya kışın 3 bin, yaz mevsiminde 2 bin hasta geliyor. Kalp acile gelen hasta sayısı 150, 250 civarında. İnme hastasının sayısı 20, 30 ama 3 saat içerisinde müdahale edilmediği takdirde ömür boyu felç kalma riski var. İki bina arasında ambulansla gidiliyor. Nöroloji acili, inme vakaları beklemez. Kalp Aciline taşıdık. Yan tarafa inme yoğun bakımı yaptık. İnme hastaları acilden inme yoğun bakımına, orada toparlandıktan sonra ise en üst kattaki servise alınıyor.

POLİKLİNİK SAYISI 124’TEN 133’E ÇIKARTILDI

Diğer yenilikleri ve iyileştirmeleri özetler misiniz?

Sağlık Kurulu birimi yeni açılan odalarla hizmet kapasitesini genişletti, randevu süreleri azaldı.  Poliklinik sayısı 124’ten 133’e çıkartılarak randevu süresi kısaltıldı. Yeni depolama alanı yapıldı. Kalp Merkezi kan alma birimi genişletilerek hasta bekleme süresi düşürüldü. Asistan doktorlar ve tıp fakülteleri öğrencileri için yeni derslikler oluşturuldu. MR çekim sayıları artırıldı, randevular gün aşırı veriliyor. Ayrıca Yüksek İhtisas Hastanesi’nde sağlık turizmine yönelik Uluslararası Hasta Birimi açıldı.

PALYATİF HASTA YATAĞI 14’TEN 43’E ÇIKTI

Yaşlı ya da ciddi hastalığı olan palyatif hastalar için herhangi bir çalışmanız oldu mu? Palyatif yatak sayısında artış sağladık. Palyatif Bakım servisimiz 14 yataklıydı. Şu anda 43 yatağa çıkardık. Nilüfer Ek Bina’sında 11 yatak, burada ise 32 yatak var. Palyatif hastaları yatırabilmek için yoğun bakımdan hasta almak da mümkün değildi. Yatak sayısını artırarak sorunu önemli ölçüde çözdük.

GÖZ AMELİYATHANESİ YAPILDI / XCİMER LAZER- GÖZ ÇİZME AMELİYATLARI YAPILABİLİYOR

Başka hangi projeler hayata geçirildi, hangi iyileştirmeler yapıldı?

Yeni Doğan Yoğun Bakımı’nda birinci basamak en basitidir. 6 yataktı. İkinci basamak entübe edilebilecek hastaları kapsar, 9 yatağa çıkarttık. 5 yataklı kadın doğum cerrahi servisi ve 6 yataklı dahiliye yoğun bakım oluşturuldu.

Kadın Doğum binasında Çocuk holter birimi ve çocuk efor test birimi açıldı…

Yüksek İhtisas Hastanesi’nde Kovid-19 döneminde test yaptığımız bir yer vardı. Eski Tüp bebek merkeziydi. Orasını katarakt gibi günübirlik göz ameliyatlarının yapıldığı ameliyathaneye dönüştürdük. Göz çizme ameliyatı / Xcimer Lazer kamu hastanelerinde yoktu. Hizmete açtık.  SUT fiyatına Nilüfer Ek binada yapılıyor. 

Hasta geldiğinde hastayı karşılamak ve yönlendirmek için 17 desk oluşturduk. 17 alanda 38 karşılama personeli görevlendirip halkın hizmetine açtık.

EKO önemli bir tetkiktir. EKO’daki sürece göre kişiye anjiyo da planlanır. Kardiyolojide hastaların yüzde 80’inden EKO istenir. Buradaki randevu ortalama 40 gündü. Biz bunu günü birliğe çevirdik. Sabahtan gelenler aynı gün içerisinde çekiliyor. Bu da personelin veriminin artırılmasına yönelik planlama sayesinde çözüldü….

Osmangazi Ek Bina’da bulunan Uyku Laboratuvarı yatak sayısı 4’ten 6’ya çıkartıldı. Böylece uyku laboratuvarında hizmet veren hasta sayısının 1800’e ulaşması hedeflendi…

Çok teşekkürler Sayın Salih Metin… Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Tüm bu çalışmaları tek başıma yapmadım.  Başta İl Sağlık Müdürümüz sayın Dr. Fevzi Yavuzyılmaz olmak üzere bu süreçte birlikte çalıştığım yönetici ekip arkadaşlarıma ve bu sürece destek olan tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ederim…  Görevi devralan Sayın Doç. Dr. Mehmet Oğuzhan Ay hocamıza hayırlı olsun.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI