?>

Nilüfer’de alt katında işyeri olan binaların kolonları denetlenecek

H. Gül KOLAYLI

2 yıl önce

 İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ile Mimarlar Odası Bursa Şubesi Nilüfer Belediyesi ile yaptığı protokol kapsamında ilçedeki binaların alt katındaki işyerlerini kolon ve kirişlere zarar verilip verilmediğini tespit edecek…

22 Şubat tarihli “Bursa'da binaların alt katında kolon kesilip kesilmediği kontrol edilmeli” köşe yazımda başlıktan da anlaşılacağı üzere, Bursa’da alt katında zincir market, kafeterya, büyük mağaza/işletme, fırın olan binalardaki riske işaret ederek acilen denetim yapılması gereğine dikkat çekmiştim…

Kahramanmaraş ve Hatay depremleri kolonu kesilen binaların depremde yıkıldığınıı gösterdi. Aslında Marmara Depremi’nde de aynı olay yaşanmış, kolonu kesilen binalar yerle bir olmuştu…

Ayrıca çok sayıda bilim insanı giriş katlarında yer genişletmek amacıyla kolonu kesilen binaların deprem olmadan bile yıkılabileceği uyarısında bulunuyor…

Deprem sırasında yıkılan binalarda kolon kesildiği zor anlaşılıyor; binadaki konut sahipleri savcılığa bildirmişse resmileşebiliyor. Asıl mesele, deprem olmadan, yıkım yaşanmadan tespit etmekte.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Kahramanmaraş depremlerinden bu yana toplumu bilgilendiriyor, bilimin ışığında yerel ve idari yönetimlerle her türlü işbirliğine açık olduklarının mesajını veriyor…

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI VE MİMARLAR ODASI BURSA ŞUBELERİ İLE NİLÜFER BELEDİYESİ PROTOKOL İMZALADI

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Mercan Küçükkayalar ile görüştüm… Nilüfer Belediyesi ile bir protokol imzaladıklarını söyledi ve şu bilgileri paylaştı:

“Bu konuyla ilgili protokolü imzaladık. Hazırlanmış, kotarılmış bir protokoldü. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in ‘Hemen bu işi yapalım’ demesiyle birlikte altyapısı hazır olan protokolü imzaladık. Önümüzdeki bir iki hafta içerisinde sahaya ineceğiz.

Bir mimar ve bir inşaat mühendisinden oluşan 5 ekiple, Nilüfer’İn ilk yerleşim alanlarından başlayacağız çalışmaya. Daha sonra teknik ekip olarak tüm ilçeyi ele alacağız.

Protokolün amacı şöyle; alt katları işyeri olan binaların zemin ve bodrum katlarındaki taşıyıcı sistemlerine zarar verilip verilmediğine bakacağız.

Sadece kolonların kaldırılmasına değil; kolon ve kirişlerden tesisat geçirilip geçirilmediğini de kontrol edeceğiz. Özellikle o binalara gitmişken, herhangi bir eklenti olup olmadığının da notunu alacağız.

Binaların içerisine girmekte zorlanacak olursak, protokol gereği, Belediye’den zabıta desteği alacağız.”

‘BİZ SADECE TESPİTLE YÜKÜMLÜYÜZ”

Binalarda kolon ve kirişlere zarar verildiğini saptamaları halinde ne yapacaklarını sordum…

İMO Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Küçükkayalar, Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubeleri olarak durum tespiti yapmaktan öte bir görevlerinin olmadığını vurguladı;

“Biz tespitlerimizi Nilüfer Belediyesi’ne bildireceğiz. Böyle bir şey tespit ettiğimizde nasıl bir yaptırımı olur, nasıl bir cezai durum uygulanır, o bizim dışımızda.

O artık belediyenin sorumluluğunda. Ama mutlaka takibe alınacaktır. O inşaatta bulunmuş bizim meslek üyelerimizin de kendilerini güvenceye alması için kişisel başvuru yapılmasının da yolunu açacağız.

O üyemize bildirip, ileride sorumlu olmadığı bir durumdan sorumlu tutulmaması için “Yasal başvuruda bulunun” diyeceğiz. Odamızın hukuk danışmanı ile bu konuyu görüşüyoruz.”

Kiriş ve kolonlarına zarar verildiği tespit edilen bina sahipleri bilgilendirilecek miydi? Küçükkayalar şunları söyledi:

“Biz bilgileri belediyeye vermekle yükümlüyüz. Belediyenin bu konuda bina sakinlerini haberdar edeceğini düşünüyorum. Taşıyıcı sistemde zafiyet oluşmuşsa o binanın güçlendirilmesi gerekiyor…”

Genelde kolonları mal sahipleri kesiyor ya işletmelerini genişletmek ya da kiraya vereceklerse daha yüksek kira getirisi sağlamak için…

Ülkü Küçükkayalar şunları söyledi:

“Eğer binaların kolon ve kirişlerine zarar verilmişse, o zafiyeti oluşturanın kim olduğunun tespiti hukukun işi. Bizim yaptığımız çalışma ise takibe alınmak üzere yapılan bir işlemdir.

Buradaki amaç kamuoyuna şu kadar binada zafiyet var, diye açıklama yapmak değil. Ancak şu kadar binada zafiyet var diye açıklama yapmakla geçiştirilemez. Kesinlikle soruca gidilmek üzere yapılmış bir işlem olacak…”

‘ÇÜRÜKLERİ AYIKLAMAK, SAĞLAMLARI TESPİTTEN DAHA KOLAY’

Ve bir hususun altını çizdi:

“Bu doğrultuda başka bir belediyelerden de talep var, ama bu bir bina envanteri ya da kentsel dönüşümü programlarındaki stratejik planlama çalışması değil.

İnşaat Mühendisleri Odası Olarak Genel Merkezi’mizin oluşturacağı bir model var. Sadece Bursa’nın değil tüm şehirlerin kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Birkaç haftada şekillenir. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimize sunabiliriz.”

Küçükkayalar Nilüfer Belediyesi ile yapılan işbirliği protokolüne atıfta bulundu:

“Şu anda imzaladığımız protokol sadece işyerlerinde olabileceğini düşündüğümüz taşıyıcı sistem verilen zafiyetler nedeniyle yıkılan binaları gördüğümüz için ona karşı tedbir amaçlı bir çalışma. En azından bunları ayıklayalım…

Bir bilim insanın dediği gibi, çürükleri ayıklamak sağlamları tespitten daha kolay… Yapacağımız da buradan yola çıkan bir çalışma…”

‘KOLONU KESİLEN BİNALARDA GÜÇLENDİRME YAPILABİLİYOR, ANCAK… ‘

Peki kolon kesiklerinin telafisi var mı? Güçlendirme yapılabiliyor mu? İnternetten yaptığım aramalarda bu konuya dair bir bilgiye denk gelmemiştim. Küçükkayalar’a bunu da sordum; şunları anlattı:

“Var, güçlendirme ile bina ayakta durur. Ama çok eski yapılan binalarda bu güçlendirme yüksek maliyetli olabilir.

Güçlendirme projesi yapıldıktan sonra yıkıp yeniden yapmakla güçlendirme yapmak arasındaki kıyaslama yapılır… Güçlendirme projesi çıkmadan kesin hüküm vermek mümkün değil. Ama güçlendirme yapılabilir. Öyle binalar vardır ki, çok ekonomik çözümle güçlendirilebilir.”

Son olarak ise şunları söyledi:

“Bu saatten sonra ancak şunu söyleyebiliriz. Herkes her şeyi biliyordu, her şeyin farkındaydı. Bile bile bir zincir halindeki yanlış uygulamalarla bu felaketi yaşadık.

Bundan sonra kesinlikle bilimin aklıyla hareket etmeliyiz. Biz İnşaat Mühendisleri Odası yöneticilere olarak bilimin aklından uzaklaşmamaya çalışıyoruz. Yeni yapılaşmalarda yapılan yanlışların tekrarlanmamasının takipçisi olacağız…”

 

DERS ALMAK!

Kahramanmaraş Depremleri ve Hatay Depremi’nin fiziki ve toplumsal artçıları sürüyor… Cumhuriyet tarihinin bugüne dek yaşanan en büyük felaketi olarak tarihe geçti.

50 bine yakın insanımız hayatını yitirdi. On binlerce kişi yaralandı. Binlerce kişi sakat kaldı.

Hala yakınlarının ölüsünü ya da dirisini yurt içindeki hastanelerde, morglarda arayan pek çok depremzede var… Enkazlar kaldırıldıkça can kaybı da artıyor…

Herkesin dilinde ders çıkarmak… 1999 yılında Marmara Depremi ile yüzleştik. Aradan 23,5 yıl geçti… Ne kadar ders aldığımız ortada.

Böyle denildiğinde anda aklımıza ilk gelen ders çıkartılmadığı oluyor…

Toplum olarak ders çıkarmaya yönelik öğütleri, temenniler dinlemekten bıktık, bezdik. Artık yüksek deprem riski taşıyan Bursa’da ve diğer illerde çok hızlı bir şekilde tedbire yönelik harekete geçilmesini bekliyoruz…

Nilüfer Belediyesi'in binaların alt katlarındaki işyerlerine yönelik İMO ve MO Bursa Şbesi ile protokol imzalaması bu yönde atılana bir adımdır. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI