Bursa Ovası’nın en büyük fıstık çamı ormanı Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi’ndedir.
Dönemin Uludağ Üniversitesi bürokratı Orman Mühendisi Cemal Bey’in çabalarıyla Orman Bölge Müdürlüğü’nce orman olarak tescillenmiştir… Öngörülü bir girişim. Zira, Uludağ Üniversitesi’nin ormanı tescilli olduğundan dokunulmuyordu…
Ancak Ziraat Mühendisliği’nin araştırma ve uygulama arazilerine sık sık inşaat yapılması gündeme gelip durdu. Yapılsa haberimiz Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi sayesinde haberimiz olurdu. Zira şimdi Büyükşehir Kent Konseyi Başkanlığı’na seçiler Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy ile Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu geçmiş dönem ZMO Bursa Şubesi başkanlarıydı… Bir şekilde fakülte arazilerinde olan yapılaşmayı gündeme getirirlerdi diye düşünüyorum…
BUÜ Görükle Yerleşkesi fıstık çamı ormanı Yolçatı Kırsal Mahallesi ile komşuydu… Bir ara o bölgelerden kampüse çok giriş olduğundan tel ile çevrilmişti… Araçların giremediği bölgelerde atlı güvenlikler görev yapıyordu… En çok da ederi çok yüksek olan fıstık çamları yağmalanıyordu…
Bak şimdi aklıma geldi. O yanan fıstık çamı ağaçlarının ürün bazında ticari değeri çok yüksekti. Çeyrek yüzyıl önce yaptığım söyleşide gelecekte fıstık çamı ağaçları daha da büyüdüğünde tam ürün alındığında elde edilen gelirlerle fakülte binalarının yapılabileceği söylenmişti.
Bir ara aklıma gelip sormuştum. Çok cüzi bir ücrete birilerine havale edildiğini öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Araştıracağını söylemişti, araya başka bir şeyler girdi, hocadan da ses seda çıkmadı. Ben de unuttum gitti. Şimdi sorsam da ne işe yarayacak…. Ağaçların çoğu yandı gitti…
2000’li yıllarda üniversitede dandik de olsa bir itfaiye aracı vardı. Ufak tefek yangınlara müdahale ediyordu. Sigara izmaritinin atılması nedeniyle sıcak yaz aylarında küçük yangınlar çıkar ve söndürülürdü…
Hatırladığım kadarıyla Üniversite ormanında yabani hayat da vardı. Gölet yapıldıktan sonra yabani hayat da zenginleşmişti. Tilkiler, tavşanlar yaşıyordu. Geyik de bırakılmıştı ormana… 2000 yılı öncesinde bir kez büyükçe bir yangın olduğunu anlatmışlardı.
Ne yazık ki Yolçatı’da çıkan yangın BUÜ fakülte arazilerine ve Ormanı’na sıçradı…
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz’ın verdiği bilgilere göre;
“ 7 bin 500 dekarlık ormanın 766 dekarı yandı… 131 dekar biçilmiş alan yandı.
Arıcılık Geliştirme ve Uygulama Merkezi'nde (AGAM) 30 adet arı kovanı küle döndü.
Veterinerlik Fakültesi'nde 10 ton buğday, 20 ton kuru yonca, 30 ton saman, 1 traktör yanarken, hayvan barınakları hasar aldı. 2 bin meyve ağacı, 80 dekarlık biçilmemiş buğday tarlası yandı.
Çiftlikte yaşayan hayvanların tamamı da kurtarıldı… “
Yangını söndürmede eski Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdürrahim Korukçu’nun büyük uğraşlarıyla BUSKİ tarafından yapılan gölet hava araçlarının su kaynağı olarak etkili oldu…
Yangın sonrası en büyük teselli ise kuşkusuz can kaybı olmamasıydı…
Rektör Prof. Dr. Yılmaz Tarım ve Orman Bakanlığı ile bir protokol imzalayacaklarını ve ekim ayı gelmesiyle birlikte ağaçlandırma çalışmalarına başlayacaklarını söyledi…
Malum… Orman yangınlarından sonra kamuoyunda yerlerine bina yapılacağı yönünde bir endişe oluşuyor…
KALBİR BAŞKANI MUSTAFA KARAMAN’DAN AÇIKLAMA
Yani çoğumuzun içi yeni fidanlar toprakla buluşuncaya kadar rahata etmeyecek…
Kalite Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karaman her ne kadar Trabzonlu olsa da bir Bursa sevdalısıdır ve şehrin adının Kaliteşehribursa olması için müthiş bir kampanya yürütür, mücadele eder durur…
KALBİR adına açıklama yapan Mustafa Karaman kamuoyuna şu mesajı verdi:
“Üzüldük! İhmal var mı, bilmiyoruz? Yanan / yakılan / yaktırılan bu alanlarda beton ve türevlerini istemiyoruz!
Üniversite yönetimine çağrımızdır;
Seferberlik başlatılsın!
Şu an, Uludağ Üniversitesinde eğitim gören her öğrencinin adına bir fidan, öğrencilere diktirilsin ve ağaçlara öğrencilerin isimleri verilsin.
Kalite Birliği olarak 500 fidan temin edeceğiz.
Eminim ki;
Kaliteşehribursa'da, STK'lar tarafından binlerce fidan hediye edilecektir.
Organizasyonu yapmaya ve yönetmeye, Uludağ Üniversitesinin yeşil dokusunu geri getirmeye hazırız.
Uludağ Üniversitesi, Kaliteşehribursa'nın önemli bir markasıdır, değeridir ve değerlere sahip çıkmak gerekir.
Gün; ihmali değil, ihtimalleri değerlendirme günüdür ve bir gün;
O alanlarda bir betonlaşma olursa, Kalite Birliği olarak bunun karşısında olacağımızı, başta Üniversite yönetimi olmak üzere, kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.
Kaliteşehribursa sahipsiz değildir.”