?>

Limited şirketlerde ortaklıktan çıkarma hükümleri

Cem AĞ

2 yıl önce

Kıymetli okurlar, hepimizin malumu üzerine limited şirketler ülkemizde en yaygın sermaye şirketlerinden biridir. Limited şirket; bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulan ticaret şirketidir. Limitet şirketler, ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanırlar. Sermayesi belirli olup, bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşmaktadır.

Belli durumlarda limited şirket ortakları arasında uyumsuzluklar çıkabileceği gibi bu uyumsuzluk sonucunda ortaklıktan çıkarılma hükümleri uygulama alanı bulabilir. Limited şirkette bir ortağın ortaklıktan çıkarılması iki hal ile mümkün olabilir.

Türk Ticaret Kanunu 640’ıncı madde hükümlerine göre, şirket sözleşmesinde, bir ortağın genel kurul kararı ile şirketten çıkarılabileceği sebepler öngörülebilir. Çıkarma kararına karşı ortak, kararın noter aracılığıyla kendisine bildirilmesinden itibaren üç ay içinde iptal davası açabilmekte ve şirketin istemi üzerine ortağın mahkeme kararıyla haklı sebebe dayanılarak şirketten çıkarılması hâli saklıdır. Ayrılma kararı TTK m. 621 uyarınca, temsil edilen oyların en az üçte ikisinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması hâlinde alınabilir. Ortak şirketten ayrıldığı takdirde, esas sermaye payının gerçek değerine uyan ayrılma akçesini istem hakkını haizdir. Şirket sözleşmesinde öngörülen ayrılma hakkı dolayısıyla, şirket sözleşmeleri ayrılma akçesini farklı bir şekilde düzenleyebilirler.

Ayrıca; şirket sözleşmesi, ortaklara şirketten çıkma hakkını tanıyabilir, bu hakkın kullanılmasını belirli şartlara bağlayabilir.

Her ortak, haklı sebeplerin varlığında şirketten çıkmasına karar verilmesi için dava açabilir. Mahkeme istem üzerine, dava süresince, davacının ortaklıktan doğan hak ve borçlarından bazılarının veya tümünün dondurulmasına veya davacı ortağın durumunun teminat altına alınması amacıyla diğer önlemlere karar verebilir.

Kıymetli okurlar, her ortaklık başlayacağı şekliyle bitiş hükümlerinin de ticari hayatın bir gerçeği olduğu unutulmamalıdır. Naçizane tavsiyemiz şirket kuruluşlarında ticari hayatın her türlü duruma açık olduğunu ve ihtimalleri değerlendirerek ayrılma durumunda da tüm ortakları mağdur etmeyecek bir yol haritası hazırlamanın önemli olduğudur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI