?>

MMO Bursa: 'Doğalgazda küçük işletme ve konuta zam, büyük sermayeye indirim"

H. Gül KOLAYLI

4 ay önce

Markete her gidişimizde bir şeyler zamlanıyor...  Market sahibi yakınıyor; "Abla, şu ürünlerin yenisi zamlı geliyor. Firmadan arayıp yeni fiyat bildirimi yaptılar. Ona göre sipariş geçeceğim...

Söyleniyorsunuz, "Döviz artmadı, asgari ücret de! Bunlar niye böyle durmadan fiyat artırıyor?"

Market sahibi yanıtlıyor;"Abla elektriğe, doğalgaza zam geldi. Fabrikalar elektrikle çalışıyor. Fiyata hemen yansıtıyorlar işte. Biz de satarken müşteriye söylemeye utanıyoruz valla..."

Evet böyle de bir hal var... Ahir ömrümde bunca yaşıma dek ilk defa son birkaç yıldır küçük esnaf sürekli gelen zamları müşteriye söylemekten hicap duyuyor... 

Elektirikten sonra şimdi de doğalgaza zam geldi. Kışın ya faturalar cayır cayır yakacak, ya da soğukta oturup hasta olup sağlık için para harcayacağız... İki ateş arasında kalmak gibi bir şey... 

Dün caddede birisi çöpe üst baş, çanta, ayakkabı gibi eskilerini atmış, hemen caddenin karşı tarafında giysi kumbarası var; ona atmamış... Gelen karıştırdı, giden... İnsanlar işine yarayacak olanı aldı... 

(Giysi kumbaraları ihaleyle birilerine veriliyor, onlar da muhtemelen geri dönüşüme sokuyor.  Giymediğim giysileri dolap bekçisi yapmıyorum. Ayakkabı ise silip, giysi ise yıkayıp kurutup temiz bir poşete yerleştirip çöp konteynırının yanına koyuyorum. Bir  saate kalmadan birileri alıp gidiyor.)

Yoksulluk diz boyu... Artık pazarlarda bile atık sebze, meyve çok az çıkıyor. Pazarcılar, ezik ürünleri düşük ücretle satışa sunuyor. Tabii dar gelirlilerin yaşadığı mahallelerde böyle... Buralarda zincir marketlerde ezik, fazla beklemiş, bozulmaya yüz tutmuş sebze ve meyveler ayrı bir stantta düşük ücretle satılıyor. Eskiden konteynırlara atılırdı, yoksullar da oradan ayıklayıp alırdı. Artık iyice küflenip çürümeden, kokuşmadan atılmıyor bile!

Nüfusun yüzde 10'u ekonomik olarak çok rahat,  yüzde 10'unun keyfi yerinde... Kalan yüzde 80 geçim sıkıntısı çekiyor. Bursa'da 800 bin emekli var...  eşleri ve çocuklarını da katarsanız, nüfusun yarısı emekli maaşına muhtaç! Yani şehirde açlık sınırının altında yaşayanların sayısı tahminlerin ötesinde... Siz Nilüfer'de Podyum Park'ta, FSM'de, Özlüce'deki kafelerde yiyip içenlere bakmayın. Onlar bu taş çatlasa yüzde 20'lik varsıl nüfusun yansıması... Birileri oralarda gezip tozarken, Kent yoksulları zamlanan otobüs fiyatları yüzünden ulaşım kısıtlamasına uğramış durumda... 

MMO BURSA ŞUBESİ'NDEN DOĞALGAZ ZAMMINA TEPKİ

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi doğalgaz zamlarına tepki gösterdi... 

MMO Bursa Şubesi Başkanı Ahmet İhsan Taşkınsel tarafından yapıılan açıklamada doğalgaz zamlarına değiniilirken, küçük işletmelerle konutlara zam yapıldığına, elektrik şirketleri ile büyük sermayeye ise indirim yapıldığına dikkat çekildi...

Taşkınsel tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Seçim yılları olduğu için konutlara satılan doğalgaz fiyatlarını 1 Ocak 2023’den bugüne dek artırmayan enerji yönetimi ve ona bağlı BOTAŞ Genel Müdürlüğü, dağıtım şirketlerinin sattığı doğalgazın fiyatını, 01.08.2024 tarihinden geçerli olmak üzere konutlar için yüzde 38, küçük sınaî ve ticari işletmeler için yüzde 33,1 oranında artırmıştır.

Küçük işletmelerle konutlara zam, elektrik şirketleri ve büyük sermayeye indirim

Yıllık doğalgaz tüketimi 300.000 m3’den az olan küçük ve orta boy ticari/sınaî kuruluşların gaz alış fiyatlarına yapılan yüzde 33 artışla, son bir buçuk yılda alım fiyatları artan bu kesimin alım fiyatları artık büyük sanayi kuruluşlarının fiyatlarıyla eşitlenmiş; elektrik üreticilerinin gaz alış fiyatları da yüzde 33 azaltılmıştır.

Aşağıdaki tabloda görüleceği üzere BOTAŞ, 1 Ocak 2023 tarihinden bugüne, 18 ay içinde, gaz satış fiyatlarında elektrik üreticilerine yüzde 33, büyük sanayi kuruluşlarına yüzde 28 indirim yaparken, konutlara yüzde 38, küçük sınaî ve ticari işletmelere yüzde 59 zam yapmıştır. Böylece küçük işletmeler, dev sanayi kuruluşları ile aynı fiyattan gaz satın alır hale gelmiştir. Elektrik üreticilerine de, gaz alış fiyatlarında yüzde 33 indirim yapılmıştır."

Başkan Ahmet İhsan Taşkınsel BOTAŞ Satış Tarifesi–Doğalgaz Fiyat Artışları / Ocak 2023–Ağustos 2024 tablosunu da paylaştı:

MMO Bursa Şubesi Başkanı Taşkınsel son zam ile son zam ile birlikte beş kentimizdeki abonelerin yıllık tüketimleri ve ödeyecekleri miktarlarla ilgili paylaştığı çizelge ise şöyle:

DOĞALGAZ ALIŞ MALİYETLERİ VE SÜBVANSİYONLARIN ARDINDAKİ GERÇEKLER 

Başkan Taşkınsel "Doğalgaz alış maliyetleri ve sübvansiyonların ardındaki gerçekler" başlığı altında şu bilgileri paylaştı.

Doğalgazın 1000 m3’ünün yaklaşık 300–310 dolara temin edildiği kabulü ve taşıma bedeliyle 330 USD/1000m3, 1 m3’ü 0.33USD/m3, 1 USD=33 TL kurgusu ile 1 m3 gaz maliyetinin 10,9–11 TL olduğu kabul edilebilir. Bu durumda konutlar için gaz satış fiyatlarında kamu desteğinin sürdüğü görülmektedir.

 Ancak bu kamusal desteğin, siyasi iktidar tarafından yurttaş ve kamu çıkarı gözetilmeden hatalı bir şekilde yapılmasının somut bir örneğinden de söz etmek gerekir.

2023 Mayıs seçimlerini kazanma amacıyla, bütün konut tüketicilerine 2023 Mayıs ayında bedelsiz doğalgaz temin edileceği bildirilince, aylık tüketim bir önceki yılın Mayıs ayına göre ikiye katlanarak 1,8 milyar m3 olmuştur. 

Gelir durumları dikkate alınmaksızın tüm konut tüketicilerinin aylık 25 m3 gaz tüketimi kalan on bir ay boyunca faturalandırılmamıştır. Bu uygulama ile konutların gaz tüketimi Mayıs-Aralık 2023 döneminde 2,3 milyar m3 artmıştır.

Bu popülist politika, yoksulluk sınırlarının altında yaşam savaşı veren milyonlarla, plazalarda, saraylarda yaşayan varsılların bir tutulduğu gerçeğini örtmüş, yoksul kesimler için ayrılması gereken kaynaklar mirasyedi gibi harcanmıştır.

Yine bu uygulama ile TÜİK enerji fiyat artışları sıfırlanmış ve yılın ilk altı ayındaki TÜFE oranları düşük gösterilerek TÜFE endeksli ücret artış taleplerinin önü kesilmeye çalışılmıştır."

AÇLIK SINIRI 20 BİN LİRAYA YAKLAŞTI, YOKSULLUK SINIRI AYLIK 60 BİN LİRAYI GEÇTİ!

MMO Bursa Şubesi Başkanı İhsan Taşkınsel de yoksulluğa d ikkat çekerek basın açıklamasını şöyle sonlandırdı:

"Açlık sınırının ayda 20 bin TL’ye yaklaştığı, yoksulluk sınırının aylık 60 bin TL’yi geçtiği ülkemizde, 17 bin TL asgari ücretle ve dün 10 bin TL bugünse büyük bir lütufmuş gibi sunulan 12 bin 500 TL ile yaşamlarını sürdürmeye çalışan milyonlarca emekçi ve emekliye yaşamlarını çağdaş yaşam gereklerine uygun bir şekilde sürdürmelerine imkan verecek ciddi bir kamusal destek sağlanmamıştır. İktidarın popülist görünümlü politikasının ardındaki toplumsal gerçeklik, büyük şirketleri kollamak, ekonomik sıkıntıları halkın sırtına yıkmak, yoksulluk ve yoksulluğun sürdürülebilirliğini sağlayarak sermaye egemenliği düzenini ihya etmektir. “

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI