Eski Bursa evleri hikayesi olan, anıların hafızalara nakşedildiği, yaşanmışlıklarla dolup taşan mekanlardır… Her halükârda ayağa kaldırıldıklarında, sanki anılar da onlarla birlikte geri gelir… Yitip gitmişlere duyulan özlemden kaynaklanan hüzne rağmen… Sevgili Güzin Abraş ile uzun yıllar aynı kuruluşta çalıştık. Ben medyanın gazete bölümündeydim, o televizyondaydı… Bağımız hiç kopmadı.
Güzin Abraş hep başarılı işlere imza attı. TV ekranlarından ayrılsa da sunuculuğu bırakmadı. Güz Yapım’ı kurdu ve başarılı pek çok projeye imza attı. Bu arada Rahmetli babası Mehmet Abraş’a atfen “Bizim Dükkân” adlı kitap ile karşımıza çıktı…
Akabinde de yapımcılığını üstlendiği, aynı adı taşıyan belgeselde, Güzin Abraş 1922 yılından beri Çancılar’da hizmet veren Hacıbaba Izgara / Köfte ile Abraş ailesinin geçmişini, eş zamanlı olarak dünya, Türkiye ve Bursa tarihindeki önemli olaylarla harmanlayarak okura ve izleyiciye aktardı…Belgesel dünya vitrinine çıktı ve pek çok ülkede, uluslararası festivalde gösterime girdi, derecelerle ödüllendirildi…
Güzin Abraş bir süre önce, annesi Nermin Abraş, kardeşi Elif Abraş Aydoğan ile birlikte Abdal’da dededen kalma eski Bursa evini yeniden yaptırarak bir kültür, sanat, etkinlik merkezi olarak faaliyete geçirmeyi düşündüklerini paylaşmıştı…
Arada konuştuğumuzda; resmi süreçleri halletmek için uğraştığını anlatmıştı…
Resmi süreçleri tamamlamış… Eski Bursa evini yapacak ekibi de bulmuş…Etkinlikte Güzin Abraş kardeşi Elif Abraş Aydoğan ile eşi ve çocukları; amcası Orhan Abraş ve kuzenleri, yeğenleri, pek çok aile bireyi oradaydı…
Açılışa AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Bursa Büyükşehir Başkanı Vekili Fethi Yıldız, Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BUSİAD) Başkanı Buğra Küçükkayalar, Kenan Kibar, Yalçın Aras ve çok sayıda iş dünyası, STK temsilcisi, gazeteci katıldı…
Güzin Abraş yaptığı konuşmada kimi zaman duygusal anlar yaşadı, gözledi doldu; özellikle de babasından söz ettiği anlarda…
Güzin Abraş “Bursa’ya bir sivil mimari örneği kazandırarak yeni bir etkinlik merkezi açmanın kıvancını yaşıyoruz. 1800’lü yılların ortalarında tipik Osmanlı mimari teknikleriyle yapılan evimiz tüm özellikleri korunarak restore edildi…
Çanakkale Gazisi dedemizin evi olan ve hikâyesini yaşatmaktan onur duyacağımız evimizde eğitimler, atölye çalışmaları, çalıştaylar, özel gün kutlamaları ve pek çok önemli buluşmayı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” derken…
Mekanın adı olan Ne Güzel Ev’in aslında anne Nermin Abraş’tan Ne; Güzin Abraş’tan Güz; ve Elif Abraş Aydoğan’dan “el” alınarak üçünün isimlerinden oluşturulduğunu anlattı…
Hakikaten de birden çok hikayesi olan ve yeni öykülerin oluşturulacağı bir mekan: Ne Güzel Ev… İki gün sonra Fransa’ya çekirdek ailesiyle birlikte taşınacak olan Elif Abraş Aydoğan da kısa ve duygusal bir konuşma yaptı…
Ev Çanakkale Gazisi olan Nermin Abraş’ın dedesi Mustafa Ağaçdelen tarafından 1929 yılında satın alınıyor. Dede 1976 yılında vefat edince evin satışına karar veriliyor; Nermiş Abraş’ın eşi Mehmet Abraş 1985 yılında evi satın alarak ailede kalmasını sağlıyor ve eşine hediye ediyor…
Açılışta söz alan isimlerden birisi de Buğra Küçükkayalar oldu; aile geçmişine, mirasına sahip çıkarak şehre tarihi bir binayı yeniden kazandırmanın önemine değinerek Güzin Abraş ve ailesini kutladı…
Başkan Mustafa Dündar da yaptığı konuşmada şunları söyledi::
"Tarihi mekanda tarihi bir ailenin kızıdır Güzin Abraş fakat Bursa'nın modern yüzüdür kendisi. Bu restorasyon sürecinde zorluklar yaşanmıştı, ancak kendisi yılmadı ve istediğini gerçekleştirdi. Bunun için tebrik ederim.
Bir hizmeti o ile kazandırabilir, hayata geçirebilirsiniz ama her şeyden önemlisi bir hizmeti ortaya koyduğunuzda içini doldurmanız gerekmektedir. O maneviyatı ve hissettireceği anlamı inşa etmek apayrı bir yük ve güçtür.
Burası için önce kurumlardan izin almak gerekiyordu, sonrasında işini bilen mimarları devreye sokmak. Dolayısıyla Güzin Hanım bu zorlu süreçte işin üstesinden geldi. Ve çok anlamlı bir yerde anlamlı bir faaliyeti hayata geçirdi. Hayırlı olsun diliyorum…”
Başkan Dündar, belediye olarak da kentin tarihine, kültürüne sahip çıktıklarını anımsatırken, şehrin sakinlerinin sahip çıkmasının önemine dikkat çekti…
Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç de, binanın tarihi misyonuna atıfta bulundu:
"Gerçekten burada bir tarih yaşanıyor. Hem geçmiş hem de gelecekle arasında çok anlamlı bir bağlantı. Mekanların veya merkezlerin hayata geçirilmesi tabii ki çok önemli. Fakat mekanların yaşatılması için insanlara yararlı hizmetlerin olması lazım. Tabii bu mekanizmaların hayata geçirilmesinde hem Osmangazi Belediyemizin hem de Büyükşehir Belediyemizin desteklerini göz ardı etmemek gerekiyor. Güzin Abraş'ı da böylesine anlamlı ve özlü bir fikri Bursa'mıza kazandırdığı için tebrik ediyorum."
Binayı gezdik… Alt katta geniş bir avlu, avluda mutfak, lavabo ile bir ofis var… Yine ana binanın girişinde bir oda, ve giriş bölümünden üst kata çıkıyorsunuz… Üst katta odalardan birinde nişli tavan olduğu gibi korunmuş; iç içe geçmiş odalardan birinde minik bir mutfak oluşturulmuş. Üst kata toplantı ve etkinlik salonları olarak dizayn edilmiş… Ayrıca odalar, evin tarihi dokusuna uygun eşyalarla dekore edilmiş.
Ne Güzel Ev, adı üstünde çok hoş bir mekan…