?>

Şimdiki ve geçmişteki Bursa Festivalleri…

H. Gül KOLAYLI

7 ay önce

Bizim kuşağın çocukluğundaki Bursa Festivali’nin en akılda kalanı halk oyunları ekipleriydi…

Festival ilk kez Bursa Turizm ve Tanıtma Derneği’nin girişimleriyle 7 Eylül 1962 yılında düzenlenmişti… İlk adı Bursa Festivali ve Atçılık derneğiydi… 1963 yılından itibaren 7-12 Temmuz tarihleri arasında düzenlenmeye başladı…

7 Temmuz’da akşam üstü Heykel’de (eski Bursalıların adres tanımıdır) tören düzenlenirdi. Festivale katılan çeşitli ülkelerin halk oyunları ekipleri gösteri yapardı.

Babam bizi götürürdü… Heyecanla farklı ülkelerden gelen insanların danslarını izlerdik.   

Artık olmayan Atatürk Stadyumu’nda düzenlenen final gecesinde tüm halk oyunları ekipleri sahne alır, birinci olana ödül verilirdi.

O yıllarda Bursa’nın en meşhuru, en ödüllüsü Zafer Folklor Ekibi idi…

Aynı tarihlerde Kültürpark’ta Bursa Fuarı da düzenlenirdi. Babam mutlaka fuara da götürürdü. Traktörler, tarım araçları, sanayi makinalarının sergilendiği stantları dolaşırdık. Hiç eğlenceli bulmazdım. Lunapark’a gideceğimiz zamanı iple çekerdik.

1965’li yıllarda Bursa’da kent merkezinde 335 bin, ilçe ve köylerde ise 420 bin kişi yaşıyordu. 1970’te kent merkezi nüfusu 416 bine çıkmıştı… O yıllarda Gürsu, Kestel köy ya da belde idi… Nilüfer diye bir ilçe yoktu.

Atatürk Caddesi’nde yürüyen insanların adım başı bir tanıdığına rastladığı yıllardı. Şehirde ulaşım araçtan ziyade tabanvayla sağlanırdı. Şehrin mahalleleri ulaşılabilirdi. Şehir büyüdükçe yerleşim alanları birbirinden uzaklaştı…

Festival her yıl gelişerek devam etti… 1985 yılına gelindiğinde kapsamı genişleri. Halk danslarının yanı sıra yerli ve yabancı ses sanatçılarının katıldığı konserlerin yanı sıra, opera, bale, modern dans gibi görsel sanat etkinlikleri de  eklendi…

1990 yılından itibaren ise Bursa Festivali etkinlikleri 12 Haziran-12 Temmuz tarihleri arasına yayıldı…

BURSA FESTİVALİ KONSERLERİ

5-31 Temmuz tarihleri arasında  62. Uluslararası Bursa Festivali düzenleniyor…  Eş zamanlı olarak 36. Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları yarışması da gerçekleşecek,

Bugün Festivalin tanıtım toplantısı gerçekleşti… Toplantıya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, BKSTV Yönetim Kurulu Başkanı Metin Atış, BKSTV Genel Sekreteri Fehim Ferik, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Şafak Baba Pala, BKSTV Yönetim Kurulu, sponsor firmaların temsilcileri de katıldı…

Uluslararası Bursa Festivali bu yıl 5 Temmuz’da Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın Siudy Garrido Flamenko Topluluğu ile Merinos Park’ta yapacağı konserle başlıyor…

 Bursalılar, festivalde Duble Salih, Ramazan Sesler, Gülcan Altan’ın dinleme fırsatı bulacak.

İbrahim Yazıcı şefliğinde Pera Flarmoni Orkestrası ile Şevval Sam sahne alacak…

Türkiye’nin en güçlü seslerinden Fatih Erkoç ile ülkemizin önde gelen caz piyanistlerinden Kerem Görsev de ‘Jazz Project’ projesiyle müzikseverlerle buluşacak.

Festival kapsamında Feride Hilal Akın, Ahmet Özhan, Anna Maria Jopek, Dedublüman Grubu sahne alırken…

Nükhet Duru, Pow Trio ve gitarist Cenk Erdoğan ile birlikte ‘Nünü Caz Söylüyor’ konseriyle sevenleriyle buluşacak.

Usta müzisyen Bülent Ortaçgil’in ‘Kadın Sesi Değmiş Şarkılar’ özel projesinde ise kendisine sahnede Jehan Barbur, Dilek Türkan, Zuhal Olcay ve Ceylan Ertem eşlik edecek.

Festivalde, İran, Azerbaycan ve Türkiye kültür yelpazesini dünya müziğiyle harmanlayan ‘No Land Topluluğu’, İrlanda’nın dans ve müzik kültürünün özgün lezzetini enstrümanları ve dansçılarıyla sahneleyen ‘Celtic Legends’, İBB Kent Orkestrası da Bursalılar için sahne alacak.

Bülent Ünlüataer tarafından Zeki Müren’in eserleri de festival kapsamında seslendirilecek.

Bağlama virtüözü Erdal Akkaya ise Berlin Senfoni Oda Orkestrası ile sahne alacak.

Mercan Dede, Hayko Cepkin ve Ceza, Bursalılar için performans sergileyecek.

 Köfn, Bedreddin Oratoryosu, Aziza Mustafa Zadeh, Erkan Oğur-Coşkun Karademir-Derya Türkan, Emel Mathlouthi, Burçin Büke-Güvenç Dağüstün-Zuhal Olcay, Şenay Lambaoğlu, Büyük Ev Ablukada konserleri de Bursalılarla buluşacak.

Dolu dolu bir program…

ETKİNLİKLE 17 İLÇEYE YAYILACAK…

Başkan Mustafa Bozbey’in Bursa Festivali değerlendirmesi ise şöyle:

“…Kentlerin sadece imar yönünden anılmasının yetmiyor… Kültür ve sanat hareketliliğinin yoğun olduğu, değerlerini ve sanatçılarını koruyan, sanata değer veren kentler daha fazla öne çıkıyor.

Bursa’da bu değerlere sahip çıkmayı önemsiyoruz. Bir kenti sadece binaları, sokakları, yolları ya da meydanları ile tanımlarsak eksik olur.

Bir kent kimliğini, o kentin kültüründen ve o kültürden beslenen sanatsal atmosferinden kazanır. Kültür ve sanatla zenginleşen şehirler, yaşanabilir, anlamlı ve ölümsüz hale gelir. Biz istiyoruz ki Bursa’mızın her ilçesi, her mahallesi, her sokağı kültür ve sanat etkinlikleriyle dolup taşsın, canlansın ve şenlensin.

Ve her yaştan, her kesimden yurttaşımız sanat faaliyetlerine ulaşsın. İşte tam da bu yüzden festivalimizi, Yıldırım, Kestel, İznik, Nilüfer, Mustafakemalpaşa ve Osmangazi ilçelerimizde de gerçekleştireceğiz.

17 ilçede bu festivalin etkin biçimde kutlanmasını ve festival kenti Bursa’yı insanlarımızın hissetmesini hedefliyoruz. Altın Karagöz Halk Dansları yarışmasına katılan ekiplerimiz de 17 ilçemizde gösteri yapacak.

Böylece festivalimizi tüm Bursa’nın festivali haline getirmek için çalışmalarımıza bu yıldan başlamış olduk…”

YAZARIN DİĞER YAZILARI