Metal işçilerine yüzde 34 ara zam yapıldı. Metal işçilerinin toplu sözleşmede aldıkları zamlar enflasyon karşısında erimişti…
Asgari ücretin 8 bin 500 liraya çıkmasıyla birlikte metal işçilerinin enflasyon karşısında eriyen ücretleri asgari ücrete yaklaşmıştı…
Metal işkolunda örgütlü olan Türk-İş’e bağlı Türk Metal, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ve Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş sendikaları ara zam için Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) ile bir süredir görüşüyordu…
Müzakereler neticesinde MESS toplamda yüzde 34 tutarındaki zammı kabul etti. Üç sendikanın lideri yaptıkları ortak açıklamada ara zammı kamuoyu ile paylaştı.
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci’nin ortak imzasını taşıyan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı.
“Ülkemizde başta işçiler olmak üzere, emeği ile geçinen bütün kesimler, olumsuz ekonomik koşulların ve yüksek enflasyonun neden olduğu hayat pahalılığı ve ortaya çıkan geçim sıkıntısı ile mücadele etmektedir.
Buna ek olarak asgari ücrete gelen zam da örgütlü olduğumuz işyerlerinde ücretler arasında yakınlaşmaya ve ücret dengesinin bozulmasına neden olmuştur.
Bu durum, Sendikalarımız Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş’in, Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) ile 12 Ocak 2022 günü imzaladığı ve 1 Eylül 2021-31 Ağustos 2023 tarihleri arasında geçerli olan Grup Toplu İş Sözleşmesinde kıdem zammına dayalı yeni bir düzenlemeyi zorunlu kılmıştır.”
Basın açıklamasından anlaşıldığı kadarıyla bir süredir her üç sendikanın ve MESS’in yetkilileri ara zam konusunda görüşme içerisindeydiler. Aslında bir süredir farklı sendikalardan MESS ile ara zam talebi için görüşmelerin sürdüğüne dair bilgiler geliyordu.
Metal işkolu sendika liderlerinin ortak açıklaması şöyle devam ediyor:
“Bu amaçla, bir süredir devam eden müzakerelerin sonuncusu bugün (17 Ocak 2023 Salı günü) MESS Genel Merkezinde yapılmış ve taraflar aşağıdaki mutabakatın kamuoyuna duyurulması kararı almıştır.
Buna göre; İşçilerin 31 Aralık 2022 günkü saat ücretleri önce 48,04 TL’ye çekilecektir.
Daha sonra, yürürlükteki toplu iş sözleşmesi gereğince, 2023 yılı Mart ayında verilmesi gereken dördüncü dilim ücret zammı, Mart ayını beklemeden, yukarıda belirtilen düzenlemenin ardından yüzde 15 olarak uygulanacaktır.
Ancak Mart ayındaki son altı aylık enflasyon oranının yüzde 15’i aşması halinde, aşan kısmın tamamı 28 Şubat’taki ücretlere yansıtılacaktır.
Bu düzenlemeden sonra her kıdem yılı için saat ücretlerine, 10,5 TL’yi geçmemek üzere, 70 kuruş eklenecektir…”
Sendikalı işçilerin dışındaki vatandaşların bu ifadelerden parasal bir çıkarım yapması mümkün değil. Ortak basın açıklamasında toplam zam oranı şöyle netleniyor:
“Böylece anlaşmayla birlikte elde edilen toplam zam oranı yüzde 34 olmuştur.
Sendikalarımız tarafından yapılan bu iyileştirmenin, MESS’e bağlı işyerlerinde çalışan üyelerimizin yaşadığı reel ücret kayıplarını bir nebze olsun azaltacağına ve 2023-2025 dönemi MESS Grup Toplu İş Sözleşmesinde kayıplarımızı telafi edeceğimize inanıyoruz. Saygılarımızla…”
Metal iş kolunda, Türk Metal, Birleşik Metal-İş, Özçelik-İş’in örgütlendiği ve MESS ile toplu sözleşme yapılan işyerlerindeki işçiler ek zam taleplerini gerek fabrika ortamlarında işyeri temsilcilerine ileterek, gerekse sosyal medyada dile getiriyorlardı…
Üç farklı konfederasyona bağlı olan metal işkolunda örgütlenen sendikaların ara zam talebini gündeme getirmesinin sonucu, Türk sendika tarihinde görülmedik bir şekilde MESS Grup Toplu Sözleşmelerinde ara zam yapıldı…
Bu arada, 2021 ve 2022 yıllarındaki öngörülemez enflasyon artışı, toplu sözleşmelerin MESS’in 3 yıllık yapılması ısrarına karşın sendikaların 2 yıldan taviz vermemesinin ne kadar yerinde olduğunu ortaya koydu…